Simon Andrews az egyik legnagyobb presztízsű utcai viadal, az észak-ír Northwest 200 múlt hétvégi versenyén bukott és csapódott neki hatalmas sebességgel az útpadkának. Hiába volt az azonnali orvosi segítség, a belfasti kórházban már csak két napig tudták életben tartani. Szülei, Stuart és Dee, valamint barátnője, Lisa végig vele voltak.
Simon 2011-ben kóstolt bele először az utcai versenyzésbe, éppen itt, a Northwest 200-on. Számára ez szerelem volt első látásra:
„Ha egyszer utcán versenyzel, nem találsz többé ehhez hasonló érzést.”
– idézte fel szavait édesapja, Stuart.
„Az utcai versenyzés a vérében volt, és Simon mindig is jobban szerette az utakat a rövid pályákkal szemben. Tökéletesen ismerte az ebben rejlő veszélyeket, de imádta azt a kihívást, amit ez a környezet támasztott.”
– tette hozzá.
A Northwest 200 volt a kedvenc versenye, mert az ottani nézők, szurkolók jobban ismerik a motorozást és a versenyzőket, mint bármely más versenyen. Írország is különleges helyet foglalt el a szívében, hiszen itt szerezte motoros karrierje első bajnoki pontját.
British Superbikes
Az Eurosport hét évre megvette a Brit Superbike bajnokság közvetítési jogát
10/06/2020 17:26
Simon Andrews 1999-ben kezdte versenyzői pályafutását, és egy évvel később mutatkozott be a Brit Bajnokságban. 2003-ban harmadik helyet ért el a Brit Szupersport Bajnokságban, ami egész karrierje legjobb bajnoki helyezése maradt.

Simon Andrews

Fotó: Eurosport

A Brit Szuperbike kategóriában csak 2006-ban mutatkozott be, egy Yamaha nyergében. 2008-ban a privát Jentin csapattal megverte a gyári támogatású Yamaha-versenyzőket. 2009-ben váltott Kawasakira, mellyel meg is szerezte élete első dobogóját a Cadwell Parkban. Korábban kis híján összejött az első győzelem is a Mallory Parkban, de Josh Brookes emlékezetes hibájának köszönhetően az ausztrál a vezető helyről ütötte őt ki, négy másik versenyzőt is leterítve az akció közben.
2010-ben indult Szuperbike vb-futamokon is a gyári Kawasakival. 2011-ben az akkor BSB EVO géposztályban hétszer állt dobogón, majd jött a szerencsétlen snettertoni bukás, melyben combcsontját törte. Hosszas felépülését sajnos több súlyos sérülés követte még.
Később belekóstolt az Endurance világbajnokságba is, és jöttek az első utcai versenyek. Ezzel együtt azonban a sérülések is. Példás akaraterejének köszönhetően azonban mindig felépült, és idén végre egészségesen vágott neki a Brit Szuperbike Bajnokságnak, mégpedig az RAF Reserves Honda csapatával.

Simon Andrews

Fotó: Eurosport

Küzdeni akarása és csodás felépülései miatt is maximális tiszteletnek örvendett a versenyzők és csapatok körében. A BSB-család egy emberként gyászolja. Bitter Sándor éppen tegnapelőtt utazott ki az Egyesült Királyságba, hogy ötödször is rajthoz álljon egy másik legendás utcai versenyen, a Man-szigeti TT-n, melyen Andrews is indult volna. Bittit, az „országúti harcost” lesújtotta a hír,  így búcsúzott barátjától saját rajongói oldalán:
„A Northwest 200-on balesetet szenvedett barátom, a 29 éves Simon Andrews, aki a depók állandó vidám figurája volt, jó cimborám, és rendkívül jó versenyző, mai napon eltávozott közülünk. Nem jutok szóhoz. Őszinte részvétemet küldöm a családnak és többi barátjának. A könnyeim potyognak... ez nagyon kemény TT lesz. Nagyon nehéz így elutazni a TT-re.”
Brands Hatch GP
British Superbikes : Race 3 - Scott Reeding Interview
20/10/2019 15:48
Brands Hatch GP
Brands Hatch GP : Race 3 last lap (with crash)
20/10/2019 15:41