Az angol gyorsasági motorversenyző dupla futamgyőzelemmel ünnepelte rekordot jelentő 4. bajnoki címét a Brit Szuperbike Bajnokságban.
Drámai, háromfutamos versenyhétvégével fejeződött be a Brit Szuperbike Bajnokság 2014-es évadja, és bár izgalmas futamok voltak, az igazi katarzis elmaradt. Shane „Shakey” Byrne megszerezte történelmi negyedik bajnoki címét, de nem egészen úgy, ahogyan azt legtöbben szerettük volna. Egyetlen talpon maradt ellenfele, a japán Ryuichi Kiyonari ugyanis képtelen volt harcolni a trófeáért, miután az utolsó szabadedzésen bukott és elrepedt a kulcscsontja. Shakey-nek azért így sem volt sétagalopp az út a negyedik kupáig.

Shane

Fotó: Eurosport

British Superbikes
Az Eurosport hét évre megvette a Brit Superbike bajnokság közvetítési jogát
10/06/2020 17:26
A Brands Hatch-i szezonzáróra úgy érkezett a mezőny, hogy mindenki Shakey és Kiyo csatáját várta. A „War for 4”, azaz a „Háború a negyedikért” mottó jegyében dörzsölték a tenyerüket a motorsportrajongók, hiszen mindkét versenyzőnek háromszor sikerült eddig megnyerni a szigetország bajnokságát, és bármelyikük is nyeri a negyediket, azzal történelmet írhat. Csak ők ketten voltak esélyesek a bajnoki címre, a különbség kettejük között pedig mindössze 12 pont Shakey javára, 3 futammal a vége előtt. Mindketten imádják Brandset, Shakey-nek ez ráadásul hazai pálya. Minden adott volt a körömrágós fináléhoz. Aztán a vizes harmadik szabadedzésen Kiyo bukott…
Saját lábán tért vissza a boxba, de azonnal az orvosi központba sietett. Nem sokkal később kiderült, hogy elrepedt a kulcscsontja, és a szombati időmérőt, valamint az első futamot nem tudja vállalni. Hogy vasárnap motorra tud-e ülni, azt a vasárnap reggeli bemelegítő edzéstől tette függővé.

Ryuichi Kiyonari sérülten a boxban

Fotó: Eurosport

Ennek tudatában Shakey-nek elég lett volna egy erős pontszerzés a szombati extra futamon, hogy reménytelen helyzetbe hozza Kiyonarit. Az élet azonban csavart még egyet a forgatókönyvön: Shakey a 7. körben a vizes aszfalton elcsúszott. Nem sérült meg, de kiesett a futamból, így maradt kettejük között a 12 pont különbség vasárnapra. Újra felcsillant a remény Kiyo számára.
Mivel Kiyo nem teljesített mért kört az időmérőn, csak az utolsó helyről rajtolhatott volna a második futamon. A vasárnapi bemelegítő edzésen megint vizes volt a pálya, ezért Kiyo azt is kihagyta, a futam előtti utolsó percekre hagyva a döntést, hogy nekivág-e. Végül szomorúan, de belátta, hogy nem tud ilyen fájdalmak közepette motorozni. Innentől már csak az maradt kérdés, hogy meg kell-e várnunk az utolsó futam végét a bajnok kihirdetéséhez. Nem kellett.
Shakey nyugodt kezdés után (10. volt az 1. kör végén) szépen lassan kezdte megérezni a ritmust és fokozatosan jött előre. Bár a negyedik hely is elég lett volna neki a bajnoki címhez, a 10. körben átvette a vezetést, amit csak az első futam győztese, a szombaton élete első BSB-futamát nyerő Howie Mainwaring tudott tőle rövid időre elvenni. Shakey nem hagyta magát és megnyerte a futamot, és ezzel már a második versenyen eldöntötte a bajnoki cím sorsát. Speciális arany festésű, 1-es rajtszámmal ellátott sisakját még a levezető körön megkapta, abban ünnepelhetett.
A harmadik futam már csak formaság volt, de Shakey stílusosan akarta búcsúztatni az évet. Izgalmas csata alakult ki az éllovasok, Byrne, Ellison, Bridewell, Mainwaring, Brookes és Easton között. Shakey sebezhetőnek tűnt, így egy kiszámíthatatlan és szoros finálé ígérkezett, ráadásul a mezőnyt összerázta a Howie Mainwaring bukása után bejövő biztonsági autó. Valami azonban kerülhetett a pályára, mert nem sokkal később, 3 körrel a vége előtt egy újabb bukás történt, ekkor piros zászlóval leintették a futamot. A versenyt így Shakey nyerte James Ellison és Tommy Bridewell előtt.
A 38 éves Byrne-nek ez volt a 61. futamgyőzelme, amivel szintén rekordernek számít. Pénteki nyilatkozata alapján meg sem fordul a fejében a visszavonulás gondolata. Kétségtelen, hogy jelenleg ő a legjobb a mezőnyben. Ahogyan azt az időmérő utáni sajtótájékoztatón Josh Brookes piszkálódására reagálva (azt mondta, Shakey-nek mindig mázlija van, most is Kiyo törte össze magát) kifejtette, nem a szerencsének, hanem a kiegyensúlyozott teljesítményének köszönheti, hogy megint a bajnoki címért harcolhatott. Márpedig idén a két bukást (Assen és Brands Hatch első futamok) és egy ötödik helyet leszámítva minden futamon dobogós volt, és 10 futamot nyert meg a 26-ból. Ezek alapján nincs sok értelme vitába szállni vele.

