Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Verstappen utolérte Michael Schumachert austini győzelmével

Eurosport Magyarország

Frissítve 23/10/2022 - 22:55 GMT+2

Max Verstappen idei 13. futamgyőzelmét szerezte a 2022-es Formula-1-es szezonban. Az austini futamon Hamilton lett a második, Charles Leclerc pedig a harmadik. A holland sikere egyben azt is jelenti, hogy a Red Bull behúzta a konstruktőri világbajnoki címet is.

Max Verstappen

Fotó: Getty Images

A rajt után már az első kanyarban a feje tetejére állt a világ, hiszen Carlos Sainz megforgott, miután George Russell Mercedesével ütközött.
Verstappen az élre állt közvetlenül az elrugaszkodás után és Hamiltonnal, valamint Pérezzel együtt haladt az élen. Akinek még jól sikerült az első pár kör, az Sebastian Vettel volt, aki a 10. helyről egészen az ötödikre ugrott előre.
A 18. körben a biztonsági autó is a pályára gurult, ez pedig lehetőséget adott a 12. helyről rajtoló Charles Leclerc-nek, aki friss gumikat tudott felrakni a negyedik helyen, igaz vetélytársai is 6-7 körös keményekkel rendelkeztek.
Nem sokkal később Lance Stroll próbálta kivédekezni Fernando Alonso támadását, de túl későn reagált a nagyobb tempóval érkező kétszeres világbajnok manőverére, aminek hatalmas baleset lett a vége. Az Aston Martinnal versenyző Stroll nem tudta folytatni, Alonso viszont csodával határos módon továbbment a baleset után.
Max Verstappen vérnyomása a 36. körben, 20-al a leintés előtt emelkedhetett meg, amikor a csapat 11 másodperces kerékcserét hajtott végre, a lassú kiállás pedig Lewis Hamiltonnak kedvezett, aki átvette a vezetést a kemény gumikon.
A Red Bull holland versenyzője a közepeseken előbb Leclerc-t utasította maga mögé, majd a hétszeres világbajnok után eredt. 5 körrel a vége előtt Verstappen teljesen utolérte Hamiltont, az 50. kör végén aztán kihasználva a Red Bull egyenesben uralkodó tempóelőnyét, megelőzte riválisát.
Hamilton nyomást tudott helyezni ellenfelére, ám előznie nem sikerült a hátralévő időben. Verstappen idei 13. futamgyőzelmét szerezte, amellyel beálltotta Michael Schumacher (2004) és Sebastian Vettel (2013) rekordját, ami az egy szezonban elért legtöbb sikert illeti. A holland győzelmével a Red Bull megnyerte a konstruktőri bajnoki címet is.
Végeredmény:
  • 1. Max Verstappen (Red Bull)
  • 2. Lewis Hamilton (Mercedes)
  • 3. Charles Leclerc (Ferrari)
  • 4. Sergio Pérez (Red Bull)
  • 5. George Russell (Mercedes)
  • 6. Fernando Alonso (Alpine)
  • 7. Lando Norris (McLaren)
  • 8. Sebastian Vettel (Aston Martin)
  • 9. Kevin Magnussen (Haas)
  • 10. Yuki Tsunoda (Alpha Tauri)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés