Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Az egyik legrosszabb futamunk volt” – Hamiltonék már most temetik az idényt

Minich Réka

Publikálva 06/03/2023 - 18:21 GMT+1

A Mercedes csapata a 2023-as idényt egy ötödik és egy hetedik hellyel kezdte, ami érthetően nem tette őket elégedetté. Toto Wolff csapatfőnök szerint hiba volt a tavalyi autó alapjaihoz ragaszkodniuk, a bahreini futam pedig az egyik legrosszabb volt, amit valaha átélt. Lewis Hamilton egyetértett főnökével, szerinte nincs sok okuk az örömre.

Hamiltont nem lehet elhallgattani

Azt nagyjából mindenki sejthette, hogy a Red Bull lesz az idény elején a legerősebb autó, sőt a Ferrari formája is bíztató volt, de a Mercedes még a saját elvárásaihoz képest is lassú volt.
Lewis Hamilton az 5. helyen zárt, miután meg tudta előzni a sérülten versenyző Lance Stroll Aston Martinját, valamint kihasználta Charles Leclerc kiesését is. Csapattársa, George Russell már nem bírt Stroll-lal, így csak a 7. helyen futott be. A különbség sokkoló volt, Hamilton 50 másodpercet kapott a futamgyőztes Verstappentől.
Toto Wolff a Sky Sportsnak rendkívül csalódottan értékelte a futamot.
„Egyáltalán nem volt jó futamunk, talán ez volt számomra az egyik legrosszabb versenyünk. Gyakorlatilag semmilyen szempontból nem tudtuk felvenni a versenyt az élmezőnnyel, lassúak voltunk.
A teszten már lehetett sejteni, hogy ez lesz az erősorrend, az Aston Martinok nagyon gyorsak voltak, a Red Bull pedig jelenleg teljesen más kategória, mint a mezőny többi része.”
Wolff számára inkább a különbség mértéke volt sokkoló, a Red Bull jelenleg annyira dominálja a mezőnyt, mint azt a Mercedes tette éveken keresztül.
„Ez fáj leginkább, annyival gyorsabbak mindenkinél, amennyire mi voltunk azok hosszú éveken keresztül. Sokszor egy másodpercet vernek mindenkire körönként.
Idén őket kéne megverni, számunkra viszont csak az a lényeg, hogy lépésről lépésre haladjunk előre. Tudom, hogy képesek vagyunk rá.”
Wolff már alig várja, hogy elkészüljön a legújabb fejlesztési csomag, amitől három tizedes javulást várnak. Azt már az időmérő után elismerte, hogy valószínűleg hibáztak, amikor nem alakították át radikálisan a tavalyi autójukat, hanem ragaszkodtak a korábbi elképzeléseikhez. Könnyen lehet, hogy idén még látványosan átalakított Mercedest is látni fogunk a pályán.
picture

Fernando Alonso of Spain driving the (14) Aston Martin AMR23 Mercedes leads Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team W14= during practice ahead of the F1 Grand Prix of Bahrain.

Fotó: Getty Images

Lewis Hamilton is teljesen kiábrándult a nyitóhétvégét követően, de tudja, hogy hétszeres világbajnokként neki kell kivezetnie a csapatot a gödörből.
Az, hogy aggódom, nem fejezi ki eléggé az érzéseimet. Nem akarok sokat mondani, tudjuk, hogy mennyi munka vár még ránk. Tudjuk, hogy ez nem az az autó, amivel gyorsak lehetünk, sokat küzdünk vele.
Próbálok pozitív maradni, a fiúkat ösztönözni, jó példát akarok mutatni mindenki számára. A pályán ki akarom hozni a legtöbbet a kocsiból.
Nagyon messze voltunk még a dobogótól is, ha nem esik ki az egyik Ferrari, akkor csak 6. lettem volna.”
A Mercedes tavaly pont a versenyeken mutatott jobb tempót, de Bahreinben már 2022-ben is szenvedtek a gumikopás miatt, amit idén is megismételtek.
„Nagyjából ugyanaz az érzés volt vezetni, mint tavaly. Vasárnap reggel beszéltünk a stratégiáról, hogy hosszú etapot fogunk menni, de végül sokkal kevesebbet bírt csak ki a gumi. Sokat kell még dolgoznunk, muszáj növelnünk a leszorítóerőt is.
El kell érnünk, hogy sokkal jobban tapadjon a kocsi eleje és a hátulja is, hogy gyorsabbak lehessünk.
Alonso ellen csak kevés ideig tudtam élvezni a csatát, egészen más tempóban ment, mint mi. Tudtam, hogy utol fog érni, de aztán nagyon hamar ott is hagyott. Gratulálok neki, nagyon jól teljesített, ahogy az egész Aston Martin.
Furcsa, hogy a fél autójuk Mercedes, ráadásul a mi szélcsatornánkban dolgoztak, mégis sokkal jobban sikerült az idei fejlesztésük, mint nekünk. Sok munka vár még ránk, hogy versenyképesek lehessünk.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés