Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vestappen szerint Russell idióta módon vezetett, a Mercedes megvédte pilótáját

Minich Réka

Publikálva 30/04/2023 - 10:59 GMT+2

Az azeri hétvégén először láthattuk a Forma-1 új sprintformátumát, a 17 körös verseny pedig már az első körökben több izgalmat is hozott. Yuki Tsunoda kiesése mellett a legrosszabbul Max Verstappen járt, akibe George Russell belefordult az első körben, ezért komoly lyukkal az autóján kellett továbbmennie és csak a 3. helyen végzett. Az ütközés komoly vitát szült a leintés után.

Perez örül a győzelemnek, Russell és Verstappen nem ért egyet az ütközésükkel kapcsolatban

A sprintfutam első körében Verstappen és Russell sokáig küzdött a 3. helyért, amikor Russell a belső íven kicsit megcsúszott és komoly lyukat ütött Verstappen autóján.
Max Verstappen gyengén kapta el a rajtot az azeri sprint kezdésekor, ami miatt George Russell rögtön meg is tudta támadni. A második és harmadik kanyarban egymás mellett mentek, amikor a Red Bull hollandja a külső ívre kényszerült. A baj ekkor történt meg, hiszen a gumik még nem melegedtek meg kellőképpen és Russell egy kisebb megcsúszással megtorpedózta a Red Bull bal oldalát.
Végül mindketten tovább tudtak menni, de Verstappent a mérnöke tájékoztatta, hogy az autója megsérült. Később a közvetítésben is lehetett látni, hogy komoly lyuk keletkezett a Red Bull oldalán, ami Christian Horner szerint legalább 7 tized veszteséget okozott körönként.
A világbajnoki címvédő holland pilóta már verseny közben a rádión is dühöngött, majd amikor végül a biztonsági autós fázis után visszaelőzte a Mercedest, szarkasztikus megjegyzéssel konstatálta az előzést:
Ütközés nélkül, én tudom hogy kell csinálni.
Verstappennek a károk miatt nem volt esélye, hogy Leclercet támadja, így végül a 3. helyen zárt, de ezzel nem tekintette lezártnak a Russell elleni versenyét. A leintés után komoly szócsata alakult ki köztük. Russell azzal védekezett, hogy nem volt tapadása, de Verstappen szerint ezt bele kellett volna kalkulálnia, hiszen senki másnak sem volt. Végül a brit elsétált, Verstappen pedig még odamorgott egy kedves jelzőt, pöcsfejnek nevezte a Mercedes pilótát.
A Red Bull technikai vezetője, részletesen mesélt a Verstappen autóját ért károkról:
"Szerencsénk volt végül, mert csak az oldaldoboz borítása sérült, ha néhány centivel errébb találják el, akkor a hűtő miatt ki is eshettünk volna. Nehéz megmondani a pontos időveszteséget, hiszen ilyen sérült autóval nem szoktunk a szélcsatornában tesztelni, de azt láttuk az adatokból, hogy masszív volt a vezsteségünk. Viszonylag közpen volt a sérülés, szóval nem volt kimondottan alul- vagy túlkormányzott az autó, de az egyensúlyával komoly gondok voltak."
A hivatalos interjúban így mesélt a címvédő a versenyéről:
„Nem értem, hogy miért kell valakinek ekkora kockázatot vállalnia. Az elején még mindenkinek hidegebbek a kerekei, nem meglepő ha csúszkálunk fékezéskor. Úgy látszik a Mercedesnek nehézséget okoz, hogy ne menjen neki egy Red Bullnak. Én elég helyet hagytam neki.
Meg kell még néznem a pontos adatokat, hogy mekkora volt a kár az autómon.”
A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko szerint a hollandnak közvetve is károkat okozott a lyukas oldaldoboz, hiszen keményebben kellett vezetnie, mint az ideális, ezzel pedig hamarabb elhasználta a gumijait is, ami miatt nem volt esélye a felzárkózásra.
Marko szerint elképesztően kemény volt Russell manővere, de végül is a csapat el tudja fogadni az 1. és 3. helyeket, főleg, hogy a sprintfutamon a győztes 8, a harmadik pedig 6 pontot kapott. Ezzel Verstappen 75 ponttal vezeti a világbajnoki összetettet, Perez pedig 62 ponttal áll a második helyen.
A Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff szerint pilótája kemény volt, de Verstappen elkerülhette volna az ütközést, ha megfontoltabb.
„George jól védekezett, a külső íven mindig veszélyes menni, hiszen kicsúszhatsz, vagy belemehetsz a falba. Viszont ha szerencséd van, akkor a belső íven gyengébb versenyzőt fogsz ki, aki elég helyet hagy neked, hogy megelőzd. Ha belül vagy, te vagy előnyös helyzetben, amit ki kell használnod. Ha nagyon belül maradsz, akkor viszont kigyorsításkor tuti megelőznek.
Versenyszituáció volt, Max nem volt könnyű helyzetben. Ütköztek és nagyon megsérült az autója, ami biztos, hogy nem volt optimális a versenyre. Érthető, hogy kiakadt, viszont George jól védekezett. Ismerik egymást, mindketten nagyon kemények, várható volt, hogy nem fognak engedni.
Max szerintem azért is frusztrált, mert a csapattársa nyert. Ezt a helyzetet mindenki másképp dolgozza fel, valószínűleg egy óra múlva már kicsit másképp fogja látni a dolgokat. Ez teljesen rendben van.”
Vasárnap a hétvége a főfutammal zárul, ami 13 órától kezdődik. Az első rajthelyről a Ferrari monacói pilótája, Charles Leclerc indulhat Verstappen és Perez elől.
Forrás: eurosport.de
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés