Hat nap múlva végre valahára kezdetét veszi a biatlon-világkupa 2022/23-as idénye a finnországi Kontiolahtiban a férfiak 20 kilométeres versenyével.
Az elkövetkezendő három és fél hónap során kilenc helyszín és 21 egyéni verseny vár a mezőnyre, plusz a februárban sorra kerülő oberhofi világbajnokság, ahol a helyezésekért immár nem jár világkupapont, ellentétben a korábbi évekkel. Szintén a nyáron közzétett szabályváltozások közé tartozik, hogy idén már nem esnek ki a leggyengébb eredmények a végelszámolás során, illetve hogy az első hat helyezett több ponttal gazdagodik az eddigiekhez képest.
Mindez még nagyobb hangsúlyt helyezhet az egyéni versenyekre (a váltók kárára?) a legerősebb nemzeteknél, amelyek között biztosan nem lehetnek ott az oroszok, ahogy a fehérorosz sílövők sem vehetnek részt az idei biatlonküzdelmekben az Ukrajna elleni háború folytán. Az összetett világkupára legesélyesebb versenyzők ugyanakkor mind ott lesznek a finnországi nyitányon.
Biatlon
Szinte szétfeszül az önbizalomtól a norvég férfi biatlon szakág
16/11/2022 - 10:11

Fillon Maillet és Johannes Bø a két legnagyobb favorit?

Quentin Fillon Maillet-t címvédőként mindenképp az esélyesek között kell számon tartatunk a nagy kristálygömb elhódítására, pláne amennyire dominálta az előző telet. A 30 éves francia klasszis nyolc versenyt nyert a világkupában, és további öt dobogós helyezést szerzett, amelyhez még hozzájött a kiválóan sikerült téli olimpiája Pekingben, ahol két egyéni aranyat is bezsebelt.
Egy ilyen eredményes szezon után nem lehetett könnyű nekidurálnia magát az új idényre, a felkészülése ugyanakkor a hírek szerint zökkenőmentesen alakult, és elmondása szerint nagyon is motiválja mind a világkupa-címvédés, mind pedig hogy megszerezze a még hiányzó egyéni világbajoki címet Oberhofban. A novemberi tesztversenyeken viszont nem villogott a svédországi Idre Fjallban, főleg a futóformája nem tűnt az igazinak. A tavalyi szezonban futásban és lövészetben egyaránt a legjobbak közé tartozott, utóbbiban közel 90%-os volt, aminél lehet még jobb teljesítményre lesz szüksége, ha ismét harcba szeretne szállni az összetett elsőségért.

Johannes Thingnes Bø és Quentin Fillon Maillet

Fotó: AFP

Egészen más idény után állhatott neki a felkészülésnek Johannes Thingnes Bø, legalábbis ami a világkupát illeti, ahol összesen egyetlen győzelem jött neki össze a franciaországi Annecy-ben, így három év után könnyedén taszították le trónjáról. Ennek ellenére így is abszolút pozitív szájízzel zárhatta a mögöttünk hagyott telet, ugyanis az olimpián végül négy(!) aranyéremig jutott, amelyből kettőt egyéni számban szerzett.
A fiatalabbik Bø ezt követően már nem is állt rajthoz a szezon hátralévő részében, az áltagnál hosszabb pihenés és feltöltődés pedig minden bizonnyal meghozta az eredményét, hiszen a norvégiai Sjusjoen-ben zajló felkészülési versenyek során remekül teljesített. Úgy tűnik, a pályán ismét szenzációs formában van, és bár a lövészetei még nem annyira stabilak, így is biztatóbb képet mutatnak a tavalyi gyenge, 84%-os mutatójához képest. Ebben szerepet játszhat a régi-új puskája, amit még a 2020/21-es szezonban használt. Amennyiben a lőtéren is képes lesz az élmezőnybe tartozni, akkor akár újra uralhatja a versenyeket.

Visszatér "Csoda-Laegreid"?

Sturla Holm Laegreid valósággal berobbant két évvel ezelőtt a világkupába, és első idényében végül az utolsó pillanatig harcban volt az összetett győzelemért Johannes Bø-vel. Az akkor még csak 23 éves norvég különösen a lövőteljesítményével ejtette ámulatba a közvéleményt, ami abban a szezonban hét egyéni futamgyőzelmet, köztük két világbajnoki aranyérmet hozott számára.
Ez a fajta „Laegreid-varázs” az elmúlt télen viszont mintha elveszett volna annak ellenére, hogy ugyanúgy a világkupa második helyén zárt. Ugyanakkor a lövészete 92%-ról visszaesett 86-ra, ami ezen a szinten komoly különbségnek számít. Nem véletlen, hogy több mint 300 ponttal kevesebbet szerzett, mint az eggyel korábbi szezonjában, a pekingi ötkarikás játékokon pedig különösen nem jött ki neki a lépés a váltóarany ellenére sem.

