Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Verstappen nem érti, mi történt a Q3-ban, Hamiltont idegessé tette a vezethetetlen Mercedes

Németh Dániel

Publikálva 27/03/2022 - 12:45 GMT+2

Hatalmas meglepetésre Sergio Pérez nyerte a Szaúdi Nagydíj időmérő edzését, mindkét Ferrarit és a csapattárs Max Verstappent lenyomva ezzel. A mexikói elégedetten nyilatkozott, az egész hétvégén gyorsnak bizonyuló, ám a pole-ról lemaradó Charles Leclerc viszont csalódottan értékelt. Mondjuk még mindig vidámabb volt, mint a Q3-ban szenvedő Verstappen, és a Q1-ben búcsúzó Lewis Hamilton.

Max Verstappen - fotó: Andrej Isakovic

Fotó: AFP

A pole-t – karrierje során először – Sergio Pérez szerezte meg a Szaúdi Nagydíjon.

Jöhet egy újabb Charles Leclerc-Max Verstappen versenyfutás, vagy esetleg Carlos Sainz bele tud szólni a pole-ért folytatott versenybe? Hát, egyik sem jött be, ugyanis Sergio Pérez az egész (él)mezőnyt meglepte egy pokoli jó körrel, elhappolta a vasárnapi rajtelsőséget, és karrierje során először indulhat az első rajtkockából. Mondhatjuk, hogy Pérez kivárta a sorát, a 215. futamán sikerült időmérőt nyerni, amely a maga nemében rekord: soha senki nem várt még ennyit az első pole-jára.
„Csodálatos érzés” nyilatkozta a boldog mexikói. „Nehéz hétvégénk volt Bahreinben, és a csapat keményen hajtott Milton Keynesben, mindenki nagyon pozitív, melózik ezerrel, szóval nagyon boldog vagyok. Azt hiszem, a kockázatvállalás, a ritmus megtalálása és a precizitás volt a kulcs. Ha van olyan hely, ahol a pole-ban akarsz lenni, hát ez az. Mert tudod, hogy nagyon elkaptad a fonalat, és összepakoltad a tökéletes kört.”
Pérez karrierje harmadik futamgyőzelmére hajt, az elsőt a Szahír Nagydíjon szerezte meg (még a Racing Point színeiben), tavaly pedig a kaotikus Azeri Nagydíjon ért célba elsőként. „Egyértelműen” – felelte arra a kérdésre, hogy innentől az első hely-e a célja. „Igyekszem jól rajtolni, és kontrollálni a versenyt. Nehéz lesz, mert a Ferrarik gyorsak, de Max is versenyben lesz. Hosszú verseny vár ránk, de magabiztos vagyok, hogy holnap is győztesként tudunk kijönni.”
A mexikói teljesítményéről sokat elárul, hogy az időmérős specialistaként számon tartott Verstappen ezúttal csak a negyedik helyen zárta a szombatot. „Nem volt jó” – mondta önkritikusan a Q3-as teljesítményéről. „A Q1-ben és a Q2-ben minden normálisnak tűnt, jól éreztem magam, de aztán a Q3-ban az első szettem borzalmas volt, egyáltalán nem volt tapadásom, amit őszintén szólva nem is értettem, mert semmi furcsaságot nem tapasztaltam.”
picture

Sergio Pérez a Szaúdi Nagydíjon

Fotó: Getty Images

„Utána a második garnitúrával sem volt valami jó érzés, nem tudtam magabiztosan a gázra állni, bedobni az autót a kanyarokba, és ha ezek nincsenek meg egy utcai pályán, akkor nem sikerülhet. És pontosan ez történt” – magyarázta a világbajnok, aki azért jelezte: részéről ez még nem egy lefutott verseny. „Mivel a Ferrarinak nem voltak hosszú etapjai, nem tudom, velük szemben mi a helyzet, de az én szempontomból elég jó volt.”
Leclerc az egész hétvégét uralta a köridők alapján (persze mindig kérdés, hogy a szombatra mennyi tartalék maradt az autóban), ezúttal viszont egy hajszállal kikapott Péreztől. „Egy kicsit csalódott vagyok. Csak két század, nagyon közel volt. Biztos vagyok benne, hogy Checo köre kivételes volt, az utolsó szektorban nagy kockázatot vállalhatott, ami kifizetődött, az utcai pályákon ez már csak így működik. Ami minket illeti: sokat tanulhatunk ebből az időmérőből.”
Igen, teljes erőből támadok majd, mind mindig. A verseny holnap lesz, remélhetőleg egy picivel jobb napot zárunk.
Sainz ezúttal is lemaradásban volt a hétvége nagy részében a csapattárshoz képest, az időmérőre azonban Bahreinhez hasonlóan közel került Leclerc-hez. „Mindenki sokat fejlődött a Q3-ban, így én is, de ezúttal az új gumik jelentették a fő korlátot: nem tudtam működésre bírni őket. Használt gumikkal futottam a leggyorsabb körömet, ilyesmi a többi utcai pályán szinte soha nem fordul elő, de valamilyen oknál fogva nálunk, a mi autónkon nem működnek az új gumik.”
Bár a Ferrarik jónak tűntek ezen a hétvégén is, a második szabadedzésen elkövetett hibák még visszaüthetnek; előbb Sainz koccolta le az egyik falat, majd Leclerc bontotta le a bal első felfüggesztését. „Volt pár menetünk, de azok rövidek voltak, a lágy gumikat próbálgattuk, amik nem igazán jók hosszabb távon, szóval meglátjuk még, mit hoz a holnap, de a Red Bull gyorsnak tűnt pénteken” tette hozzá Sainz.
picture

Lewis Hamilton a Q2-be sem került be Szaúd-Arábiában

Fotó: Getty Images

Szaúd-Arábia sem hozott több sikert a Mercedesnek, mint a bahreini pálya, de a címvédő nem is várt nagy előrelépést. Még ehhez képest is csalódás, hogy Lewis Hamilton csak a 16. helyre kvalifikálta magát, vagyis a Q2-be sem sikerült bejutnia, miközben George Russell a hatodik pozícióból kezdheti meg a versenyt. Hamiltonnak 2017 óta nem volt ennyire rossz időmérője, és utólag elismerte: őt is meglepte a gyengélkedése.
„Szenvedtem az autó egyensúlyával és a gumikkal, nem tartunk ott, ahol szeretnénk. A beállításokkal lehetett valami. A harmadik szabadedzés elég jól nézett ki, ezért hasonló irányba akartunk elmenni, és talán egy kicsit túlzásba vittük. Az autó vezethetetlen volt – nagyon ideges voltam. Mivel ugyanazzal az autóval megyünk holnap, mint az időmérőn, nem várok hatalmas előrelépést. De mindent bele fogunk adni” fogadkozott a hétszeres világbajnok.
„Elérhető volt az ötödik hely” – mondta az egy fokkal optimistább Russell. „Ezzel együtt is nehéz napja és hétvégéje van a csapatnak. Nagyon megszenvedünk azzal, hogy ideális tartományba hozzuk az autót. Tudjuk, hogy a problémánkat a delfinezés okozza. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy megoldjuk, de sajnálatos módon egyelőre nem tudunk nagy fejlődést elérni, mindenki éjt nappallá téve dolgozik, hogy javítsunk.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés