"Ami még három embernek is sok lenne" – így fogalmazott Lantos András, az Eurosport kommentátora a múlt szombati annecy-i férfi üldözőversenye során, amit Filip Fjeld Andersen a 3. helyen kezdhetett meg szenzációs sprinteredménye révén.


És való igaz, hogy a norvég sílövőtehetségnek 22 éves koráig olyan egészségügyi nehézségeken kellett keresztülmennie, amit a legtöbb sportoló egész pályafutása során nem kell, hogy elmondhasson magáról.
Ruhpolding
Szabálymódosítást követelnek a norvégok a férfiváltó eltévedt lövéseit követően
20/01/2022 16:25
Filip Fjeld Andersen először a 2018-as junior világbajnokságon vétette magát észre a biatlon berkein belül, az észtországi Otepaa-ban ugyanis mind a négy versenyszámban a legjobb öt között végzett, váltóban 3., az egyéni indításos versenyen pedig 2. helyet szerzett. Mielőtt azonban igazán beindulhatott volna felnőtt szinten is a karrierje, jött a feketeleves. Pitvarfibrillációt diagnosztizáltak nála, ami az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, de leginkább csak a kor előrehaladtával válik gyakorivá (65 év felett a népesség 3-5% százalékánál fordul elő).
„Nyilván nem hangzik túl jól, de a sportolásnak vannak mellékhatásai. Ez olyasmi, ami sokszor jó ideig rejtve marad, és csak később veszik észre, de ha a test nagyobb terhelésnek van kitéve, korábban megmutatkozhat. Kétségtelen, hogy az élsport már csak az ilyenek miatt is brutális tud lenni” – ecsetelte Andersen, akinek ráadásul az első szívműtétje nem sikerült, mi több, a második sem, majd a 2019/20-as szezon előtt a bokája is kificamodott!
Mindezek után a fiatal norvég még egy utolsó esélyt adott annak, hogy életben tartsa ígéretes pályafutását, és harmadszorra is kés alá feküdt rakoncátlankodó szíve miatt. Ezúttal pedig már a műtétet siker koronázta, így több mint 1000 nap után térhetett vissza a biatlonpályákra.
„Azt szokták mondani, hogy nem veszélyes és nem is nagyon kell tenni ellene, amennyiben nem élsportoló vagy” – ezt már Sivert Guttorm Bakken mondta, aki korábban szintén átesett egy operáción ugyanezen probléma folytán. „Ez nem olyasmi, amivel gyakran találkozik az ember a mindennapokban. Ezért szokatlan, hogy ilyesmiről lehet hallani most (velünk kapcsolatban – a szerk.).”

Mintha mi sem történt volna

Hogy Andersen mekkora tehetséggel van megáldva és mindemellett milyen akaraterő lakozik benne, bizonyítja, amit a visszatéréseként élete első felnőtt szezonjában produkált. A németországi Arberben rögtön a 2. hellyel debütált az IBU-kupában, ráadásul bátyja, a nála két évvel idősebb Aleksander Fjeld Andersen mögött (akit szintén motivált, hogy egyszer magas szinten űzze a sportágat), majd a továbbiakban három versenyt is megnyert, melynek köszönhetően óriási bravúrral végül meg is nyerte a második számú sorozatot.

Filip Fjeld Andersen

Fotó: AFP

Mindez a tavalyi télen történt, amelynek végén a fiatalabbik Andersen már a világkupában is bemutatkozhatott, ahol az östersundi idényzárón sprintben ugyan csak az 58. helyen végzett, a másnapi üldözéses versenyben egészen a 35. helyre jött fel úgy, hogy négy darab lövőhibát is elkövetett.
Az előző szezon eredményei meggyőzték a norvég szakvezetést, és Andersen a nyári-őszi felkészülési időszakot már a norvég elitcsapattal végezhette, és a mostani idény nyitányára be is került újra a csapat világkupakeretébe. Bár élete negyedik vk-versenyén egy fantasztikus 9. helyezést ért el, az első svédországi hétvégét követően újra az IBU-kupában versenyeztették egy forduló erejéig. Talán önbizalmat is akartak gyűjtetni Andersennel, aki hazai pályán Sjusjøenben egy 1. és egy 2. helyezést szerzett.

Gyengén induló, majd bombasikerrel folytatott újabb vk-lehetőség

Mivel a norvégoknál Johannes Dale abszolút formán kívül kezdte a szezont, helyette Andersen újra lehetőséget kapott a világkupában, és bár Hochfilzenben csak 37. és 50. helyeket szerzett, az azt követő franciaországi állomáson a vártnál egyértelműen jobban meghálálta a kapott bizalmat.
Annecyben múlt pénteken sprintversenyt rendeztek, és az 59-es rajtszámmal induló fiatal norvég a már célba ért nagyágyúk után okozott szenzációt nemcsak hibátlan lövészetével, hanem ahogy az utolsó kört is kiválóan bírta a pályán. Ennek jutalma lett az a bizonyos 3. hely a honfitárs Johannes Bø és az orosz Eduard Latypov mögött, mely egyben élete első világkupa-dobogóját eredményezte.
„Ezt még nem fogom fel, ugyanakkor őrülten menő érzés” – mondta a verseny után. „Egyszerűen hihetetlen ez az egész. Rengetegen vannak itt, és annak ellenére éreztem az utolsó körben a szurkolásukat, hogy norvég vagyok. Ez volt az egyik legmenőbb dolog, amit valaha tapasztaltam.”
Andersen fantasztikus eredményét követően nem győzték dicsérni a honfitársai is. A január óta vk-versenyen első győzelmért szerző Johannes Thingnes Bø úgy véli, hogy a rá nagyon is felnéző 22 esztendős sílövő a norvégok között is egy egyedülálló tehetség, aki néhány év múlva már az egyik legkeményebb ellenfele lehet. Bø reagált Andersen azon humorosan tett megállapítására is, hogy a fiatal versenyzőt példaképe klasszisa és eredményei részben úgy motiválják, hogy kvázi idegesítik is.
„Nagyon jó ezt hallani. Felismerem magam Filipben. Annyi idős voltam, mint ő, mikor először álltam fel a pódiumra, és ugyanezt mondtam Emilről (Svendsen), Tarjeiről (Bø) és Ole Einarról (Bjørndalen). Nagyon pozitívan áll hozzá a dolgokhoz, ezért szerintem a jövőben többet is edzek majd vele.”
A tabellán jelenleg legjobb norvég Vetle Sjaastad Christiansen már gyerekkora óta ismeri Andersent, jelenleg pedig egy klubban is versenyeznek. Az összetett világkupa aktuális 3. helyezettje szerint tehetséges kollégája már jó pár éve bizonyítja, milyen nagy potenciál rejlik benne.
„Ha kellően utánanézünk a juniorkorban elért eredményeinek, szinte mindig mindenhol aranyat nyert, biatlonban és sífutásban egyaránt.Sprintben, klasszikus stílusban, de még a korcsolyázó technikában is minden sífutót felülmúlt. Sífutóként is szerepelt a junior válogatottban, és csak akkor, mert utána egyből át tudott váltani biatlonra, tehát minden évben kitűnt, milyen hatalmas tehetség.”

Nagy lépés az olimpia felé?

Andersen az annecyi világkupa-forduló folytatásaként üldözésben és a tömegrajtos versenyszámban sem tudott maradandót alkotni (előbbiben hat lövőhibával a 26. helyre esett vissza, utóbbiban hétszer rontott és nem előzött meg senkit a 30 indulóból), ennek ellenére nem meglepő, hogy a bravúros dobogós helyezését követően a már 2022-es naptári évben megrendezett oberhofi állomásra is bekerült a norvég keretbe.

Filip Fjeld Andersen

Fotó: AFP

Mivel jelenleg a norvégok rangsorában a 6. helyen áll az összetett világkupában, az eredményei pedig a formáját látva csak most kezdhetnek igazán fényesek lenni, minden esélye megvan rá, hogy ott legyen majd a férfiaknál éppen hat főt számlaló olimpiai válogatottban, hasonlóan a szezon előtt nála is jobban beharangozott Sivert Bakkenhez, aki ahogy korábban említettünk, szintén szívműtét után tért vissza az élsportolói léthez. Hogy mindketten első teljes vk-szezonjuk feléhez közeledve máris szép eredményekkel vétették észre magukat, szintén bizonyítja azt, hogy nem kell aggódniuk a norvégoknak, mi lesz a Bø testvérek utáni időszakban.
„Legalább az közös bennünk, hogy így nagyon megedződtünk” – áll pozitívan kettejük nehézségeihez a 23 éves Bakken. „Remélhetőleg már túlvagyunk ezen, és megmutathatjuk azt, amiben jók vagyunk.”
Ami magát Andersent illeti, a lehetséges pekingi ötkarikás szereplésre egyelőre még nem mer gondolni, de hogy határozott célkitűzései igenis vannak, arról a szezon előtti tervei is árulkodnak.
„A szezon előtt egyrészt fontos célom volt, hogy bekerüljek a (norvég) keretbe, másrészt viszont azt is kitűztem magam elé, hogy szerezzek egy dobogós helyezést. Nagyon jó volt megmutatni, hogy bennem van ez a szint. Ugyanakkor az olimpiai válogatásig még sok idő és jó pár verseny van hátra, szóval olyan messzire még nem szeretnék tekinteni.”
És valóban, januárban még jön három világkupaforduló is, a szokásos Oberhof-Rupholding-Antholz trió, utána viszont tényleg eldől, ki utazhat majd az egyes nemzetekből a február 4-én kezdődő Játékokra. Addig is a világ legjobb sílövői is a megérdemelt karácsonyi pihenőjüket töltik, hogy aztán január 6-án újra lécet és puskát ragadjanak versenykörülmények között is.
Forrás: nordicmac.info, tv2.no, dagbladet.no, nrk.no
Peking 2022
Kétségek közt Björndalenék kínai projektje a pekingi olimpia előtt
06/01/2022 16:11
Biatlon
Méghogy norvég házi verseny – a biatlonszezon 5 eddigi legérdekesebb történése
30/12/2021 14:41