Sturla Holm Laegreid

Fotó: Eurosport

Mivel Laegreid még mindig a fiatal versenyzők közé tartozik, bőven lehet ideje elhódítani a nagy kristálygömböt, és idén erre akár újra lehet esélye, ugyanis ő is meggyőző formát mutatott a hazai tesztversenyeken, melyeken két második helyet szerzett Tarjei majd Johannes Bø mögött. Ráadásul mivel igazi maximalista hírében áll, duplán motiválhatja az, hogy ebben az idényben újra a legjobb kiadását láthassuk.

Szintet lép Jacquelin és Samuelsson?

Ahogy egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a norvég férfi biatlonosok talán minden eddiginél erősebb kerettel vágnak neki az új világkupaidénynek, ami önmagában nem kis kijelentés egy ilyen sílövő-nagyhatalomnál. A rivális nemzetek legjobbjai előtt tehát még nagyobb kihívás állhat, hogy ne norvég házi bajnokság alakuljon a vk-versenyekből, és ennek megakadályozására a franciáktól talán nem is Fillon Maillet, hanem Émilien Jacquelin lehet a legesélyesebb.
A 27 esztendős versenyző megnyerte a specialitásának számító üldözőversenyt Idrében, és különösen futásban mutatkozik erősnek. A kérdés ezúttal is az lehet nála, mennyire lesz ingadozó a lőtéren, ahol olykor zseniális dolgokra, olykor viszont óriási leolvadásokra is képes. Nem kicsit kellene javítania a tavalyi 82%-os összteljesítményén ahhoz, hogy komoly tényezővé váljon az összetett világkupáért zajló küzdelemben, ha viszont ez összejön neki, akkor hosszútávon is retteghetnek tőle az ellenfelek.

Émilien Jacquelin

Fotó: Getty Images

Ugyanez lehet igaz a svéd Sebastian Samuelssonra is, aki az előző idényben már kiegyensúlyozottabbá vált, amit hűen mutat a hat dobogó és az összetett harmadik helyezés. Mégis több hétvégén sem tudott egyenletesen teljesíteni, főleg ami a lövészetet illeti, és így többször sem tudott összerakni két egymás utáni jó versenyt ugyanazon a helyszínen.
Egy biztos, Samuelsson ezúttal is kőkemény felkészülési időszakon van túl, amire edzője, Johannes Lukas is felhívta a figyelmet: „Sebbe valószínűleg a legőrültebb sportoló, akit ismerek. Májusban több időt töltött a futópadon, mint a legtöbben egy egész szezonban... Ha képes jól menedzselni az energiáját, nem sokan vannak, akik le tudják győzni őt.”

Akik meglepetést okozhatnak

Az itt felsorolt nevek ugyan nem számítanak komoly esélyesnek az idei világkupa megnyerésére, mégis nem egyszer borsot törhetnek a riválisok orra alá, akár éppen a februári vb-n is. Ide tartozik jópár norvég is, köztük a tavalyi szezon végén megtáltosodó Vetle Sjaastad Christiansen vagy a korábbi összetett-győztes Tarjei Bø, aki megnyerte a sprintet a sjusjoen-i tesztversenyen, legyőzve a honfitársakat, értelemszerűen az öccsét is. A rutinos versenyzőik mellett a fiataljaikban is bízhatnak az északiak, Lagreid mellett a válogatott-keretbe visszakerülő Johannes Dale valamint a még csak 23 éves Filip Fjeld Andersen is képes lehet egy-egy futamgyőzelemért harcba szállni.

A pekingi téli olimpián aranyérmes norvég férfi váltó

Fotó: AFP

Még Andersennél is két évvel fiatalabb a francia Éric Perrot, aki az eddigi 17 vk-indulásából ugyan csak egyetlen top10-es helyezést tud felmutatni, korábbi kétszeres junior vb-érmesként mégis szép jövő állhat előtte is. Ezzel szemben a hazai világbajnokságukra készülő németek továbbra is csak a harmincon túli férfi biatlonosaikban reménykedhetnek igazán, közülük a korábbi világbajnok és a tavalyi világkupában nyolcadik helyen záró Benedikt Doll viheti hátán a csapatot. Ami pedig a svédeket illeti, náluk Samuelsson mellett Martin Ponsiluomára lehet érdemes figyelni, aki eddig a nagy versenyek embereként tetszelgett a 2021-es sprintvilágbajnoki címmel és a pekingi olimpiai ezüstéremmel, amit pedig a tömegrajtos versenyszámban ért el.
Reméljük tehát, hogy minél sokszínűbb biatlonszezonnak nézünk elébe. Az idei világkupa március 19-ig tart, addig is viszont rengeteg verseny vár ránk, a jövő héten konkrétan három-három egyéni és egy-egy váltóversennyel rajtol el az új idény Kontiolahtiban a nők és a férfiak számára is. Az Eurosport pedig mindegyik versenyt közvetíti majd, ahogy természetesen egész télen figyelemmel követjük a világ legjobb sílövőit.
Forrás: BiathlonWorld
Biatlon
Akár újabb klasszikus rivalizálásba futhat bele Johannes Bø
24/03/2022 - 17:41
Oslo Holmenkollen
Hazai közönség előtt koronázhatják meg Røiselandot, Fillon Maillet mindent vihet
17/03/2022 - 16:51