Shakey ünnepel

Fotó: Eurosport

Kiyonari érthetően csalódottan nyilatkozott, de elégedett a szezonban nyújtott teljesítményével:
"A vállam nagyon fáj, és nagyon nehéz volt dönteni, mit tegyek. Nem volt kellemes a döntés, motorozzak-e vagy sem. A reggeli bemelegítésen akartam, de nem voltak túl jók a körülmények, aztán nemet mondtam a második futamra is, akkor pedig Shakey megnyerte a bajnokságot. Ez egy hihetetlen évad volt, minden futamot nagyon élveztem, elégedett vagyok. Nyilvánvalóan csalódott vagyok, hogy nem harcolhattam Shakey-vel Brands Hatchben, de visszatekintve az évre nagyon boldog vagyok. Először egy évvel ezelőtt tárgyaltam Stuart Hickennel (a Buildbase BMW csapattulajdonosa - PL), és úgy írtuk alá a szerződést, hogy talán nyerünk egy futamot a BMW S 1000 RR-rel. Ehelyett hétszer is győztünk és másodikak lettünk a bajnokságban. Be akartam magamnak bizonyítani, hogy még mindig gyors vagyok, és ezek után biztos lehetek benne.”
Shakey így értékelt az utolsó futam után:
"A körülmények, melyek között nyertem, nem voltak ideálisak. Nagyon szerettem volna, hogy Kiyo itt legyen és végigcsatázzuk ezt a három futamot. Csak pici előnyöm volt vele szemben, és csak kettőnk közül kerülhetett ki a bajnok. A helyzetet csak fűszerezte, hogy mindketten háromszor nyertünk korábban, úgyhogy bármelyikünk is nyer, az lesz az első négyszeres győztes. Nem tudom eleget hangsúlyozni, mennyire sajnálom, hogy Kiyo nincs itt, és hogy nem szemtől szembeni csatában nyertem ellene. Végeredményben azonban csak azokkal csatázhatsz, akik ott vannak veled a pályán, márpedig akik ott voltak, őket mindannyiukat legyőztem, szóval boldog vagyok.”

A bajnoknak külön gyártott sisak

Fotó: Eurosport

A 2014-es Brit Szuperbike Bajnokság végeredménye:
1. Shane Byrne (Rapid Solicitors Kawasaki)               682 pont
2. Ryuichi Kiyonari (Buildbase BMW)                          620 pont
3. Tommy Bridewell (Milwaukee Yamaha)                   587 pont
4. Josh Brookes (Milwaukee Yamaha)                         584 pont
5. Dan Linfoot (Quattro Plant Kawasaki)                     577 pont
6. Chris Walker (Lloyds British GBmoto Kawasaki)    525 pont
7. Stuart Easton (Rapid Solicitors Kawasaki)             231 pont
8. James Ellison (Lloyds British GBmoto Kawasaki)  223 pont
9. Josh Waters (Tyco Suzuki)                                     192 pont
10. John Hopkins (Tyco Suzuki)                                  125 pont
A jövő évi szezonnyitóig már csak 166 nap van hátra.

Shakey_BSB facebook

Fotó: Eurosport

Brands Hatch GP
British Superbikes : Race 3 - Scott Reeding Interview
20/10/2019 15:48
Brands Hatch GP
Brands Hatch GP : Race 3 last lap (with crash)
20/10/2019 15:41