Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Óriási verseny a női mezőnyben, formalitások a férfiaknál – jön a biatlon-világkupa zárószakasza

Nánási Antal

Frissítve 28/02/2024 - 19:09 GMT+1

Az előttünk álló hétvégén, immáron a világbajnoksággal a hátunk mögött, zárószakaszába kanyarodik a 2023/2024-es biatlon-világkupa-szezon. Amíg a férfiaknál jó eséllyel eget rengető változásra nem kell számítani az élmezőnyben, addig a hölgyeknél olyan tüzijátékra van kilátás az utolsó három futamon, amelyre négy éve volt legutóbb példa.

Egy rekord és egy meglepetés – méltó fináléja volt a biatlon-vb-nek

Női összetett

Az udvariasság mellett a hátralévő versenyek várható izgalmi szintje együttesen azt diktálja, hogy rövid esélylatolgatásunkat a hölgyekkel kezdjük.
Felemás idényt futottak eddig az esélyesek, aminek köszönhetően az előző év végén tapasztalt nagy norvég visszavonulási hullám után az egyedüli nagy név, Ingrid Landmark Tandrevold úgy tűnt, hogy képes lesz megnyerni a világkupát. Amióta azonban 2024-et írunk, a norvég versenyző eredményei drasztikusan kezdtek romlani, ennek a folyamatnak a betetőzése, esetében a mélypontja pedig épp a Nove Mestó-i világbajnokság volt.
Mindezzel párhuzamosan a szezon első harmadának vége óta egyértelműen felszálló ágban van a címvédő Julia Simon és Justine Braisaz-Bouchet, valamint a francia belharcba beleszólni szándékozó Lisa Vittozzi. Három hétvégével és hét egyéni futammal a világkupa zárása előtt az összetettet Tandrevold vezeti 719 ponttal, de formájáról sokat elárul, hogy a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) minap publikált összeállításában gyakorlatilag kizárja, hogy a norvégnál maradjon a sárga trikó.
Tandrevold mögött nagy a tömörülés, Braisaz-Bouchet-nak 689, Vittozzinak 671, míg a címvédő Simonnak 671 pontja van. Az IBU becslése szerint egyértelmű, hogy a Nove Mestóban az egyéni világbajnoki címeken megosztozó hármas tagjai közül kerül ki a végső győztes.
picture

Ingrid Landmark Tandrevold

Fotó: AFP

A szezon eddigi eredményei alapján belőtt becslés szerint Julia Simon megvédi címét, az IBU arra számít, hogy a francia a hátralévő hét futamon több mint 500 pontot tesz hozzá a meglévő terméséhez, és így huszáros hajrát produkálva újra felemelheti a kristálygömböt.
A francia biatlonos a várakozások szerint alig tíz ponttal előzné meg a zárásnál az egyéni indításos számban világbajnoki címet szerző Lisa Vittozzit, akitől futamonként átlag 69 pontot várhatunk, ami folyamatos dobogós helyezést jelent. Az összetett dobogójára még Justine Braisaz-Bouchet férhet fel, aki a kalkuláció szerint végül mindössze tíz ponttal gyűjt kevesebbet, mint Vittozzi.
picture

Justine Braisaz-Bouchet

Fotó: AFP

A számok, bár kétségkívül nagy terhet raknak a versenyzőkre, korántsem tekinthetők a valóságtól elrugaszkodottnak. A világbajnokság négy egyéni futama közül legalább ketten közülük minden esetben a dobogón végeztek, sőt, rajtuk kívül más nem nyert egyéni világbajnoki aranyérmet Nove Mestóban, az üldözőverseny pódiumára pedig épp ők hárman fértek fel.
Mindemellett pedig mind a hárman valamilyen tekintetben kiemelkednek a mezőnyből, ezt a képessüket pedig, ahogyan az az utóbbi időben látszott, nagyon könnyen értékes helyezésekre válthatják. Julia Simon kiemelkedően jól hajrázik, a futamok utolsó pillanatos dűlőre vitelében nincs pillanatnyilag nála jobb a mezőnyben. Braisaz Bouchet kiemelkedő futóteljesítménnyel büszkélkedhet, a világbajnokság négy egyéni futama során teljesített összesen 18 kör közül 11 alkalommal az övé volt a legjobb futó teljesítményt. Lisa Vittozzi pedig csak szökőévente hibázik a lőtéren, Nove Mestóban, ismét a négy egyéni futamot figyelembe véve, 98.5%-os lövő teljesítményt mutatott.
picture

Lisa Vittozzi nyerte a mai 15km-es női egyéni versenyt a biatlon vb-n

Az eddigiek alapján tehát az biztosnak tűnik, hogy a két francia és az olasz versenyző között dőlhet el a világkupa sorsa, a kérdés már csak az, hogy a pusztán matematikai számítások alapján is szorosnak ígérkező véghajrá hogyan zajlik majd a valóságban. Egy biztos, amióta Dorothea Wierer az utolsó verseny utolsó lövészetével tudta Tiril Ekchoffal szemben megtartani a sárga trikót 2020-ban, vitán felül az idei világkupa-hajrá ígérkezik a legizgalmasabbnak a hölgyeknél.

Férfi összetett

A férfiaknál a norvégok kíméletlen dominanciája csírájában elfojt minden olyan kezdeményezést, amely csak megpróbálja fellebbenteni némi izgalom becsempészését a versenyekbe. A szezon eddigi 14 egyéni futamából mindössze ötöt nem norvég versenyző nyert, ebből a szemszögből nézve joggal húzhatja ki magát az idény végén visszavonuló Benedikt Doll, aki ebben az őrületes norvég fölényben két versenyt is meg tudott nyerni.
Mindezek azonban csak szépségtapasznak jók, a világkupa első hat helyén jelenleg norvég versenyző áll, és sem emberi számítás, sem pedig az IBU trendkövető jóslata nem számol más végkifejlettel.
A világkupát jelenleg is kényelmes, 92 pontos előnnyel vezető, Nove Mestóban három egyéni világbajnoki címet szerző Johannes Bø-ről aligha levenni a sárga trikót, a norvégnak így meglehet az ötödik összetett vk-siker. A nemzetközi szövetség ráadásul azzal számol, hogy a Csehországban huszadik világbajnoki címét is megszerző norvég további 600 pontot tesz hozzá jelenlegi eredményéhez, ami azt feltételezi, hogy a hátralévő hét verseny közül maximum egyet nem ő fog megnyerni.
picture

Harmadszor is "Boe-dium", ismét együtt világbajnoki dobogón a két norvég testvér

A várakozások szerint mögötte történhet egy helycsere, a dobogó második fokára felléphet a tesó, Tarjei, míg a világbajnokságot betegen végig versenyző Johannes Dale-nak meg kell elégednie az összetett harmadik helyével.
Hogy a fenti várakozások mennyire válnak valósággá, ahhoz már az előttünk álló hétvégén, az idei utolsó európai versenyhétvégén közelebb kerülhetünk. Február 29-március 3 között egyéni indításos- és tömegrajtos futamokat rendeznek a Holmenkollenen, illetve a szezonban utoljára, vegyesváltó és vegyespáros versenyekre is sor kerül.
Forrás: BiathlonWorld
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés