Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Különutas felkészülés repíti előre az orosz biatlon legújabb reménységét

Nánási Antal

Publikálva 13/01/2022 - 13:24 GMT+1

Kristina Reztsova ebben az idényben eddig ötször végzett TOP 10-ben, megszerezte az első dobogós helyezését és győzelemre vezette az orosz vegyespáros váltót.

Különutas felkészülés repíti előre az orosz biatlon legújabb reménységét

Fotó: AFP

A hat, Oberhofban lebonyolított versenyszámból hármat is a norvégok nyertek, melyek közül kettőt Marte Olsbu Røiseland egymaga szállított, a harmadik sikerében meg a vegyesváltó tagjaként működött tevékenyen közre. Ebben eddig semmi meglepetés nincs, mint ahogyan arra sem kapjuk fel túlzottan a fejünket, hogy a férfi üldözőversenyt az a Quentin Fillon Maillet nyerte, akinek ez volt zsinórban a harmadik győzelme ebben a versenyszámban a mostani szezonban, sikerével ráadásul a sárga trikót is átvette honfitársától, Emilien Jacquelintől.
Az azonban már bőven felkelti a figyelmünket, hogy az oberhofi futamok egyharmadát orosz biatlonosok nyerték. Alexander Loginov sprintgyőzelme a szám 2020-as világbajnokaként nem annyira nagy meglepetés, ismerve az orosz biatlonsport elmúlt bő másfél évének hányattatásait, azért mindenképpen megsüvegelendő. Mint ahogyan üzenetértékű, hogy a szezon első vegyespáros futamát is a Kristina Reztsova-Anton Babikov összeállítású orosz váltó nyerte meg. A váltó hölgy tagja egyébként kezd az orosz női biatlonsport elsőszámú reménységévé válni a mezőnyben, Annecy-ben ugyanis egy tömegrajtos versenyen szerzett harmadik hellyel már jelezte, a közvetlen élvonalba igyekszik. A francia helyszínen megszerzett bronzérme egyébiránt már az ötödik TOP 10-es helyezése volt egyéni futamban ebben a szezonban, ha ehhez pedig hozzávesszük még a váltóval begyűjtött TOP 10-es és dobogós helyezéseket, máris látszik miért válik egyre inkább a legvérmesebb orosz olimpiai remények alanyává.
picture

Kristina Reztsova-Anton Babikov

Fotó: AFP

Kristina Reztsova már az újévben, de még az Oberhofban aratott vegyespáros győzelmét megelőzően adott interjút síléc gyártójának, ebből szemezgettünk.
A huszonöt esztendős szentpétervári születésű sportoló, ahogyan egy orosz szakportál fogalmaz, teljesen váratlanul vált az elmúlt hetekben az orosz női biatlon válogatott elsőszámú emberévé. Eredményei önmagukban is figyelemre és elismerése méltók, ha azonban hozzátesszük, hogy az elmúlt szezont gyermeke születése miatt úgy ahogy van kihagyta, még inkább felértékelődik a teljesítménye.

Elnöki köszöntő Újév napján - személyesen

Az orosz sportolók szempontjából nem ideális a világkupa szezonba beiktatott szünet időzítése, az újév első futama ugyanis általában épp az ortodox karácsony napjaira esik. Ezért aztán, ellentétben például a magyar szokásokkal, az újévköszöntés arrafelé épp az ünnepi időszak kezdete, semmint a lezárása. Ezért is érintheti a biatlonosokat különösen is érzékenyen, hogy amellett, hogy számukra a teljes karácsonyi időszak ugrik, még az újévet is edzőtáborban kell, hogy köszöntsék.
Szerencsére ilyenkor közösségben azért mégiscsak megemlékeznek a jeles napról, amiben idén, Reztsova elmondása szerint, illusztris vendég is a segítségükre volt:
“Antholzban töltöttük az újévet az orosz női biatloncsapattal. Jót beszélgettünk a lányokkal, közben felhívtuk a két csoportban Ausztriában és Bulgáriában készülő férfi válogatottat. Beugrott hozzánk Viktor Maigourov, az Orosz Biatlon Szövetség elnöke, valamint a Télapó ajándékokkal lepett meg bennünket. Ezt a szerepet Mikhail Sashilov szövetségi kapitány vállalta magára. Jól éreztük magunkat.”
picture

Kristina Reztsova

Fotó: AFP

Tökéletes felkészülés

Saját bevallása szerint magát Reztsovát is meglepték az eddig a 2021/2022-es szezonban elért eredményei, a szülés miatt kihagyott évet követően ugyanis bőven voltak benne kérdőjelek azzal kapcsolatban, hogy a hosszú szünetet követően hogyan reagál majd a szervezete a sorozatos terhelésre. Az orosz biatlonos szerint a sikerek kulcsa, hogy a teljes felkészülést betűre sikerült elvégeznie:
“Nagyon örülök, hogy gyakorlatilag minden egyes gyakorlatot, amit a felkészülésem előtt beterveztünk, azt el tudtam végezni. Ennél már csak azért vagyok boldogabb, hogy mindez ilyen eredmények elérésére vezetett.”

Egy csapat tagjaként egyéni felkészülés – működhet ez így is

Kristina Reztsova az orosz női biatlonválogatott teljes értékű tagja, közvetlen felkészülésében azonban Sashilov mester csak megfigyelőként vesz részt. Az Oberhofban vegyespárost nyerő sportoló elsőszámú edzője ugyanis Vitaly Noritsin, aki nem más, mint a válogatott korábbi kapitánya. Hogy mégis hogy férhet meg egy ilyen felállás az érdekek, a személyiségek sérülése nélkül úgy, hogy közben az eredmények is jönnek? Kiderül Reztsova válaszából:
“Minden egyes edzésemet Vitaly Noritsin felügyeli, ő értékeli a mutatóimat és ő az, aki módosít a terven, ha ez szükségessé válik. Sashilov mester a nyári orosz bajnokságon közölte velem Tyumenben, hogy nem szándékozik beavatkozni az edzésmunkám megtervezésébe, de számíthatok rá, amikor úgy érzem, hogy szükségem van a tanácsára. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon bölcs döntés volt a mester részéről, és bízom benne, hogy az eddigi eredményeimmel igazoltam is, hogy ez a módszer működőképes. Hiszen végülis mindannyian azért dolgozunk, hogy a nemzeti csapat a lehető legjobb eredményeket tudja elérni.”
picture

Kristina Reztsova

Fotó: AFP

Olimpiai elvárások

Mint ahogyan a cikk elején is említettük, hetek alatt Kristina Reztsova lépett elő az orosz női biatlonsport elsőszámú pekingi reménységévé. Miközben ő a rá nehezedő teher súlyával tökéletesen tisztában van, önmagával szemben jóval szerényebb célokat fogalmaz meg Pekinggel kapcsolatban. Persze azok közül, amelyeket hajlandó volt elárulni:
“A saját magammal szemben támasztott elvárásaimat inkább még meghagynám magamnak. A legfontosabb számomra, hogy megtapasztaljam az olimpia légkörét. Mégiscsak ez a világ legnagyobb sporteseménye, amelynek atmoszférájáról már olyan sokat hallottam korábban. Egy sportoló számára ez a létező legnívósabb verseny, amin valaha részt vehet, szeretném ezt én is megtapasztalni.”
Forrás: skisport.ru
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés