Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Izzadhat a Red Bull, hivatalos, hogy túlköltekeztek

Minich Réka

Frissítve 10/10/2022 - 19:45 GMT+2

A Nemzetközi Automobil Szövetség végre kiadta a csapatok tavalyi költségvetésével kapcsolatban elvégzett vizsgálatának eredményét. A korábban elterjedt pletykák igaznak bizonyultak, a két vétkes csapat az Aston Martin és a Red Bull, de csak egyiküknek van oka komolyabban aggódni.

Sergio Pérez (Red Bull) - GP of Singapore 2022

Fotó: Getty Images

A 2021-es szezonra bevezetett költségkeretet egy kivételével minden csapat betartotta. Büntetésre mégis hárman számíthatnak, de az Aston Martin és a Williams csak adminisztratív hibákat követett el. A Red Bull viszont aggódhat, hiszen egyedüliként túlköltekeztek.
A hivatalos jelentés szerint kismértékű (5 százaléknál kisebb) a kihágásuk, de így is előfordulhat, hogy pontlevonással kell bűnhődniük. Korábban a Red Bull hevesen tagadta, hogy bármilyen szabálytalanságot elkövettek volna, sőt az FIA hivatalos értesítése után sem igazán értik, hogy nem feleltek meg az előírásoknak.
A hivatalos közleményükbe az alábbiakat írták:
„Meglepődve, de csalódottan vettük tudomásul az FIA döntését, ami szerint – kisebb mértékben ugyan - de többet költöttünk a megengedettnél a 2021-es szezonban. A saját számításaink szerint befértünk a keretbe, úgyhogy alaposan át kell néznünk, mi lehet a különbség oka. Továbbra is úgy gondoljuk, hogy mi nem vétettünk az előírások ellen.
A többi csapat rosszindulatú pletykái és nyomásgyakorlása ellenére reméljük, hogy az FIA követi a szabályokat, ahogy azt mi is tenni fogjuk.”
Red Bull
Egyelőre nem tudni, a szabálytalanságnak milyen következményei lesznek, de mivel nem túl nagy a költségtúllépés, valószínűtlen, hogy igazán komoly büntetést szabna ki az FIA. A lehetőségek közül a legenyhébb a megrovás, a legsúlyosabb pedig a pontlevonás az egyéni vagy konstruktőri összesítésből a tavalyi szezonra visszamenőleg.
A szakértők szerint erre kicsi az esély, de olyan lehetőségek is vannak az FIA kezében, amivel a Red Bull fejlesztéseinek tudnának gátat szabni. Az idei költségkeretüket csökkenthetik, illetve akár a szélcsatorna-használatot is limitálhatnák.
Az FIA nincs könnyű helyzetben, hiszen akár évekre meghatározhatja a Forma-1 jövőjét, hogy hogyan tudják betartatni a költségek csökkentését. Amennyiben jelentéktelen mértékben büntetik meg az egyik leglátványosabban fejlesztő csapatot, azzal már az első év után komolytalanná válhatna a bevezetett szabályrendszer.
Forrás: autosport.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés