Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hamilton alig várja, hogy megszabaduljon idei autójától

Minich Réka

Publikálva 20/11/2022 - 17:21 GMT+1

Lewis Hamilton nem igazán tudott megbarátkozni az idei Mercedes W13-mal, így nem csoda, hogy alig várta, hogy vége legyen az idénynek. A Mercedes idei autója folyamatosan a delfinezéssel küzdött, ami az idényzárón ismét erőteljesen mutatkozott.

Lewis Hamilton (Mercedes) - GP of Abu Dhabi 2022

Fotó: Getty Images

Az idei év slágertémája a Forma 1-ben a delfinezés volt, de a legtöbb csapat meg tudta oldani, hogy ne pattogjon folyamatosan az autója.
A Mercedes is így gondolhatta egy évközi fejlesztés után, de aztán újra és újra felbukkant a probléma. Most Abu Dhabiban ismét kezelhetetlen volt a Mercedes W13, ami miatt az időmérőn csak az 5-6. helyre sikerült kvalifikálni, a futamon pedig Russell ötödikként zárt, míg Hamilton autója megadta magát.
Lewis Hamilton nem is fogta vissza magát, amikor az idény értékelésére kérték fel. Szerinte jövőre muszáj lesz új autót építeni a Mercedesnek, mert az ideit egyszerűen képtelenség volt kiismerni.
„Bízom benne, hogy a jövő évi autónk kicsit sem fog az ideire hasonlítani. Alig várom, hogy a keddi gumiteszten is túl legyünk és soha többet ne kelljen a W13-at vezetnem. Biztos, hogy nem fog hiányozni.
Nagyon sok gond van vele, elsősorban persze a pattogás, de a fékekkel is sokat szenvedek. A végsebességről inkább ne is beszéljünk.”
Csapatfőnöke, Toto Wolff is hasonlóan nyilatkozott, bár igyekezett poénosan felfogni az idei szenvedésüket.
„Az idei autónknak mindig különleges helye lesz a Mercedesek között, valahol a sor legvégén. Remélem, hogy jövőre újra ott lehetünk az élen, mert az idei autó fejlesztése során rengeteget fejlődtünk és rengeteg új ismeretet szereztünk. Nem felejthetjük el azt sem, hogy az autónk dominálta a Brazil Nagydíjat, amit George meg is tudott nyerni.
Azt is meg tudom érteni, hogy a pilótáinkat kevésbé motiválta, hogy ebben a szezonban is futamot nyerjenek, hiszen mindenki azt várja, hogy az összesítésben is a legjobbak között legyünk. Ennek ellenére azért jó érzés, hogy idén is tudtunk futamot nyerni.”
George Russell sem volt elégedett az idényzárón nyújtott eddigi teljesítménnyel.
„A delfinezés elsősorban a gyors kanyarokban jön elő, ami nagyon nem kellemes. Az előző két pálya lassabb volt, így nem jött elő ez a probléma. A jövő évi szabályváltozások remélhetőleg segíteni fognak, hogy csökkentsük a pattogást.”
picture

Toto Wolff (l.), George Russell (m.) und Lewis Hamilton (r.)

Fotó: Getty Images

Wolff szerint még jól is jött, hogy az év végén visszatért a probléma, hiszen így legalább nem gondolnak rá úgy, mintha már megoldották volna.
„Úgyis nemrég hallottam, hogy a nemzetközi WC nap van, úgyhogy ezt az időmérőt le is húzhatjuk a klotyón.
A pálya nem segít az autónknak, sok helyen hepehupás az aszfalt, ezért sok autó odaveri az alját néhol. Muszáj volt állítanunk a hasmagasságon, viszont ezzel tempót veszítettünk.
Nem is olyan rossz dolog, hogy az utolsó futamon még visszajött egy a probléma, mert így tudjuk, hogy ezzel is kell még foglalkoznunk a télen. Előre tudtuk, hogy Abu Dhabi nem lesz egy jó versenyünk.
Az autónknak nincs elég végsebessége, itt ezzel pedig nagyjából 6 tizedet veszítünk körönként a két hosszú egyenes miatt. Ha állítunk a hátsó szárnyon, akkor pedig túl sokat veszítünk a kanyarokban. Az is pozitív, hogy végül a pályán is viszontláttuk azt, amit a szimulációk alapján vártunk. Olyan autónk van, ami jól bánik a gumikkal, viszont cserébe nem gyors. Nehéz vele előzni és védekezni is.”
Forrás: The Race
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés