Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Női északi összetett, itt volt az ideje!

Marosi László

Frissítve 01/12/2021 - 21:50 GMT+1

Északi összetettben a Ruka Tour után Lillehammerben folytatódik a világkupa-sorozat, egyúttal a nők is megkezdik szereplésüket, végre egy teljes szezonnal.

Női északi összetett, itt volt az ideje!

Fotó: AFP

A tavalyi idényben mini sporttörténelemnek lehetett szemtanúja az, aki az Eurosporttal tartott, a pandémia árnyékában ugyanis az egyik legnagyobb tradíciójú sportág női világkupája is elindult. Ráadásul az oberstdorfi világbajnokságon a sportág első női világbajnokát is megkoronázták.

Hogy mennyire eseményszámba ment az, hogy 2020. december 17. napján Ramsauban – azok után, hogy Lillehammer visszalépett, az osztrákok viszont beugróként vállalták a női verseny megrendezést – elindult az 1. Női Világkupa, kezdjük egy kis kitekintéssel. Az északi összetett valamennyi téli olimpia programjában szerepelt, sífutásban a nők az 1952-es oslói játékokon, a síugrásban a 2014-es szocsi játékokon debütáltak. Azok után, hogy a 2012-es londoni nyári olimpián ökölvívásban is rendeztek női számokat, az olimpiai sportágak közül egyedüliként az északi összetett volt az egyetlen sportág, melynek női változata szinte nem is létezett.
picture

Marit Björgen

Fotó: Getty Images

Holott a sífutás az elmúlt hatvan évben micsoda nagyságokat termelt ki, gondoljunk csak Marit Björgenre, vagy az orosz/szovjet csillagokra, Lyubov Yegorovára, Larisa Lazutinára, az azóta az orosz szövetséget vezető Yelena Valberól nem is beszélve. Mielőtt női északi összetettről beszélhessünk, nyilvánvaló volt, hogy a női síugrásnak is olyan fejlődési pontra kell eljutnia, hogy északi összetettben is bemutatkozhassanak a hölgyek. A női síugrás születését és káprázatos fejlődését az Eurosporton is végig követhettük, Peking már a harmadik olimpia lesz, idén pedig a hölgyek már a willingeni Müglenkopf sáncra (HS147 méter) is felmerészkednek.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kiemelt fontosságúnak tartja a nemek közötti egyenlőség jegyében azt, hogy valamennyi olimpiai sportágban nők is megmérettessék magukat. A nemi egyenjogúság jegyében az idei nyári játékokon, de a februári pekingi téli olimpián is számos vegyes csapatverseny is bemutatkozott, bemutatkozik az olimpiai programban. Egyértelmű volt így, hogy az északi összetettnek is haladnia kell a korral és a Nemzetközi Síszövetség (FIS) évente fejlesztési ütemtervet dolgozott ki annak érdekében, hogy az olimpián is láthassunk női északi összetettet.
Az eredeti célkitűzés az volt 2014 tájékán, hogy Pekingben már női északi összetettben is olimpiai bajnokot avassanak, a fejlődési ív azonban mégsem a terv szerint alakult. Ugyan 2018-ban a junior-világbajnokságon tesztversenyként megrendezték a női versenyt, 2020-ban pedig a laussane-i ifjúsági olimpián egyéniben és vegyescsapatban is elindulhattak a lányok, a „nagy” olimpiáról egyenlőre távol maradnak.

Az új cél adott: bemutatkozzanak a 2026-os Miláno-Corina d’Ampezzoi olimpián, adott esetben egyéni mellett vegyes csapatverseny keretében is.

Tavaly Lillehammer és Norvégia vk-nyitányként ikonikus lett volna, a sífutók említett oslói olimpiai debütálása mellett már csak azért is, mivel 2011-ben az első síugró női világkupa-fordulót is Lillehammerben rendezték meg. Ráadásul az első havon rendezett női északi összetett nemzetközi versenynek 2015 márciusában Trondheim adhatott otthont, de folytatva sort, 2018. év januárjában az első kontinentális kupa versenyt is a norvégiai Renában rendezték.
A norvég szervezők tavaly azonban úgy döntöttek, hogy elzárják a külföldi sportolókat Lillehammertől, és miután lemondták a december első hétvégéjére kiírt sífutó és északi összetett világkupa hétvégét, a sífutók számára egy hazai megmérettetést hoztak össze.
Stájerországban nézők nélkül az ünnepek előtti hétvégén túlzás lenne azt állítani, hogy nagyot szólt volna az első női világkupa-viadal. Mégis 9 országból 32-en történelmet írtak, stílusosan a versenyt pedig a női szakág nagykövete a síugróból vált északi összetettes, Tara Geraghty-Moats nyerte meg. Akkor úgy jellemezhettük őt, mint a női Riiber északi összetettben, a maga 15 (!) kontinentális kupa győzelmével. Az amerikai a legjobb futónak bizonyult Ramsauban, a hatodik helyről futott az élre, az ugrást viszont egy norvég nyerte, Gyda Westvold Hansen személyében. A 18 éves lány végül a második helyet megtartotta, aki ekkor már fiatal kora ellenére csapatban ifjúsági olimpiai bajnoknak, és kétszeres junior vb-ezüstérmesnek mondhatta magát.
Tara Geraghty-Moats
Ramsau után a COVID-helyzet sajnálatosan úgy hozta, hogy több három vk-fordulót nem is rendezték meg szervezői visszalépések folytán, így a világkupa-győztesnek járó kristálygömböt is a világbajnoki éremosztó után adták át Oberstdorfban. 2021. február 27. napján viszont megrendezték az első női világbajnoki versenyt, a szurkolókat imitáló kartontáblákkal feldíszített arénában hármas norvég siker született. Geraghty-Moats a síugrás után két perces hátrányt szedett össze, így a verseny teljesen nyílttá vált és mégis a nagy északi sí nemzet söprését láthattuk.
A világbajnok Westvold Hansen lett, aki nem mellesleg a tizennégyszeres sífutó világbajnok, Theresa Johaug unokatestvére is. Az ő győzelme a Nemzetközi Síszövetség (FIS) fáradozásainak megkoronázása is volt, olyasvalaki nyert ugyanis, aki már erre sportágra készült és készítették fel a megannyi ifjúsági és junior versenyen. Utaljunk csak vissza az első havon rendezett versenyre, Trondheimben azon a versenyen Westvold Hansen is indult és a harmadik helyen végzett. Az első vb emellett drámát is hozott, Gyda mögött egy testvérpár Mari és Marte Leinan Lund meccselt az arénában, a lejtmenetben azonban a húg elesett, így a nővér, Mari szerezte meg az ezüstérmet.
A két verseny kommentátoraként néhol ugyan az volt az érzésem, hogy egy junior versenyt élvezhetünk még, de mégis az a gondolat kísért végig, hogy korunk világában éppen ideje volt, hogy északi összetettben is női versenyt láthassunk. Ráadásul a fiatalok az évek alatt beérnek, egyre stabilabb ugrásokat produkálnak és egyre érettebb versenyzést mutatnak be a sífutópályán is.
picture

Gyda Westvold Hansen

Fotó: Getty Images

Fiatalokból az idei szezonban sem lesz hiány és bőven benne van a pakliban, hogy ezúttal is Westvold Hansen – Geraghty-Moats csatát látunk majd a versenyeken. Tavaly hat kontinentális kupa verseny végül két helyszínen rendben lezajlott, az amerikai és a norvég testvériesen megosztotta egymás között az elsőségeket. A nevető harmadik és a Kontinentális Kupa győztese az osztrák Sigrun Kleinrath lett, így az osztrákok benne, és ifjúsági olimpiai bajnokukban, Lisa Hirnerben bíznak az idei szezonban.
Ha északi összetett, Németország és Japán a nőknél is képviselteti magát, 2020-ban a junior világbajnok a német Jenny Nowak lett, Japán részről pedig Anju Nakamura még azt is elmondhatja magáról, hogy sífutásban le tudta győzni Geraghty-Moatsot.
Fiatal sportágról lévén szó, persze számos meglepetésre és új nevek feltűnésére is számítani lehet, érdemes lesz tehát egész évben a női versenyeket is figyelemmel kísérni. A tavalyi egy vk-verseny után idén 6 helyszínen már 10 forduló, ráadásul a férfiakkal egy helyszínen. Ennek is köszönhető, hogy január 7. napján Val di Fiemme-ben a sportág első vegyescsapat világkupa-viadalára is sor kerül, újabb mini sporttörténelemként.

A lillehammeri világkupa programja:

  • December 3. (péntek) 11:20 és 14:15 Női HS98/5km Gundersen EUROSPORT1 ÉLŐ
  • December 4. (szombat) 08:50 és 13:40 Férfi HS98/4x5km csapat EUROSPORT1 ÉLŐ
  • December 4. (szombat) 11:20 és 14:45 Női HS98/5km Gundersen EUROSPORT1 ÉLŐ
  • December 5. (vasárnap) 10:50 és 13:55 Férfi HS138/10km Gundersen EUROSPORT1 ÉLŐ
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés