Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lewis Hamilton alaposan kiosztotta a Forma 1-ben hétvégén debütáló Katart

Farkasvölgyi Gábor

Publikálva 19/11/2021 - 15:42 GMT+1

A társadalmi kérdésekre érzékeny világbajnoki címvédő szerint a Forma 1-nek komolyan meg kell vizsgálnia, hogy hova viszi a versenyeket.

Russell és Hamilton a katari GP sajtótájékoztatóján

Fotó: AFP

A száguldó cirkusz a hétvégén Katarba látogat, a mezőny a dohai Losail versenypályán debütál. Izgalmakban nem lesz hiány, hiszen Lewis Hamilton és Max Verstappen igencsak kiélezett versenyt vív a vb-címért, ám a nagydíj ezen túl is szolgáltalt bőven beszédtémát. Erről maga Lewis Hamilton gondoskodott, aki markáns véleményt fogalmazott meg a vendéglátó Katarral szemben, az ország politikájával és az emberi jogokhoz fűződő viszonyával kapcsolatban.
"Ezeket a helyeket meg kell vizsgálni. Szükség van arra, hogy a média beszéljen ezekről a dolgokról. Az egyenjogúság komoly kérdés.
"Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy ezen a helyen próbálnak lépéseket tenni, és ez nem változhat meg egyik napról a másikra."
A Mercedes világbajnoki címvédő versenyzője, aki időről időre következetesen kiáll és felszólal fontos társadalmi kérdésekben, ezúttal sem tartotta magában véleményét. Hamilton azok közé tartozik, akik élesen bírálják Katart, amiért az kis túlzással magasan tesz az emberi jogokra, a női egyenjogúságra és diszkriminatív törvényeket hoz az LMBTQ+ személyekkel szemben.
picture

Lewis Hamilton a kifejezetten a Katari Nagydíjra készített sisakfestésével, amellyel az LMBTQ+ közösség melletti kiállásra hívja fel a figyelmet

Fotó: AFP

Az Amnesty International egy nemrégiben készült jelentésében azzal is vádolta az arab államot, hogy a külföldi munkavállalók borzasztó körülmények között dolgoznak, egyes felmérések szerint 2010 óta majd’ 7000 migráns munkavállaló halt meg a súlyos visszaélések és kizsákmányolások következtében.
"Csak úgy érzem, hogy ha ezekre a helyekre jövünk, akkor fel kell hívnunk a figyelmet a helyzetre. Egy ember csak kis változást tud elérni, de együtt nagyobb hatást tudunk gyakorolni mindekire. Szeretném, ha több sportoló szólalna fel ezekben a kérdésekben? Persze, hogy szeretném.
Hamiltonon kívül a mezőnyből eddig markánsan csak Sebastian Vettel emelte fel a hangját a globális egyenlőség és a sokszínűség kérdéseiről, emlékezhetünk, hogy a Hungaroringen is kiállt az LMBTQ+ közösség mellett. Amikor Vettelt arról kérdezték, mit gondol a katari F1-es versenyekről, azt mondta: "Nem hiszem, hogy ez feltétlenül az én kérdésem, azt hiszem, ez mindannyiunk kérdése.”
picture

Sebastian Vettel of Germany and Aston Martin F1 Team takes a knee on the grid as part of the We Race As One gesture before the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on August 01, 2021 in Budapest, Hungary.

Fotó: Getty Images

Stefano Domenicali, az F1 elnöke már jóval visszafogottibban és árnyaltabban nyilatkozott a kérdéssel kapcsolatban a Sky Sports Newsnak, jóllehet, neki hivatalból amúgy sincs nagyon más választása.
"A sportról beszélünk. Egy olyan platformról, amelynek célja a szórakozás és az emberek egyesítése. Ez mindig is így volt. A sport segíteni fog a pozitivitás és a helyes értékek erősítésében minden egyes országban, ahová megyünk. A Forma-1 reflektorfénye olyan erős, hogy nem lehet előle elbújni. Ezért gondolom azt, hogy amit ezen a szinten mindenki ígér, azt be is tartjuk.”

A Katari Nagydíjat vasárnap rendezik, az első szabadedzésen Max Verstappen volt a leggyorsabb, a Red Bull holland pilótája mögött a francia Pierre Gasly zárt másodikként az Alpha Taurival, míg a harmadik leggyorsabb időt Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője futotta. Lewis Hamilton csaknem nyolctized másodperccel elmaradva a holland legjobb köridejétől a 4. helyen zárta az első gyakorlást.

A további program

  • 2. szabadedzés: 15.00
szombat:
  • 3. szabadedzés: 12.00
  • időmérő edzés: 15.00
vasárnap:
  • futam 15.00
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés