Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Svédországi duplája bírhatja folytatásra az olaszok klasszis biatlonosát

Nánási Antal

Frissítve 15/03/2023 - 13:30 GMT+1

Mindkét egyéni számot megnyerve Dorothea Wierer vitte el a showt a biatlon világkupa utolsó előtti állomásán, Östersundban. A mezőny egyetlen kétszeres összetett győztese versenyzés közben keresi az okokat arra vonatkozóan, hogy tartson-e ki a 2026-os hazai olimpiáig, az utóbbi hetekben pedig legszebb napjait idéző teljesítményével szépen gyűjti is a maradását szorgalmazó tényezőket.

A tökéletes lövészet volt a kulcs, Wierer nyerte a 15 km-t Östersundban

Akár még összetett világkupát is nyerhet a szezon második felére pazar formába lendülő Dorothea Wierer.
A mögöttünk hagyott hétvégén Östersundba szólította a világkupa szezon versenynaptára a világ legjobb biatlonosait. A Svéd Nemzeti Biatlon Arénában szokás szerint nagyszerű körülmények, igazi északi mínuszok, és amit manapság külön is ki kell emelni, bőséges természetes hóréteg várta a versenyzőket.
Mivel a férfiak összevetésében a teljesítményét látva földönkívüliséggel joggal vádolt Johannes Bø már hetekkel ezelőtt lerendezett minden lényeges kérdést, az igazi izgalmakat a hölgyek versenyétől várhattuk. A hétvége abszolút bajnoka a legszebb napjait idéző Dorothea Wierer lett, aki mindkét egyéni számot megnyerte Svédországban (egyéni indításos, tömegrajtos), és még úgy is az ő teljesítménye szólt a legnagyobbat, hogy az ebben a szezonban ugyancsak topformájára emlékeztető módon versenyző honfitársa, Lisa Vittozzi bezsebelte az egyéni szakág kis kristálygömbjét.

Nézzük egy kicsit a mélyére annak, hogy mennyit is jelentenek Wierer győzelmei.

A felhozatalból eleve a két leghosszabbat rendezték meg Östersundban, hiszen az egyéni indításos futamon 15 km, míg a tömegrajtos versenyen 12,5 km-nyi távot kell lefutni a versenyzőknek. Wierer, akinek korábban ezek a számok nem igazán kedveztek, most mégis ezt a két távot tudta megnyerni, bezsebelve ezzel tizenötödik, majd gyorsan tizenhatodik világkupa futamgyőzelmét is.
Az olasz biatlonos legutóbb a 2020-as hazai, Antholzban megrendezett világbajnokságon tudott egyazon helyszínen két számot is megnyerni, az egyéni mellett akkor az üldözőversenyt is behúzta.
Östersundban a két egyéni futam során leadott valamennyi lövése célt ért, amire, rövid kutatásunk alapján, Wierer a 2008/20009-es szezonban, Oberhofban induló világkupa-karrierje során egyetlen alkalommal sem volt még példa. A kétszeres összetett győztes sílövő a 2021-es pokljukai világbajnokságon a váltó, valamint a vegyespáros tagjaként is egyaránt hibátlan maradt, továbbá 2018-ban Ruhpoldingban volt egy egyéni-váltó duplája, amelyeken ugyancsak hibátlanul teljesített a lőtéren.
A szlovéniai eseményen mindez összesen húsz, míg Ruhpoldingban harminc pontos lövést jelentett, Östersundban a két hibátlan futam során összesen negyven táblát szedett le tévesztés nélkül.
picture

Dorothea Wierer és Lou Jeanmonnot

Fotó: AFP

A pazar lövőforma persze korántsem meglepő, minderről tanítványa méltatása közben az olasz női csapat lövőedzője, Fabio Cianciana beszélt a Fondo Italia-nak:
“Nehéz szavakat találni Doro teljesítményére. Egyáltalán nem lep meg, hogy 32 évesen versenyeket nyer, hiszen ő nem csak azért versenyez, hogy jól érezze magát, hanem ha már odaáll a rajthoz, akkor elképesztő elszántsággal teszi mindezt. A szezon előtt elemeztük a mozgását, és arra jutottunk, hogy a lövészetén van még csiszolnivaló, ezért visszamentünk az alapokhoz ezen a téren. A technikai hibákat sikerült kijavítani, és most már szépen követik egymást a jobbnál jobb sorozatok.”
Jó formájának, na meg persze az erre a szezonra felturbózott pontszámítási rendszernek, két győzelmének, valamint további jó 2023-as eredményeinek (a naptári évben világkupa futamot kétszer zárt a TOP 10-en kívül) köszönhetően Wierer az Oslói vk-zárás előtt akár még az összetett világkupára is esélyes. Tegyük hozzá, a Julia Simonnal szembeni 144 pontos hátrány ledolgozásához még úgy is óriási mázli, a francia szempontjából pedig katasztrófa kellene, hogy a Holmenkollenen három egyéni futamot rendeznek.
Ennél jobb esélye van az olasznak a sprint kristálygömbre, amelynek összevetésében mindössze 14 pont a lemaradása a szám friss világbajnoka, Denise Herrmann-Wick mögött, kettejük között tehát nagy meccs várható.
A további két kristálygömb közül Simonnak jó esélye van az üldöző szakág megnyerésére, amelyben 23 ponttal vezet a teljesen széteső Elvira Oeberggel szemben, míg a tömegrajtos szakágat még csak azért nem tekinthetjük lezártnak, mert Anais Chevalier-Bouchet matematikailag még megelőzheti Simont, a kettejük közötti 79 pontos különbség eltüntetése azonban nagyjából a lehetetlen kategóriába tartozik.
Wierer kapcsán az egész szezont belengte az a bizonytalanság, hogy az olaszt vajon látjuk-e jövőre is a mezőnyben, hosszútávon pedig, hogy vajon közel 33 évesen vállal-e még további három évet azért, hogy a 2026-os hazai olimpián versenyezhessen? Egy héttel az aktuális szezon vége előtt, vele együtt mi sem vagyunk okosabbak ezügyben:
“Nem tudom még, ezt még el kell döntenem. Vannak napok, amikor azt kérdezem magamtól, hogy mégis mit csinálok még itt, máskor meg annyira jól megy minden, hogy úgy érzem, folytatnom kell. Nem tudok erre a kérdésre még válaszolni. Jelenleg azzal foglalkozom, hogy Oslóban jól szerepeljek, aztán pihenek egy kicsit és meglátjuk, hogy merre tovább.”
A világkupa norvégiai záróhétvégéjén csütörtökön rendezik a női-, pénteken pedig a férfi sprintversenyt. Szombaton üldöző, vasárnap pedig tömegrajtos versennyel zárul a 2022/2023-as biatlon idény. Szokás szerint a záróhétvége valamennyi eseménye is élőben követhető az Eurosporton.
Forrás: Nordicmag
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés