Ross Brawn szerint Michael Schumacher rengeteg áldozatot hozott a Mercedes sikeressége érdekében, emiatt alulértékelik az akkori teljesítményét. A korábbi csapatfőnök úgy látja: Lewis Hamilton is hasonló helyzetbe került az idén.
A csapatfőnökként sikert sikerre halmozó Brawn 2017 óta a Forma-1 fejlesztéséért felel, munkájának egyik kézzelfogható eredménye az idei szabályrendszer. Miközben az élmezőny nem került közelebb egymáshoz (az esélykiegyenlítést inkább a költségvetési plafon hivatott előidézni), az alapvető célokat sikerült teljesíteni: a legújabb generációs F1-es autók kevésbé érzékenyek a turbulens levegőre, ezáltal könnyebb csatákba bonyolódni a pályán.
„Nagyon elégedett vagyok. Az autók közelebb kerülhetnek egymáshoz, ezáltal könnyebb az előzés. Korábban kevés ember tudta, hogy az autók ilyen formában is teljesítményt veszítenek. Hozzájárult a Pirelli is a fejlődéshez, szóval minden remekül működött. Az, hogy néhányan jobban tudták alkalmazni az új szabályokat, másokat pedig inkább bosszant, része az F1 hagyományainak. Hatással volt a Mercedesre is, de nem idióták, ki fogják találni” – mondta Ross Brawn az F1 Insidernek.
Abu Dhabi Nagydíj
Hülkenberg: Az F1-ben mindenki folyamatosan a karrierjéért küzd
21/11/2022 - 21:33
Brawnt a Mercedes helyzete valamelyest a 2010-es évek elején tapasztaltakra emlékezteti, amikor még nem volt nyerő autó a kezeik között, viszont olyan munkát végeztek, amivel megalapozták a későbbi sikereket. Ebben Brawn szerint nagy szerepe volt a 2006-os visszavonulása után visszatérő Michael Schumachernek, aki hajlandó volt teljes mértékben alárendelni a saját céljait a csapat érdekeinek, ezáltal lefektetve a sorozat történetének legdominánsabb időszakát.
„Lewis mostani helyzete ahhoz hasonlít valamelyest, mint amikor Michael visszatért a Mercedesszel. Pilótaként eldöntheted, hogy a megoldás vagy a probléma része akarsz-e lenni. Michael akkoriban újragondolta a saját szerepét, úgy döntött, hogy a megoldás része akar lenni, és segített felépíteni azt a csapatot, amely sorozatban nyolc konstruktőri címet szerzett. Áldozatokat hozott a jövőbeli sikerek érdekében, és kulcsszereplője volt a későbbi sikerek megalapozásának.”
„Sokan alulértékelik a teljesítményét. Még mindig pokoli gyors volt. 2012-ben ezt be is bizonyította, amikor pole-t szerzett Monacóban. Erre csak akkor képes valaki, ha különleges képességei vannak. Lewishoz hasonlóan, akinek most ott van George Russell, Michaelnek is egy fiatal csapattársa volt Nico Rosberg személyében, aki szintén hihetetlenül jó volt. Nicót is alulértékelték. Mindenki második számúként tekintett rá, de kemény és ambiciózus versenyző volt, aki később Lewis ellen nyert vb-t.”
Brawn úgy fogalmazott, Hamilton a pályafutása alkonyához közeledik, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne topversenyző. Épp ellenkezőleg: arra számít, hogy ő és a Mercedes is erősebben tér vissza az idei nehézségeket követően – mindezt a saját tapasztalataira alapozva állítja. Példaként a 2000-es évek Ferrariját hozta, amellyel a dominanciát megelőzően sorozatban háromszor bukták el a világbajnokságot, de tanultak a saját hibáikból.
A korábbi csapatfőnök kitért Mick Schumacher helyzetére is, akit kevésbé tart tehetségesnek, mint Michaelt, a munkamorál tekintetében viszont örökölte apja adottságait. Brawn szerint Mick rengeteget fejlődött az idei szezonban, éppen ezért úgy gondolja, megérdemelne még egy szezont az F1-ben. Erre azonban egyre kevesebb az esély, a három fennmaradó ülés mindegyikére vannak esélyesebb jelöltek, így valószínűleg ülés nélkül marad 2023-ban.
„Úgy gondolom, sokat fejlődött ebben az évben. Kevin Magnussen személyében van egy remek referenciapontja, és most fontos pillanathoz ért a pályafutása. Megérdemli azt, hogy megtegye a következő lépést, ami alapján meg lehet őt ítélni. Nem olyan, mint az apja, aki rögtön megtalálta a határokat. Micknek több időre van szüksége, de a végére megszerezte a címeket a junior sorozatokban. Nagyon tehetséges, 100%-ban örökölte az apja munkamorálját, fejlődőképes.”

Max Verstappen a 2022-es Belga Nagydíjon

Fotó: Getty Images

Max Verstappent viszont a tehetség alapján is hajlandó Michael Schumacherhez hasonlítani Brawn, a holland ugyanis olyan teljesítményt nyújtott ebben a szezonban, ami a hétszeres világbajnokra emlékeztette. Brawn szerint ezeket a versenyzőket épp az különbözteti meg az átlagtól, hogy rendre extra teljesítményre képesek, a megfelelő autóban ülve pedig úgy vezetnek, mintha nem is erről a bolygóról származnának.
„A spái dominanciája Michael Schumacher legjobb napjaira emlékeztetett. Amikor megvan a tökéletes autó és pilóta kombinációja, mint amikor Michael vagy Max ül a fülkében, akkor úgy vezetnek, mintha nem is evilágiak lennének. Nézőként azt érzed, mintha valamiféle varázslatnak lennél a szemtanúja. Nem szabad elfelejteni, hogy egy ugyanolyan autóban egy másik pilóta is ül, aki nem tudja ezt kihozni belőle.”
Természetesen azt szeretnénk látni, ahogyan keményen küzdenek egymással a versenyzők. Ezzel együtt viszont azt is látni akarjuk, ahogyan a varázslók kiemelkednek a többiek közül, nem igaz?
Brawn az interjúban azt is elmondta, a Forma-1 számára fantasztikus hír, hogy az Audi beszállt a sportágba, ami szerinte azt jelzi, hogy az új szabályok vonzóbbá tették az F1-et a nagy gyártók szemében. Brawn abban bízik, hogy egy újabb német gyártó beszállása megnyithatja az utat a Német Nagydíjhoz, ebből a szempontból is fontosnak tartja, hogy Schumacher továbbra is az F1 tagja maradhasson.
Forrás: F1 Insider

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Abu Dhabi Nagydíj
Hamilton alig várja, hogy megszabaduljon idei autójától
20/11/2022 - 16:21
Abu Dhabi Nagydíj
Verstappen stílusosan fejezte be az idényt, Vettel pontszerzéssel búcsúzott
20/11/2022 - 14:54