Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Verstappen-pole, Ferrari-blama, Hülkenberg pedig az első sort bukta el büntetés miatt

Minich Réka

Frissítve 18/06/2023 - 16:39 GMT+2

A Forma-1 kanadai nagydíjának szombati időmérőjét alaposan megkavarta az eső. Az edzés előtt még vizes volt a pálya, majd elkezdett száradni, de a végére ismét megjött a csapadék. A változó körülmények megtréfálták Leclerc-t, Hülkenberg viszont nagyon jól időzített, így másodiknak érezhette magát. Később azonban kapott egy büntetést.

Nico Hülkenberg (Haas)

Fotó: Getty Images

Meglepetések és büntetések születtek bőven a szombati időmérőn, de a címvédő Max Verstappent semmi sem tudta kizökkenteni.
Változó körülmények között kezdődött a Kanadai Nagydíj időmérője; éppen nem esett az eső, de a pálya még bőven vizes volt, így az első szakaszban a száradó pályán folyamatosan javítottak a versenyzők. Az Alpine pilótája, Pierre Gasly járt a legrosszabbul, akit az utolsó gyorskörén Carlos Sainz feltartott, így elbukta a továbbjutást. Később a Ferrari spanyolját emiatt 3 rajthellyel hátrébb is sorolták.
A kvalifikáció második szakaszában már többen is bevállalták a száraz gumikat, legkorábban Alex Albon, aki ezzel nagyot húzott és végül elsőként jutott tovább. A Ferrari biztonsági játékot próbált játszani és nem engedték Charles Leclerc-nek, hogy már korán lecserélje a köztes esőgumikat, de végül nem jött össze a tervük. Leclerc gyenge kört ment a többiekhez képest, majd az újra rákezdő esőben nem volt esélye javítani.
A harmadik szakaszban ismét erősen esett az eső, így mindenki korán próbált meg kimenni. A piros zászló elő is került, miután Oscar Piastri kicsúszott és odacsapta a McLarenje hátulját a betonfalhoz. A megszakítás előtt azonban még Nico Hülkenberg be tudta fejezni a gyors körét, amivel a második helyre jött fel. Amíg Piastri autóját elvitték a pályáról, felerősödött az eső, így senkinek nem maradt esélye javítani. A Haas német versenyzője azonban nem sokáig örülhetett az első soros indulásnak, mert szabálytalanság miatt beidézték a versenyfelügyelők.
Hülkenberg újabb gyors körbe kezdett bele, amikor a piros zászló előkerült, emiatt pedig a bokszba vezető köre túl gyorsra sikerült, emiatt pedig 3 rajthelyes büntetést kapott. Ezért a szabálytalanságért 10 rajthelyes büntetés járna, de enyhítő körülményként értékelték, hogy az adott körülmények között nagy volt a kavarodás, ráadásul Hülkenberg semmilyen veszélyt nem okozott a gyorshajtásával.
Hülkenberg közvetlenül az időmérő után még így értékelt:
„Boldog és büszke vagyok, remek időmérőn vagyok túl. Nagyon élveztem az egészet, persze váratlan a második hely, de büszke vagyok rá.”
Végül a büntetés után már nem volt ekkora a boldogság, de azt a Haasnál is belátták, hogy ez sokban nem befolyásolja a versenystratégiájukat.
Az időmérő legnagyobb vesztese a Ferrari lett. Carlos Sainz a 8. helyre kvalifikált, de feltartás miatt 3 rajthelyes büntetést kapott. Charles Leclerc már a legjobb 10-be se jutott be, ráadásul komolyan kiakadt a csapatra, mert megint elrontották a gumiválasztást, úgy, hogy a csapattagok nem engedtek a pilóta kérésének.
„Későn váltottunk a száraz gumikra. Már a kivezető körömön mondtam, hogy az lenne a jó, de a csapat azt kérte, hogy menjek egy biztonsági kört a köztes esőgumikon. Egyáltalán nem kockáztattunk, de láttuk Alex Albon körén, hogy az lett volna a jó választás, ha a lehető legkorábban a szárazra váltunk. Határozottan ez volt nekem is a véleményem, de a csapat másképp döntött, ez pedig nagyon frusztrál.
Saját magunknak tesszük nehézzé a versenyeket, bár a csapat azt mondja, hogy mások, akik ugyanúgy döntöttek, mint mi, továbbjutottak. Kis szerencsével nekünk is összejöhetett volna, de erre nem lett volna szükségünk, ha korán gumit cserélünk. Nem igazán értem, hogy miért nem így döntöttünk.
Meg kell beszélünk egymás között a dolgokat, de nem akarok sokat erről beszélni. Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ilyen hibákat megengedhessünk magunknak.”
Végül Leclerc a 10. helyről rajtolhat, hiszen Sainz visszacsúszott a büntetése miatt.
A Kanadai Nagydíjat magyar idő szerint 8 órától rendezik, az előrejelzések szerint a futam alatt is várható eső.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés