Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Iszonyú nagy a hátrányunk” – Hamilton szerint a Mercedes a tavalyinál is nagyobb gondban

Kálmán Laci

Frissítve 04/03/2023 - 12:05 GMT+1

Lewis Hamilton úgy gondolja, kifejezetten nagy lemaradásban van a Mercedes az élmezőnyhöz képest, ráadásul arra sem lát sok esélyt, hogy sikerül majd érdemben csökkenteni hátrányukat a Red Bull-lal szemben. Tovább rontja a helyzetet a számukra, hogy az Aston Martin is remekel, és ugye ott van a Ferrari is, úgyhogy a helyzetük talán még a tavalyinál is rosszabb.

Lewis Hamilton

Fotó: AFP

A Mercedes már a tesztek után sem számított arra, hogy győzelmi esélyeik lesznek Bahreinben, aztán az edzéseken még az Aston Martin is komolyat villantott, úgyhogy a hangulat csak még borúsabb lett a csapatnál.
Mintha a Red Bull és a Ferrari nem lett volna amúgy is elég a Mercedes számára, föltűnt a színen egy újabb kihívó, az Aston Martin. Olyannyira, hogy a 41 éves kétszeres világbajnok Fernando Alonso meg is nyerte a pénteki második szabadedzést a két Red Bull előtt.
Lewis Hamilton csapattársa, George Russell korábban úgy nyilatkozott, hogy az első versenyhétvégén a Red Bull valószínűleg a saját ligájában versenyez majd, és senki nem lehet veszélyes rájuk. Az első edzések nagyjából igazolták a várakozását, de az Aston Martin szereplése azért nyilván őt is meglepte.
Maga Hamilton sem volt elégedett, sok oka nem is volt az örömre.
„Kiderült, hogy iszonyú távol vagyunk” – mondta a hétszeres világbajnok a pénteki edzések után. „Számítottunk erre a tesztek után, de egyértelművé vált, hogy a különbség tényleg nagy. Amit lehet, megpróbálok kinn a pályán, de ez van, dolgoznunk kell rajta.”
picture

Lewis Hamilton (Mercedes)

Fotó: Getty Images

Miközben a Mercedes 2014 és 2021 között a 16 világbajnoki címből 15-öt behúzott, a 2023-as szezon már zsinórban a második, amely úgy indul, hogy szenvednek, és próbálják valahogy utolérni a többieket.
És bár Hamilton korábban úgy nyilatkozott, nincs akkora baj, mint 2022 elején, most úgy érzi, a hátrányuk még nagyobb is, mint tavaly volt.
Muszáj bizakodónak lennem. Tavaly is komoly fejlődést mutattunk be év közben, igaz, a hátrányunk nem volt akkora, mint most. Hogy hiszek-e abban, hogy csökkenteni tudjuk a lemaradásunkat? Igen, de ez eléggé nehéz lesz a jelenlegi koncepciónkkal.
Miközben a többi csapat az autók tervezésnél igyekezett a Red Bull világbajnok konstrukciója felé elmozdulni, a Mercedesnél úgy döntöttek, továbbra is ragaszkodnak a tavalyi W13-as által képviselt filozófiához. A technikai igazgató, Mike Elliott szavaival élve, „nem akartuk az egészet kihajítani, és mindent elölről kezdeni.”
A Mercedes az oldaldobozokkal kapcsolatban végrehajtott bizonyos változtatást, amelyet a szezon későbbi részében terveznek bemutatni a vezető mérnök, Andrew Shovlin szerint.
„A hétvégén és a korai versenyeken megnézzük, hol tartunk, elég sok dolgot kellene kiértékelnünk. Ha a leszorítóerővel kapcsolatban felmerült problémát megoldottuk, akkor van mire építenünk, van honnan fejlődnünk.”
picture

Lewis Hamilton (Mercedes)

Fotó: Eurosport

„Folyamatosan figyeljük a többi autót, és megpróbálunk ellesni ezt-azt, amit mi is alkalmazhatunk. Ez zajlik egyfolytában.”
Hamilton kitért arra is, hogy a szabadedzéseken a Red Bull körönként egy másodperccel gyorsabb volt náluk, és nem látja, hol tudnának közelebb kerülni akár egy körön, akár a versenytempót tekintve.
„Szerintem behoztam az autót oda, ahová a lehetőségekhez képest be lehetett hozni. Folyamatosan próbálunk majd innen-onnan lefaragni, de ezek nagyon apró különbségek lehetnek, szó nem lehet arról, hogy hozzunk rajtuk egy másodpercet.”
„Mindenesetre leszegett fejjel megyünk előre, este elemezzük az adatokat, dolgozunk, és próbálunk javulni holnapra. Ha valamivel hozzá tudunk járulni a teljesítmény javulásához, azt meg fogjuk tenni.”
Hamilton arról is beszélt, hogy látta, milyen elképesztő melót tett a csapat az új autó fejlesztésébe, úgyhogy szerinte nagyon nem érdemlik meg, hogy itt tartsanak.
„Úgy látszik, hogy jelenleg az Aston Martin a második, mi pedig a Ferrarival a harmadik-negyedik helyen vagyunk. Szóval vagy ott vagyunk, ahol tavaly, vagy egy kicsit még hátrébb. Ez nem az a hely, amit megérdemel a csapat. Keményen dolgoztunk, bátran és megfontoltan.”
„Nem vagyunk jó úton, úgyhogy nincs mese, melózni kell tovább és vissza kell térnünk a helyes útra. Jelenleg jelentős a lemaradásunk az elöl lévőkhöz képest.”
picture

George Russell

Fotó: AFP

Russell arra számít, hogy a Mercedes erősebb lesz a versenytempót tekintve, mint egy körön, bár tudja, ezt most még nehéz megmondani.
„Van néhány csapat, amely nagyon erősnek látszik, nyilvánvalóan az Aston Martin a legnagyobb meglepetés. Ők egyértelműen jó munkát végeztek a télen.”
„Át kell néznünk az adatokat, látnunk kell, miben javultunk a múlt héthez képest. Ha működött, amire számítottunk, onnan lehet továbblépni.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés