Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rosberg: Wolff nem mondott igazat, amikor megvédte Hamiltont

Németh Dániel

Frissítve 27/04/2022 - 20:05 GMT+2

Toto Wolff az imolai hétvégét követően elnézést kért Lewis Hamiltontól, amiért az autójuk vezethetetlen volt. Nico Rosberg viszont úgy véli: ezzel csak az volt a célja a csapatfőnöknek, hogy jobb színben tüntesse fel a pilótáját, és Hamilton ne veszítse el idő előtt a motivációját. Az autóban ugyanis sokkal több volt, amit George Russell 4. helye is bizonyít.

Nico Rosberg

Fotó: AFP

Nico Rosberg szerint a hétszeres világbajnok is hozzájárult a csalódást keltő eredményhez.

Lewis Hamiltonnak finoman szólva sem volt jó hétvégéje Imolában: csak a 13. helyen ért célba, kört kapott tavalyi riválisától, miközben a csapattárs ismételten az élmezőny mögött hozta be az autót. A hétszeres világbajnok a futamot követően ki is mondta azt, amire már az első hétvégét követően sokan gondoltak: ez az autó nincs azon a szinten, hogy harcban legyenek a bajnokságért. Az erőviszonyokat látva valóban nem valószínű, hogy a Mercedes ledolgozza idén a hátrányát, legalábbis komolyabb csoda lenne.
A hétvége kapcsán megszólalt Nico Rosberg is, aki a Sky Sports vendégeként tűnt fel szakértőként. Szerinte feltűnő, hogy egyre látványosabb jelei vannak a csapaton belül uralkodó feszültségnek. „Az egyértelmű, hogy Lewis nagyon-nagyon nehéz helyzetbe került. A karrierje során minden szezonban nyert versenyt, és úgy tűnik, ez lehet az az év, amikor nem képes erre. Látható, hogy a feszültség növekszik. Toto az időmérő után dühös volt Lewisra, szerintem azért, mert Lewis egy kicsit keményen kritizálta a csapatot a rádióban.”
Egyre nagyobb a feszültség, ami ilyenkor természetes, Lewis pedig nyilvánvalóan ki is fejezi ezeket az érzelmeket. Akárhogy is, az ő tapasztalatával szerintem képes lesz ezeket idővel kontrollálni.
Mivel Hamilton 37 éves, a jövőjével kapcsolatban is felmerülhetnek kérdések. „Kemény volt, hogy ilyen állapotban láttuk Lewist. Maga alatt volt, de ez érthető. Hosszú a szezon, viszont sehol nem tartanak az autóval, nem mostanság lesznek harcban a győzelmekért. Nehéz lesz így megőrizni a motivációt. Úgy gondolom, ez is menni fog neki, mert ő egy harcos, és még mindig szeretné legyőzni a csapattársát. Ez nagyon fontos neki. Az a legnagyobb motiváció a számára, hogy George ennyire jól teljesít."
picture

Lewis Hamilton

Fotó: Getty Images

Ha már George Russell… A fiatalabb brit ezen a hétvégén is jobban teljesített Hamiltonnál. Bár az időmérőn és a sprintfutamon Russell sem villogott, a futamon a 11. helyről egészen a 4. pozícióig lépett előre, ezzel újabb értékes pontokat szerezve a csapatnak. A futam után Toto Wolff a feltűnően nagy különbség ellenére védelmébe vette Hamiltont, és elnézést kért a hétszeres világbajnoktól a vezethetetlen autó miatt. Rosberg szerint a csapatfőnök egy picit ferdített ezzel a valóságon, hogy jobb színben tüntesse fel Hamiltont.
„Toto belekezdett a mentális játékba, ami okos volt tőle. Magára vállalta a felelősséget, és próbálta mentálisan támogatni Lewist. Kicsit felvidítani őt azzal, hogy kimondják: nem Lewis hibája volt, hanem a miénk. Nagyon okos volt, mert nem igazán ez a helyzet, és ne felejtsük el, hogy Russell negyedik lett ugyanabban az autóban, szóval Lewisnak is nagy szerepe volt a gyenge hétvégi eredményben. Russell negyedik lett egy briliáns hétvégén, szóval egészen biztosan több volt az autóban.”
„Fontos a csapatnak, hogy Lewis motivációja az egész szezonban megmaradjon, ő pedig az ehhez hasonló helyzetekben könnyedén elveszíti azt. De ne felejtsük el, hogy Lewis gyűlöli, ha elveri őt a csapattársa. Tiszta szívből utálja, ha a társa mögött van, ami ezen a hétvégén megtörtént, és ez szintén növelni fogja a feszültséget. Különösen a mérnöki szobában, ahol Lewis egyre és egyre keményebben fog hajtani, szóval érdekes lesz látni, hogy hogyan alakul majd ez a későbbiekben.”
Rosberg ugyanakkor nem csak az egykori rivális gondolatait próbálta megfejteni, de kiemelte Russell teljesítményét is. A 2016-os világbajnok szerint volt némi kockázat abban, hogy a nagy tehetségnek tartott, ám ezen a szinten ismeretlen pilótát ültették Valtteri Bottas helyére, de beválni látszik a húzás, a pontokat stabilan hozza, és mindent kiautózott a Mercedesből a nehezen kezelhető csomag ellenére is. Rosberg úgy látja, idővel okozhat problémát, ha két vezére van egy csapatnak, de Wolff elég tapasztalt, hogy ezt kezelje.
picture

George Russell

Fotó: Getty Images

A német azt is hozzátette: Russellnek sem egyszerű a helyzet mentális szempontból. „Számára nagy csalódás lehet, mert azt gondolta, hogy ebben a szezonban futamgyőzelmekért fog harcolni, akár a bajnokságért is, és ahhoz képest ez nagy visszalépés. Azonban nagyon fiatal, és hatalmas lehetőség, hogy ugyanazzal az autóval legyőzheti a valaha volt legjobbat, az nem számít, hol tartanak. Fontos George számára, hogy közel legyen Lewishoz, annyiszor legyőzze, ahányszor csak lehet, mert ez meghatározhatja a karrierjét is.”
„Elmondhatjuk, hogy az imolai hétvégén kiválóan teljesített, ez volt az első olyan verseny az évben, amikor valóban dominált Lewisszal szemben. Hajlamosak vagyunk átsiklani ezen a helyzetük miatt, de azt is látnunk kell, hogy az egész hétvégén gyorsabb volt Lewisnál négy tizeddel, végig előtte volt, szóval George elég komoly munkát végzett. Ez volt az első alkalom, amikor valóban egy potenciális világbajnok-szintű versenyzést láttunk tőle” – jelentette ki Rosberg.
Forrás: Sky Sports

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés