Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hamilton az autója mellett a csapatát is szidta az időmérő után

Minich Réka

Frissítve 07/05/2023 - 19:09 GMT+2

Lewis Hamilton egész évben nehezen birkózik meg a Mercedes W14 nevű konstrukciójával, de a miami hétvégén még a legjobb tízbe sem jutott be az időmérőn. Szerinte az autó folyamatosan kiszámíthatatlan, ráadásul a csapat nagyon rossz ütemben küldte őt ki az utolsó gyors körére, a forgalom miatt pedig nem tudta megfelelően előkészíteni a gumikat.

Hamiltont nem lehet elhallgattani

A 13. rajthely az eddigi legrosszabb teljesítménye Lewis Hamiltonnak az amerikai versenyek történetében.
A Mercedes ismét nehéz hétvégét produkál, hiába nyerték meg az első szabadedzést pénteken. Lewis Hamilton kiesett a kvalifikáció második körében, George Russell pedig mindössze 52 ezredmásodperccel úszta meg ugyanezt. Később Russell szerencsés volt a korai piros zászlóval, de elismerte, hogy nyers tempóból nem lett volna meg a 6. hely számára.
Lewis Hamilton viszont az autó mellett most a csapattal sem volt elégedett. Szerinte egészen rossz ütemben küldték ki, hiszen előtte több autó is lassan ment, hogy elég helyet hagyjon a gyors körre, ezzel viszont a hétszeres világbajnok is lassításra kényszerült, ami miatt nem tudta rendesen felmelegíteni a gumijait.
„Ha elég gyors az autó, akkor lehet ilyen taktikával próbálkozni, de mi most azon küzdöttünk, hogy bekerüljünk a harmadik szakaszba. Eléggé kétesélyes volt a dolog, szóval muszáj jobban időzítenünk legközelebb.
Ez van, vasárnap csinálom a dolgom, meglátjuk mit tudok kihozni a 13. rajthelyből.”
Hamiltonnak nem volt egyszerű az időmérője, hiszen az előtte lassan haladó Kevin Magnussennek majdnem nekihajtott hátulról, az elkerülés közben pedig megsérült az első szárnya, vissza is kellett térnie egy gyors szerelésre a csapathoz.
„Nehéz edzés volt, egész hétvégén lassúak voltunk és ezért tökéletes körre lett volna szükségünk. Nehéz volt megtalálni a ritmust, az utolsó kanyarban pedig nem voltam soha elég gyors.
Voltak néha bíztató körök, a Q1 végén például sikerült egy nagyon jót futnom. A második szakaszban a legjobb 10 vége felé voltunk, az utolsó gyors körre viszont sok autó került elém. Mindenki lassított, ezért kihűltek a gumik, semmi tapadásom nem volt a gyors köröm elején.”
A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff elismerte, hogy hibáztak, de azt is elmondta, hogy nem érti miért ilyen érzékeny és kiszámíthatatlan az idei autójuk.
„Nem tudok sokat hozzátenni a látottakhoz, a kocsi egész egyszerűen nem elég gyors, ráadásul ezt csak fokozta, hogy Lewis nem tudta megfelelően előkészíteni a gumikat a mi hibánk miatt.
Nyilván senki nem csinál ilyet direkt, mindig a legjobb pozícióra törekszünk. A múltban is sokszor sikerült tökéletesen időzítenünk, sokszor viszont elrontottuk. Szombaton sajnos George és Lewis taktikáját sem sikerült eltalálnunk. Az sem vigasztal, hogy George végül hatodik lett, ami jobb, mint, amit reálisan várhattunk volna.
Még egy jobb helyezés sem adna okot túl sok optimizmusra, az egész autó kiszámíthatatlan, igazán szemét módon viselkedik.”
George Russell Charles Leclerc és Max Verstappen hibáinak köszönhetően a harmadik sorból indulhat, de sokat mondó, hogy Kevin Magnussen a Haasszal és Pierre Gasly az Alpinnal is megelőzte.
„Nem mondhatom, hogy elégedett lennék, de elfogadom a 6. helyet. Sokkal jobban hangzik, mint amilyen gyorsak voltunk. A Q2-ben sikerült összeraknom egy egész korrekt kört, amivel éppen bejutottam a 10-be, de ennél sokkal többet szeretnénk elérni.
Mindenki keményen dolgozik, hogy több teljesítményt tudjunk kicsikarni az autóból, biztos, hogy nem a hozzáállásunkon múlik. Sok kérdésre keressük a választ, meglátjuk, hogy holnap mit sikerül kihozni a versenyből.
Általában a futamon gyorsabbak szoktunk lenni, szóval reménykedek. Ott a Haas és az Alpine is előttünk, remélem hamar meg tudom őket előzni és akkor küzdhetek a Ferrarival, akik sokat szenvednek vasárnaponként.”
A vasárnapi futamon Sergio Perez indulhat az élről Fernando Alonso elől. A kocsiját a végén összetörő Leclerc csak 7. lett, Max Verstappennek viszont a 9. helyről kell elkezdenie a felzárkózást. A futamot magyar idő szerint este fél 10-kor kezdik.
Forrás: Sky Sports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés