Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Nem csak szerencsénk volt” – a Haas és Magnussen tökéletes munkával lepte meg a Forma-1-es mezőnyt

Szabó Bence

Frissítve 12/11/2022 - 13:21 GMT+1

Kevin Magnussen és a Haas jól használta ki az esős körülményeket, így a dán versenyző indulhat az élről a szombati sprintfutamon. Hiába ítélik sokan szerencsének a történteket, a Haas valójában végig tökéletes döntéseket hozva élt az eséllyel, jókor vállaltak kockázatot, így George Russel kicsúszására sem volt szükségük az első hely megszerzéséhez.

Haas F1 Team VF-22 Ferrari, portrait celebrates his pole position during the Formula 1 Heineken Grande Premio de Sao Paulo 2022, Sao Paulo Grand Prix Grand Prix 2022, 21st round of the 2022

Fotó: Imago

A szezon legváratlanabb eredménye a tökéletes csapatmunkának volt köszönhető.
Kevin Magnussen győzelme a Forma-1-es Brazil Nagydíj pénteki időmérőjén a szezon egyik legnagyobb meglepetése volt. Persze az esős körülmények belejátszottak a végeredménybe, ez azonban nem veszi el a pilóta és a Haas csapatának érdemeit, akik kockáztattak, jó döntéseket hoztak és hibátlan teljesítményt nyújtva érték el legnagyobb sikerüket idén.
Mint olyan sok nagy eredmény, ez is könnyen katasztrófába fordulhatott volna már az elején. A Q1-ben a Haas nem jól érzett rá a változó körülményekre, kétszer is intermediate-gumikon küldte ki a versenyzőit a száradó pályára, így lényegében egyetlen körük maradt javítani a végén. Magnussennek sikerült felmelegítenie a friss gumikat, Mick Schumachernek viszont nem, ő ki is esett és az utolsó helyen végzett az időmérőn.
Az időmérő harmadik fázisában aztán a Haas ugyanazzal a helyzettel szembesült, mint mindes más csapat: a pálya száradt, de a következő zápor érkezése idő kérdése volt, így fennállt a dilemma, hogy normál- vagy esőgumikon folytassák a kvalifikációt. A csapat a slickek mellett döntött, és nagyon jól használta ki azt is, hogy a bokszutca végén kaptak helyet, vagyis gyors munkával elsőként mehettek ki a pályára.
Amint megszületett a döntés, elsőként kellett kiérnünk, hiszen tudtuk, hogy jön az eső. Minél előbb vagy kint, annál jobb helyzetben vagy.
- magyarázta Günter Steiner csapatvezető.
Magnussen a versenymérnök Mark Sladétól kapott információk alapján pontosan tudta, mit kell tennie. Agresszívan melegítette a gumikat a felvezető körén, amik így épp ideális hőtartományba kerültek az egyetlen gyors körére. Ezután már „csak” egy hibátlan kört kellett teljesítenie, ami neki sikerült, de például a mögötte érkező világbajnok Max Verstappennek nem.
„Nyilván néhányan azt fogják mondani, hogy szerencsések voltunk, de én ezt nem hiszem. Jó munkát végeztünk, a körülmények pedig a kezünkre játszottak, mert a bokszutca jó végén voltunk. Várhattunk volna, kockáztatás nélkül megnézhettük volna, mit lépnek a többiek. Tudtuk, mit csinálunk, és Kevin volt az első, aki kimehetett a pályára” – mondta Steiner.
picture

Kevin Magnussen - Haas

Fotó: Imago

Magnussen is a csapatmunka fontosságát emelte ki a győzelem után.
„Ezt ma tökéletesen megcsináltuk. A srácok a garázsban, a bokszutca falán mindent tökéletesen csinálták. Az, hogy elsőként mehettem a pályára, volt a döntő ma. Így én mehettem a legjobb pályán. Csak ilyen körülmények között jelent ekkora különbséget, ha csapatként mindig a legjobb döntést hozzátok. A csapat és én tökéletesen kommunikáltunk, a jó döntéseket hoztuk a kockázatvállalásról, és a jó pozícióra hajtottunk.”
Az emberek többségében valószínűleg az marad meg, hogy az első körök után George Russell kicsúszása, és az ezzel járó piros zászló hozta meg a győzelmet a Haasnak, de erre a valóban szerencsés körülményre igazából már szükség se volt. Az erősödő eső miatt amúgy is lehetetlen lett volna jobb kört összerakni Magnussenénél.
Vicces pillanat volt, amikor dán pilóta előbb egy káromkodás kíséretében kérdezett vissza mérnökének, hogy komolyan mondta-e a pole pozíciót, majd azért sietett nem elhamarkodottan örömködni.
„Volt még idő, én pedig nem tudtam, mennyire esik, amikor visszatértem a garázsba. Ha újrakezdjük, elég jó lesz-e a pálya, hogy valaki javítson az idején? Nyilván tudtuk, hogy nem a miénk a leggyorsabb autó.”
picture

Felipe Massa gratulál Kevin Magnussennek

Fotó: Getty Images

Erre azonban ezúttal nem is volt szükség. A körülmények más versenyt teremtettek, a Haas pedig tökéletesen használta ki az alkalmat. Stenier jól foglalata össze a teljesítményüket.
Ha megnézzük az egész időmérőt, elég kevés dolgot csináltunk rosszul. Azt hiszem, mindent jól csináltunk.
Forrás: TheRace
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés