A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) ugyanis olyan változtatásokat jelentett be, amelyek alapjaiban változtathatják meg a sportág eddigi rendszerét.

Nem különösebben jellemző, hogy a nyár közepén téli sportágak történései követeljenek helyet maguknak honlapunkon, az idei nyár azonban minden kétséget kizáróan kivételt képez. Közel egy hónapja számoltunk be ugyanis arról, hogy a Nemzetközi Síszövetség (FIS) megszavazta azt az indítványt, miszerint egységesítik a sportág versenyszámainak távjait, így a hölgyek is ugyanolyan távokon versenyeznek ezentúl, mint a férfiak.
A sífutás azonban már bizonyosan nem az egyedüli lesz a havas sportágak közül, amelyben komoly változás áll be, a biatlon rajongói is készülhetnek néhány új szabály megtanulására. Nézzük az újdonságokat sorjában.
Biatlon
Rendesen kiosztotta a Fourcade-okat az ukrán seregben harcoló világbajnok biatlonos
04/04/2022 11:38
“Sima” világbajnokság
A bitlonban, a világkupa-rendszerben működő téli sportágak közül egyedüliként, eddig az évente megrendezésre kerülő világbajnokság eredményei is beleszámítottak a szakági-, valamint az összetett világkupa összevetésébe. Így aki mondjuk halomra nyerte magát egy vb-n, az előtte vagy utána akár ki is hagyhatott néhány vk-állomást, hiszen a világbajnoki címek miatt ez a luxus belefért neki.
Az IBU most úgy döntött, mind a világbajnokságnak, mind pedig a világkupának megadja a saját presztizsét, így ezentúl aki világbajnokságon nyer futamot, az “csak” világbajnoknak mondhatja majd, világkupa-pontokkal azonban nem számolhat.
https://i.eurosport.com/2022/06/22/3397141.jpg
Bőkezűbb pontozás csalónapok nélkül
A rutinos biatlon nézők megszokhatták, hogy a pontszámítási rendszer sajátosságai miatt egy-egy futamot követően nem volt elegendő egy versenyző meglévő pontjaihoz hozzáadni az épp megszerzett mennyiséget, a hiteles és tényleges eredményhez ugyanis ki kellett venni a képből az év során “begyűjtött” két legrosszabb eredményt, mivel azok a pontszámok kiestek a végén.
A közel sem egyedüálló, ám annál esetlegesebb rendszernek most véget vet a nemzetközi szövetség, a novemberben rajtoló szezonban ugyanis minden egyes megszerzett pont beleszámít majd a végelszámolásba. Egy negyvenedik hellyel megszerzett világkupa pont tehát ugyanakkora erővel bír majd, mint a futamgyőzelemért járó maximális pontérték.
A kieső pontok eltörlése, valamint a világbajnokság “pontatlansága” miatt az IBU úgy döntött, hozzányúl az eddigi pontozáshoz is. A sprint, az egyéni indításos, valamint az üldöző versenyek végén továbbra is az első negyven helyen célba érő versenyző kap világkupa pontot, mint ahogyan a tömegrajtos futamon indulásra jogosult harminc versenyző is pontot kap annak függvényében, amennyiben befejezi a versenyt.
Ezentúl ráadásul méginkább érdemes jól futni és hiba nélkül lőni, a futamok első hat helyezettje ugyanis az eddigiekhez képest nagyobb mennyiségű ponttal számolhat.
https://i.eurosport.com/2021/12/12/3270632.jpg
A legnagyobbat a futamgyőztes szakítja, aki az eddigi 60 helyett ezentúl 90 pontot kap, de jól járhat a második helyezett is a maga 75 pontjával, mint ahogy a dobogó harmadik fokára szoruló versenyző sem panaszkodhat a 60 pont miatt. A negyedik helyezett ezentúl 50 ponttal számolhat, az ötödik 45, míg a hatodik helyezett 40 pontot kap. A 7-40. helyen végző versenyzők pontozása nem változik az eddigiekhez képest.
A biatlon világkupa 2022/2023-as szezonja november 29-én rajtol Kontiolahtiban. A világbajnokságot 2023 február 6-19 között rendezik Oberhofban.
Forrás: nordicmag.info
Biatlon
Akár újabb klasszikus rivalizálásba futhat bele Johannes Bø
24/03/2022 17:41
Biatlon
Norvég házi csata a Holmenkollenen – új győztes a férfiak utolsó versenyén
20/03/2022 15:35