Mindenre felkészültek az Ausztrál Nagydíj szervezői, akik ígérik: 2022-ben megtartják a futamot.


Látva az ausztrál nyílt teniszbajnokság előtti, helyenként egészen megdöbbentő huzavonát, joggal merülhet fel a kérdés a többi nemzetközi sporteseményük kapcsán is: vajon más sztársportolók is Novak Djokovicéhoz hasonló helyzetben találhatják magukat? Az Ausztrál Nagydíj szervezéséért felelős Australian Grand Prix Corporation vezérigazgatója, Andrew Westacott mindenkit igyekezett megnyugtatni: a Forma-1-es verseny nem forog veszélyben.
Forma 1
Nem helyettesítik az Orosz Nagydíjat, 22 futamos lesz az idei szezon a Forma1-ben
16 ÓRÁJA
Szerinte ugyanis az F1-ben mindenki felismerte, hogy mindenhol alkalmazkodniuk kell a helyi szabályokhoz, ezáltal a futamon 100%-os lesz az oltottság. „Szorosan együttműködtünk Victoria állam kormányával 2021-ben. És természetesen nagyon szorosan együttműködtünk a Forma-1-gyel. Az országba való belépés szabályai egyszerűek, és az F1-es folyamatok is azok. Ahhoz, hogy az eseményen részt vehessen valaki, 100%-os oltottságra van szükség, senki nem kaphat felmentést.”
„Az F1 felismerte, hogy mindig be kell tartaniuk azokat a jogszabályokat, amelyek az adott országhatáron belül érvényesek. A 2020-as melbourne-i futam óta 41 helyszínen jártak, mi is fogadni fogjuk őket az országban. Képben vannak a szabályokkal, és teljesen el is fogadták azokat. Azt hiszem, mondani sem kell, hogy 100%-ban be lesznek oltva, és meg fognak felelni a szabályoknak. Vagyis egy nagyon biztonságos rendszerben dolgoznak majd.”
Mi már jóval az Australian Opent megelőzően megkezdtük az egyeztetéseket. Szorosan együttműködtünk a szövetségi és az állami kormánnyal, a Forma-1-gyel és az FIA-val, nagyjából az elmúlt másfél évben.

Carlos Sainz az Ausztrál Nagydíjon

Fotó: EFE

Bár az omikron variáns erősen terjed Ausztráliában, Westacott szerint nincs terítéken, hogy elhalasszák vagy eltöröljék a futamot. „A nézőknek megígérhetjük, hogy az nem történik meg újra” – mondta a 2020-as versenyre utalva, amikor az utolsó utáni pillanatban fújták le a futamot. „Magabiztosak vagyunk azt illetően, hogy szállítani tudjuk. Láttuk, mi történik Ausztráliában, de nem emlékszem arra a közelmúltból, hogy egy nagy sporteseményt lefújtak volna.”
„Megtartjuk ezt a versenyt, de az előfordulhat, hogy lesznek különböző korlátozó intézkedések. Most Victoria állam kormányával dolgozunk ezeknek a részletein. De az az igazán fontos, hogy az emberek bátran kijöhetnek megvenni a jegyeket. Nyíltan kimondom, hogy nulla esély van a törlésre. Február elsején hozzálátunk a pálya előkészítéséhez” – magyarázta a vezérigazgató, aki elismerte: a nézőszám terén például lehetnek korlátozások.
Az ausztrál nyílt teniszbajnokságon 50%-os korlátozást rendeltek el a nézőszám terén, amely az F1-es futamon is elképzelhető. „100%-kal dolgozunk, amíg nem szólnak nekünk az ellenkezőjéről. Extra lelátókat építünk. Új vendéglátó létesítmények kerülnek a forgalomba. Növeljük az általános belépőjeggyel megközelíthető helyek számát” – mondta a vezérigazgató. Ha minden jól megy, az Ausztrál Nagydíjat április 7. és 10. között rendezik meg, a 2022-es naptár harmadik futamaként.
Nem véletlenül kerültek előtérbe az Ausztráliában szervezett sportesemények, az év első igazán nagy versenyén, az Ausztrál Openen komoly botrányt váltott ki Djokovic helyzete. A világelső korábbi koronavírus-fertőzésre hivatkozva orvosi mentességet kért és kapott az oltás alól, ám a határon feltartóztatták, majd visszavonták a vízumát. Ezt az eljárást a bíróság jogszerűtlennek minősítette, így Djokovic beléphetett az országba, a bevándorlásügy miniszter azonban végül saját hatáskörben újra a kitoloncolás mellett döntött.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Forma 1
Na ettől a Leclerc videótól minden F1 rajongónak flashbackje lesz!
15/05/2022 14:01
Forma 1
„Lehet, hogy mi többet fejlesztettünk, de Sainz balesetei sokba kerülhettek” – Marko visszaszólt
13/05/2022 17:02