Nyck de Vries arra hívta fel a figyelmet: kellemetlen következményei lehetnek, amennyiben az FIA kivételt tesz, és annak ellenére megadja Colton Hertának a szuperlicenszt, hogy az amerikai pilótának nincsenek meg az ehhez szükséges pontjai.
Nyck de Vries példája tökéletesen mutatja, mennyire nehéz bekerülni a Forma-1-be. A holland versenyző 2019-ben F2-es bajnok volt, 2021-ben megnyerte a Forma-E világbajnokságot, ráadásul a Mercedes támogatását is élvezi. Amennyiben jövőre szerződteti valamelyik csapat (leginkább a Williamsnél lehet erre esélye), legkorábban 28 éves korában mutatkozhat be a királykategóriában, ráadásul továbbra sincs garancia arra, hogy 2023-ra kap egy ülést a Forma-1-ben.
De Vries már tavaly is közel került a Williamshez, ám a legendás istálló vezetősége Alex Albonra szavazott, döntésüket pedig aligha bánták meg, látva a thai-brit versenyző formáját. Idén három szabadedzés jutott osztályrészül a holland tehetségnek, a Mercedes, a Williams és az Aston Martin autóit vezethette egy-egy etap erejéig. Mondhatjuk tehát, hogy De Vries végigjárta a szamárlétrát az F1-ben, minden lépést megtett annak érdekében, hogy egyszer a mezőny tagja legyen.
Forma 1
Schumacher és Ricciardo nélkül, egy meglepő visszatérővel és újoncokkal állhat fel az F1 jövőre
25/09/2022 - 15:51
Éppen ezért érdekes az ő szempontjából, hogy Colton Herta érdekében – legalábbis a pletykák szerint – az FIA hajlandó lenne szemet hunyni afölött, hogy az amerikai pilóta nem rendelkezik a szuperlicenszhez szükséges ponttal. Herta jelenleg az Indycarban versenyez, ahol hét futamgyőzelemmel bizonyította rátermettségét, ám az FIA jelenleg érvényes szabályai szerint akkor sem szerepelhetne az F1-ben, ha valamelyik istálló szerződtetné.
„Ki vagyok én, hogy megítéljem, mi a jó és a rossz? Bízom az irányítótestületben, és úgy gondolom, hogy a szabályokat tiszteletben fogják tartani. Rengeteg pilóta van a piacon, aki rendelkezik elegendő ponttal a szuperlicenszhez, ezért nincs szükség arra, hogy valakinél eltekintsenek ettől. Véleményem szerint ez rossz precedenst és példát teremtene az F3 és az F2 bajnokságokra. Ennek a hatása jóval túlmutatna annál, hogy egyszer kivételt teszünk valakivel.”

Nyck de Vries

Fotó: Getty Images

„Innentől sokan kopogatnának az ajtón bizonyos engedélyekért. Másrészt pedig az F4-ből az F3-ba igazoló pilóták akár úgyis dönthetnének, hogy inkább az USA-ba menekülnek, mert az Indy Lightsban csak 12 autó van a rajtrácson, és sokkal könnyebb pontokat szerezni. Aztán utána visszajöhetnének, szinte kinyírva és veszélyeztetve azt a ranglétrát, amit évek óta építgetünk, és ami olyan szépen működik.”
Ez olyan, akár a Moto3 és a Moto2, nálunk is van egyfajta létra az F1-hez vezető úton. Kár lenne veszélybe sodorni ezt a rendszert, és a magam részéről szükségtelennek tartom.
- hangsúlyozta De Vries.
Külön érdekes a történetben, hogy az a versenyző, aki miatt az egész rendszert átalakították, néhány hét múlva kétszeres világbajnok lesz a Forma-1-ben. Az FIA ugyanis azt követően módosított a szabályokon, lényegében a nevelősorozatokban elért eredményekhez kötve a szuperlicensz megszerzését, hogy Max Verstappen minimális tapasztalattal, a GP3-at és GP2-t átugorva kapott ülést a Toro Rossónál.
De Vriesnek aláírt szerződése van az FE-ben szereplő Maseratival, azonban ez csak akkor lép életbe, amennyiben a holland nem kap ülést a Forma-1-ben 2023-ra. Voltak ugyan pletykák az Alpine kapcsán, de a franciáknak egyértelműen Pierre Gasly az első számú jelöltjük, ezért De Vries továbbra is Nicholas Latifi ülésére pályázhat legnagyobb eséllyel. Egyelőre azonban De Vries is csak óvatosan mert fogalmazni az esélyeivel kapcsolatban.
„Nem titok, hogy minden fiatal versenyző erről álmodozik, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy velem más a helyzet. Ez egy egészen bolond szezon volt, amely teljesen kiszámíthatatlanul alakult, kiszámíthatatlanabbul, mint a kriptovaluták piaca. A paddockban vagyok, tartalék versenyzőként számolnak velem, kaptam pár lehetőséget a szabadedzéseken, beszéltem is bizonyos emberekkel, a végső döntés azonban nem az én kezemben van.”
Egy dolgot már biztosan kijelenthetünk: De Vriesnek lesz forma-1-es versenyhétvégéje, méghozzá épp a hétvégi Olasz Nagydíjon. Nem sokkal a harmadik szabadedzés előtt a Williams bejelentette, hogy Albon vakbélgyulladás miatt kihagyja a versenyt, és a hétvége további részében De Vries veszi át a helyét. Bár nem lesz könnyű dolga megtalálni a megfelelő beállításokat egyetlen szabadedzés alatt, megkapta a lehetőséget, hogy élesben bizonyítsa a rátermettségét.
De Vriesnek azonban arra az esetre is megvan a terve, ha esetleg nem jön össze az F1-es kaland. „Eléggé reális vagyok ahhoz, hogy megítéljem, mekkora esélyem van bizonyos lehetőségekre, és ez alapján egyensúlyozzak az irányt és a jövőt illetően. Nem aggódom túlságosan, mert szerencsére sikerült nevet szereznem a Forma-E-ben és az endurance sorozatokban is. Az FE-ben ott a tavalyi győzelmem, Le Mans-ban pedig az átlagokat tekintve jól teljesítettünk. Szóval jó helyzetben vagyok.”
Forrás: The-Race

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Olasz Nagydíj
Albont kórházban tartják, De Vries először kap lehetőséget az F1-ben
10/09/2022 - 11:36
Berlin ePrix
A Mercedes versenyzője lett a Formula-E történetének első világbajnoka - összefoglaló
15/08/2021 - 19:10