Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Heteken belül beindul a Ferrari-henger, és futószalagon érkeznek majd a fejlesztések

Kálmán Laci

Publikálva 25/04/2023 - 09:55 GMT+2

A Ferrari számára kifejezetten rosszul kezdődött a Forma-1 2023-as szezonja, hisz még egy árva dobogót sem tudnak felmutatni az első három futam után. A helyzet jó eséllyel az Azeri Nagydíjon sem sokat javul majd, ugyanis Fred Vasseur, a Ferrari főnöke bejelentette, hogy a csapat semmiféle fejlesztéssel nem készül a bakui hétvégére.

Charles Leclerc, Ferrari

Fotó: Getty Images

Igaz, hozzátette, hogy viszont utána, Miamitól kezdve beindul a henger, és sorra állnak majd elő az újításokkal.
Nehéz szezonkezdetet tudhat maga mögött a Ferrari, hisz sem Charles Leclerc, sem Carlos Sainz nem tudott dobogóra állni az első három nagydíjon. Közülük is a monacói kezdett igazán rosszul, hisz két futamot sem tudott befejezni, míg Sainz Ausztráliában bukott egy értékes negyedik helyet egy késői büntetésnek köszönhetően, és végül pontot sem szerzett.
Mindez azt jelenti, hogy a konstruktőrök versenyében úgy állnak a negyedik helyen, hogy már most közel 100 pont a hátrányuk a listavezető Red Bull-lal szemben. De még a harmadik helyen álló, szintén küszködő Mercedeshez képest is 30 pont a lemaradásuk.
Az Azeri Nagydíjjal kezdetét veszi egy meglehetősen hektikus sorozat, amelynek során öt futamot is lebonyolítanak mindössze hat hét alatt. A Ferrari főnöke korábban ígéretet tett arra, hogy erre az időszakra előállnak a várva várt fejlesztésekkel.
Mivel azonban a bakui utcai versenypálya extra kockázatot rejt magában, ráadásul sprintfutamot is rendeznek, a csapat végül úgy döntött, hogy ezen a hétvégén még nem veti be az ígért újításokat. Fred Vasseur csapatfőnök úgy látja, hogy erős aerodinamikai csomaggal rendelkeznek ahhoz, hogy megfeleljenek az azeri pálya kihívásainak.
picture

Charles Leclerc (Ferrari) - Szaúdi Nagydíj, 2023

Fotó: Getty Images

Ahogy a Red Bull kivételével szinte mindenkinél, náluk is felmerült a teljes koncepcióváltás lehetősége, végül azonban úgy döntöttek, inkább hozott anyagból dolgoznak, amelyet igyekeznek majd alaposan feljavítani.
„Nem, nem várhatóak komoly stratégiai változások” – mondta Vasseur. „Jönnek majd folyamatosan a fejlesztések, nem Bakuban, mert oda megvan az aero csomagunk a szükséges leszorítóerőhöz. Viszont Miamitól kezdve folyamatosan, Imolában, Monacóban mondjuk nem, de Barcelonában megint várhatóak majd fejlesztések, gyakorlatilag minden egyes versenyen.”
„Ragaszkodunk a tervünkhöz, de végrehajtottunk bizonyos kiigazításokat az autó egyensúlyára és viselkedésére vonatkozóan. Melbourne-ben már sokkal jobb volt a helyzet, úgyhogy megyünk tovább a megkezdett irányba.”
„Szó sincs arról, hogy amivel jövünk, az az eredeti autó egy B-verziója lenne. Nem szándékozunk előjönni valami teljesen mással, inkább próbálunk erőteljesen fejleszteni.”
Vassuer szerint több szempontból is súlyosan elhibázott lépés volna egy általános, teljeskörű koncepcióváltás az autóval kapcsolatban. Arról nem beszélve, hogy pénzügyi szempontból sem lenne túlságosan okos gondolat, hisz a csapat mindenképpen ragaszkodik ahhoz, hogy ne lépjék túl a költségkeretet.
picture

Carlos Sainz és Charles Leclerc

Fotó: Getty Images

„Alaposan meg kell, hogy fontoljuk ezt az egészet mindenféle szempontból” – folytatta Vasseur. „Belefogni egy teljesen új projektbe szezon közben, a semmiből elkezdeni újra mindent, egy vadiúj autót építeni… A szemünk előtt ráadásul ott lebeg a költségkeret, plusz figyelembe kell vennünk a szélcsatornában töltött időre vonatkozó korlátozásokat. Nem akarom azt mondani, hogy ez az egész lehetetlen, de nagyon nehéz.”
„Plusz megvan az az érzésünk, és remélem, hogy igazunk van, és tényleg jó irányba tartunk, hogy rengeteg tér van még számunkra a fejlődésre.”
„Amíg képesek vagyunk fejleszteni az autót, javítani az aerodinamikán, jobb egyensúlyt elérni, jobb stabilitást, és így tovább, addig van értelme ebbe az irányba haladnunk.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés