Toto Wolff megígérte a kórházi ágyon fekvő Romain Grosjeannak, hogy a Mercedesnél búcsúzhat a sportágtól. Ez most valósággá válik, nyáron, a Francia Nagydíjat követően visszatér az F1-be a horrorbalesetet szenvedő francia.

Romain Grosjean utolsó Forma-1-es versenyére valószínűleg azok is örökké emlékezni fognak, akik nem követik a sportágat. A rutinos francia pilóta a Bahreini Nagydíj első körében, durván 200 km/-h sebességgel a korlátnak csapódott, ahol autója szabályosan kettétört, és azonnal lángba borult. A túlélőcellába szorult versenyző 29 másodpercet töltött a lángoló roncsokban, de végül csodával határos módon kiszabadult, és kisebb égési sérülésekkel megúszta a balesetet.
A 35 éves pilóta bízott abban, hogy az idény utolsó versenyére visszaülhet a Haas volánja mögé, erre azonban a kezén lévő égési sérülések miatt nem volt alkalma, így F1-es pályafutása ezzel az ütközéssel ért véget. Karrierjét tehát nem úgy fejezte be, ahogyan azt megálmodta, és ugyan ennek a jelentősége eltörpül amellett a tény mellett, hogy legalább túlélte a balesetet, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke ígéretet tett a kórházban lábadozó franciának.
Emilia-Romagna Grand Prix
Russell elfogadta, hogy a Mercedes ellen óvatosabban kell versenyeznie
29/04/2021 15:50

Felajánlotta, hogy egy tesztnap erejéig vezetheti a német gyártó egyik autóját.

A csapatvezető hű volt az ígéretéhez, szerdán ugyanis hivatalosan bejelentették, hogy Grosjean ott lesz a Francia Nagydíj helyszínén megtartott június 29-i egész napos teszten. Vagyis a francia versenyző hét hónappal a horrobalesetét követően, ha csak egy nap erejéig is, de visszatérhet a királykategóriába. Grosjean a tesztnapon Lewis Hamilton 2019-es győztes autóját, a W10-est vezetheti, illetve előtte két nappal egy bemutató erejéig is körözhet a pályán.
„Nagyon izgatott vagyok, hogy F1-es autóba ülhetek!” – kezdte Grosjean, aki március 30-án üléspróbán és szimulátorozáson vett részt a Mercedes gyárában. „Különleges lehetőséget kaptam, egyedülálló élmény lesz, hogy egy bajnok Mercedest vezethetek. Hálás vagyok a csapatnak és Totónak a lehetőségért. Először a kórházi ágyon hallottam erről a lehetőségről, amikor Toto a médián keresztül megtette az ajánlatot. Feldobott, amikor olvastam a hírt!”

Ezekből a roncsokból szállt ki kisebb sérülésekkel Romain Grosjean.

Fotó: Getty Images

2020-ban a covid miatt nem vezethettem Franciaországban, ezért is lesz különleges, hogy a 2021-es Francia Nagydíjon a Mercedesszel mehetek, majd egy tesztnapot is teljesíthetek a Paul Ricard pályán. Már alig várom ezt a napot.
Toto Wolff hozzátette, azért ajánlották fel a lehetőséget Grosjeannak, hogy méltó módon búcsúzhasson az F1-től. „Nagyon boldogan támogatjuk Romaint ezzel a különleges lehetőséggel. Akkor villant be az ötlet, amikor úgy nézett ki, hogy véget ért az aktív F1-es pályafutása, és mi nem akartuk, hogy a balesete legyen az utolsó pillanata a sportágban. Hosszú és sikeres karrier áll mögötte, szerettük volna, hogy egy bajnok autó volánja mögött szerezhesse meg az utolsó emlékeit.”
Romain balesete mindannyiunkat emlékeztetett arra, hogy micsoda veszélynek vannak kitéve azok a srácok, akik bemásznak a pilótafülkébe. Ugyanakkor annak is bizonyítéka volt, hogy a sportág mennyit tett az évek során a biztonság fejlesztéséért. Tudom, hogy az F1-es közösség ünnepelni fogja a pályára visszatérő Romaint.
Forrás: F1
Emilia-Romagna Grand Prix
Hamilton a 99. pole-ját szerezte, felborultak az erőviszonyok a Red Bullnál
17/04/2021 13:43
Emilia-Romagna Grand Prix
Verstappen és Norris beférkőzőtt a Mercedesek elé az utolsó szabadedzésen
17/04/2021 10:37