Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Verstappen lemondott a futamgyőzelemről, a Red Bull nem érti mi történt Szingapúrban

Minich Réka

Publikálva 17/09/2023 - 11:20 GMT+2

Az idei forma-1-es szezon egyik legnagyobb meglepetését hozta a Szingapúri Nagydíj időmérője. A Ferrari és Carlos Sainz sorozatban másodjára indulhat az élről, de közben megint a Red Bullra figyel mindenki, de most negatív szempontból. Egyik autójuk sem jutott be a harmadik szakaszba, Max Verstappen a 11., Sergio Perez pedig csak a 13. helyről indulhat vasárnap.

Max Verstappen (Red Bull) - GP of Singapore 2023

Fotó: Getty Images

Max Verstappen hiába nyert 10 futamot zsinórban, most Szingapúrban a 11. helyről rajtolva ő is tudja, hogy nincs esélye az újabb győzelemre.
Meglepő módon a Red Bull egész hétvégén szenvedett eddig Szingapúrban, a Marina Bay pályán egyáltalán nem sikerült eltalálniuk a megfelelő beállításokat. A szabadedzéseken már látszott, hogy nem lesz könnyű dolguk az élmezőnnyel, de az időmérőn látott gyengélkedés mindenkit sokkolt a csapatnál.
Max Verstappen a beállítások mellett apróbb műszaki problémákkal is küszködött, végül a 11. helyre ért csak oda. Az időmérő után pedig még 3 esetben is vizsgálták feltartás miatt, de figyelmeztetésekkel megúszta, így nem sorolták még hátrébb. Már a kiesése után, a csapatrádión keresztül sokkolónak nevezte a vezetési élményt, majd a sajtó elé kiállva sem fogta magát vissza.
„Sokkal rosszabb volt az időmérő, mint amire számítottam. Előre sejtettem, hogy nem leszünk túl jók, de erre még én sem gondoltam. Egész hétvégén szenvedtünk, végül a harmadik szabadedzésen kipróbáltunk néhány új beállítást, ami teljesen rossz irányba vitt minket. Vezethetetlenné vált az autó, minden egyes alkalommal, amikor megpróbáltam későn fékezni, akkor rögtön túlterhelődött a hátsó tengely és csúszkálni kezdtem. Ezen a pályán nehéz így vezetni, egyáltalán nem bíztam a kocsiban.
Nincs esélyem a futamgyőzelemre, ezen a pályán nem lehet előzgetni, hasonlóan, mint Monacoban. Minden a kvalifikáción múlik, mert még ha elkopnak a gumik, akkor is magad mögött tudod tartani a gyorsabb autókat. Hosszú és nehéz futamom lesz, remélem nem jön a biztonsági autó és akkor hamarabb túlleszek rajta. Meg kell értenünk, hogy miért voltunk ennyire lassúak, akkor lehet esélyünk legalább néhány pontot behúzni.”
A Red Bull másik pilótája, Sergio Perez még rosszabbul járt, hiszen csak a 13. helyet tudta megszerezni. Ő sem igazán értette, hogy mi volt az oka a lassúságnak, ráadásul elmondása szerint az utolsó gyors körén még motorproblémák is hátráltatták.
„Van néhány ötletünk, hogy mi lehetett a gond, de egyelőre semmi biztosat nem tudunk. Csalódott vagyok, hogy nem tudtunk javulni, az utolsó próbálkozásom alatt motorgondjaim is voltak, emiatt pörögtem meg.
Szingapúrban minden kanyar más egy kicsit, sokat próbálunk a beállításokkal játszani. Pénteken nagyon erős volt a versenytempónk, de vasárnap nem sok esélyünk lesz kihasználni. Csak abban reménykedek, hogy egyszeri hibáról van szó és a következő futamon már újra az élen leszünk.”
A csapatfőnök, Christian Horner elismerte, hogy a hétvégére elkészült fejlesztéseik nem hozták meg a várt eredményeket, így szombatra inkább visszatértek a korábbi alkatrészekhez. Azzal ő is tisztában van, hogy ezen a pályán most már csak azon dolgozhatnak, hogy a lehető legtöbb pontot megmentsék.
A futamot vasárnap 14 órától rendezik, ahol az élről Carlos Sainz indulhat, mögötte a Mercedes pilótája Gerorge Russell szerezte meg a második helyet, mindössze néhány ezreddel megelőzve a másik Ferrari pilótát, Charles Leclerc-t.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés