Bevallom töredelmesen, engem is meglepett a hír, amely nyilván bizonyos fokú tudatlanságomról is árulkodik. A fallabda (vagy squash, kinek hogy tetszik) sportágról ugyanis többnyire a görcsös olimpiára jutási szándék kapcsán hallottunk mostanában nemzetközi híreket, a sportág idehaza pedig jobbára csak Krajcsák Márk x-edik bajnoki címe kapcsán lépte túl a sportfogyasztók ingerküszöbét. Így sokaknak (közte nekem) fel sem tűnhetett az a kettősség, ami a sportágat, annak profi versenyrendszerét jellemezte. Az amúgy rendkívül dinamikus, általam is kedvelt és időnként űzött játék ugyanis két profi játékos szervezettel rendelkezett. Egészen mostanáig.
A férfi tornákat a Professional Squash Association (PSA), a női versenyeket ugyanakkor a Women’s Squash Association (WSA) égisze alatt - de a nemzetközi szövetség felügyelete mellett - rendezték, egymástól jól elkülönítve. A modell nem ismeretlen, hiszen a teniszezőknél is hasonló a felállás, ahol a WTA és az ATP mellett/felett szintén ott van azért amolyan irányító testületként a nemzetközi szakszövetség (ITF) is. De visszatérve, a fallabdázókra, náluk január elsejétől új időszámítás kezdődik majd, hiszen tíz hónapos kemény tárgyalások után eldőlt, hogy egyesül a két szervezet és PSA néven folytatja majd tevékenységét. A WSA megszűnése jelenthetne akár rossz hírt is a női profi játékosok számára, ők ugyanakkor inkább a sportági pénzdíjak kiegyenlítődését (ugye itt is adódik a teniszes párhuzam) várják az egyesüléstől.
"Mivel kis sportág vagyunk a nemzetközi sportpiacon, logikus volt ez a döntés. Akkor kezdődött a két szervezet között párbeszéd, amikor együtt kampányoltunk az olimpiai programba kerülésért. Fontos alapelv lehet, hogy egyesítsük a két nem sportági programstruktúráját és a pénzdíjakat is közelítjük egymáshoz"
- nyilatkozta a BBC-nek a PSA ügyvezetője, Alex Gough.
Fallabda
Maláj százados
05/11/2014 16:43
A fallabdázók US Open elnevezésű tornáján már tavaly megvalósult a két nem pénzdíjainak egy szintre hozatala. Hasonló tendencia várható a jövőben más eseményeken is, emellett pedig az egyesülés fontos hozadéka lehet a világranglisták egységes kezelése is. Aztán, hogy ez a sportdiplomáciailag kétségtelenül jelentősnek tűnő lépés lesz-e az utolsó lépcsőfok az olimpiára kerüléshez, az hamarosan kiderül...