Azzal már a rajtnál tisztában lehetett mindenki, hogy nem a norvég váltóról szólni Ruhpoldingban a férfiak 4 x 7,5 km-es váltóversenye. Az északi ország ugyanis topversenyzői nélkül érkezett Ruhpoldigba, az olimpia közeledtével inkább az ötkarikás felkészülést előnyben részesítve ezúttal a világkupával szemben. Az Aleksander Fjeld Andresen, Sverre Dahlen Aspenes, Johannes Dale, Erlend Bjoentegaard összetételű egység azonban végül mégiscsak az érdeklődés középpontjában találta magát, mindezt ráadásul meglehetősen szokatlan apropó kapcsán.
A verseny második lövészeténél ugyanis olyan történt, amire nem igazán tudunk precedenst előásni az elmúlt évek eseményeire visszaemlékezve. A svéd váltó színeiben induló Peppe Femling ugyanis két lövés leadása után jött rá, némi bírói segédlettel, hogy egész egyszerűen rossz lőállásba állt be. Amint ez kiderült, átállt a maga lőállásába, és folytatta a lövészetét. A versenybíróság úgy döntött, hogy “összevonja” a két lőállásban leadott lövéseket, így Femling összességében, felhasználva tartalék töltényeit is, nyolc lövést adott le, egy táblát azonban még így sem talált el, így értelemszerűen büntetőkörre kényszerült.

Peppe Femling

Fotó: AFP

Biatlon
Akár újabb klasszikus rivalizálásba futhat bele Johannes Bø
24/03/2022 17:41
Amikor azonban Aleksander Fjeld Andresen is megkezdte a maga lövészetét, meglepetten tapasztalta, hogy Femling “jóvoltából” eleve két hibázott lövéssel kezdi a maga sorozatát. A bírák úgy határoztak, hogy Andersennek újból kell kezdenie a maga lövészetét, a tábla lenullázása azonban időt vett igénybe. Ahogy az a közvetítés során is látszott, szegény norvég versenyző többször is megpróbált lőni, de aztán végül mindig inkább hátranézett, hogy lássa, mire jutnak a kupaktanácsot tartó versenybírók. Az esettől értelemszerűen megzavarodó norvég sílövő végül elhasználta valamennyi töltényét, két táblája azonban így is ott maradt, így két büntetőkörre küldték. A mezőny többi tagja ekkor már jó két perce elhagyta a lőteret, a norvégok így lehetetlen helyzetben, tökutolsóként folytathatták a képtelen versenyt. Még szerencse, hogy Andersen helyett nem két évvel fiatalabb öccse, Filip volt ott a váltóban az esetnél, a korábban szívproblémákkal küzdő sportolónak aligha hiányzott volna ennyi izgalom egyszerre.
A versenyt követően aztán az IBU kivizsgálta az ügyet, és végül két percet levont Norvégia időeredményéből, amellyel a norvég váltó a hetedik helyen végzett, pont Svédországot megelőzve. A képtelen esettel kapcsolatban Borut Nunar versenyigazgató elmondta, 1 perc 15 másodpercet azért írtak jóvá a norvég váltónak, mert ennyire becsülték a fölöslegesen a lőtéren töltött idő hosszát, további 45 másodpercet pedig a szükségtelenül megtett két büntetőkör miatt kaptak vissza Andersenék.

Aleksander Fjeld Andersen

Fotó: AFP

Az eset nagy felháborodást váltott ki a norvég csapat Ruhpoldingban jelenlévő, valamint az olimpiai keret magaslati edzőtáborban készülő tagjai között egyaránt. Utóbbiak közül talán Tarjei Bø fogalmazta meg a legerősebben a mondandóját:
“Ha egy versenyző rossz táblára lő, akkor egyértelmű, hogy időbüntetést kell kapnia. Az elfogadhatatlan, hogy az eset minden következménye a vétlen csapatot sújtja.”
A dolog abszurditásában egyetértett versenytársával Sturla Holm Laegreid, aki olimpiai szemszögből is próbálta vizsgálni a helyzetet:
Egyértelműen bizarr esetről van szó, nagyon remélem, hogy nem fordul elő hasonló mondjuk akkor, amikor egy olimpiai aranyérem a tét.
Az olimpiai felkészülést irányító Siegfried Mazet távollétében Andres Brun Hennum vezette a norvég világkupa-csapatot Ruhpoldingban. A norvég edző, amellett, hogy leszögezte, kizártnak tartja, hogy Femling szándékosan tette volna tönkre a norvégok versenyét, az esetet értékelve rávilágított a szabályok módosítására. Jelenleg ugyanis nincs arra vonatkozó protokoll az IBU szabálykönyvében, ami előírná, hogy mi a teendő azzal a versenyzővel, aki nem a neki kijelölt lőőállásban kezdi meg a lövészetét.
“Ha nem mondják ki világosan, hogy milyen szankcióval jár egy ilyen figyelmetlenség, az teret adhat akár a szándékos spekulációnak is. A javaslatom az, hogy a versenyző ebben az esetben kapjon 30 másodperc büntetést minden rossz célra leadott lövése után.”
Hennum mester szavait visszhangozza egy korábbi norvég biatlonos megszólalása is. A manapság televíziós kommentátorként tevékenykedő Ola Lunde véleménye szerint ez az eset egy nagyon is valós problémát hozott most a felszínre. Amennyiben a nemzetközi szövetség világosan szabályozná ezt az eshetőséget, az szerinte nagyban fokozná a biatlonosok figyelmét.
Biztos vagyok benne, hogy a versenyzők jobban figyelnének, ha tudnák, hogy egy-egy rossz lövés időbüntetést, vagy akár kizárást is maga után vonhat.
Nem lenne teljes a reackiók sora az esetet saját bőrén tapasztaló Aleksander Fjeld Andersen visszamlékezése nélkül.
“Ennél őrültebb dolgot még életemben nem éltem át. Beálltam a tizennyolcas lőállásba, a svéd srác meg mellettem volt. Leadtam az első lövést, amivel találtam, aztán meg hirtelen láttam, hogy a táblám villan még kétszer. Először még nem tulajdonítottam a dolognak nagy jelentőséget, de aztán láttam, hogy a dolog folytatódik. Aztán jeleztem a bírónak, hogy valami nincs rendben. Elsőre észre sem vett, másodjára már odajöttek többen. Akkor mondták, hogy kapok egy üres táblát. Kilőttem a maradék töltényeimet, de ott maradt két tábla, miközben összesen hatszor vagy hétszer találtam. Erre mondták, hogy akkor menjek el két büntetőkörre. Nagyon fura eset volt.”

Aleksander Fjeld Andersen

Fotó: AFP

Az eset kapcsán az IBU egyelőre a norvégok idejének módosításán kívül nem szólalt meg, a sürgetett szabálymódosításról egyelőre még nincs szó. A “vétkes” Peppe Femling természetesen elnézést kért a norvégoktól és leszögezte, semmi szándékosság nem volt a történtekben, egyszerűen figyelmetlen volt.
Egy biztos, az eset után a biatlon történetének legpontosabb váltóversenyére készülhetünk január 23-án, amikor is Antholzban rendezik meg ugyanezt a versenyszámot. Az olimpia előtti utolsó világkupa forduló valamennyi versenyét ezúttal is élőben közvetítjük az Eurosporton.
Forrás: nrk.no
Oslo Holmenkollen
Hazai közönség előtt koronázhatják meg Røiselandot, Fillon Maillet mindent vihet
17/03/2022 16:51
Biatlon
Johannes Bø: Ukrajna büszke lehet bátor biatlonosaira
03/03/2022 20:39