Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Oberhofban indítja nagy olimpiai sorozatát a biatlon-világkupa

Nánási Antal

Publikálva 06/01/2022 - 11:27 GMT+1

A sílövők két német és egy olasz versennyel fordulnak rá az olimpiai felkészülés finisére. Összeszedtük az oberhofi hétvége legfontosabb tudnivalóit.

Oberhof: Biatlon-világkupa, 2022.

Fotó: AFP

Tizenkilenc nap alapvetően nem egy egetrengetően hosszú, beláthatatlannak tűnő időtartam. A biatlon világkupa-sorozat kapcsán a sportág kedvelőinek, köztük e sorok szerzőjével, pontosan ennyi időt kell kiszurkolnia 2021 utolsó és 2022 első versenye között, a hard-core fanoknak azonban mindez meglehetősen nehézkesen megy.
A rövidke karácsonyi szusszanás során mintegy szintentartásként megkaptuk az ezúttal is jó versenyt hozó World Team Challenge-et, ami így ilyen formájában azért meg sem közelíti a Gelsenkircheni Veltins Arenán belüli verseny, mással össze nem hasonlítható hangulatát. Jó hír ugyanakkor, hogy az előttünk álló hétvégén ismét biatlon futamoktól lesz hangos az Eurosport képernyője, mi pedig igyekszünk összeszedni a naptári év első futama előtti fontosabb tudnivalókat.

Körülmények

Kezdjük a legfontosabbal: cikkünk megjelenésének idején az oberhofi biatlon aréna egyre inkább kezd egy téli sportág szabadtéri helyszínére hasonlítani. Azért fontos mindezt megjegyezni, mert korántsem volt ez így az elmúlt napokban, sőt. Az újév első napjaiban ugyanis heves esőzések sújtották a területet, aminek következtében jelentős mennyiségű hó olvadt el, ami pedig megmaradt, az nem volt kifejezetten versenyzésre alkalmas. Mivel a program szerint január 6-án már a férfi sprinttel megkezdődött volna a versenyhétvége, szerdára, a hivatalos edzésnapra, tökéletes állapotba kellett volna hozni a pályát.
Mivelhogy erre nem volt lehetőség, ezért a szervezők péntekre, azaz a női sprint napjára tolták a férfi futamot, bízva az előrejelzésekben, amelyek lehülést és havazást jósoltak Oberhof térségére. A számítás bejött, a szerdai egyéni edzések során már hóval borított pályákon gyakorolhattak a versenyzők. Ahogy a világkupa hivatalos Twitter-oldala viccesen megjegyezte, Snowberhof ezzel visszatért. Mindehhez persze kellett az a tetemes hómennyiség is, amit a szervezők még december végén spájzoltak be ínségesebb időkre.

Szigorított COVID-protokoll

Sajnálatos módon már második éve tartozik hozzá rutinszerűen az életünkhöz, hogy egy-egy sportesemény kapcsán a sportértékkel bíró körülmények mellett szót kell ejtenünk az aktuálisan érvényes helyi COVID-protokollról is. A virus omikron variánsának terjedése következtében, szem előtt tartva a szűk egy hónap múlva Pekingben kezdődő téli olimpiát, a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) úgy döntött, hogy szigorít a világkupa COVID-szűrési rendszerén.
Ennek értelmében az esemény buborékjába való bebocsátáshoz 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt szükséges, ezen felül pedig, a buborékon belül heti egyszer PCR, két alkalommal pedig antigén tesztnek vetik alá a mezőnyt. Mivel az Oberhofot követő hétvégéken sorrendben Ruhpoldingba és Antholzba is ellátogat a mezőny, a versenyzők az előttük álló nagyjából három hetet ténylegesen egy buborékban töltik. Annak érdekében, hogy a szűrés a lehető leghatékonyabb legyen, az IBU ismét beveti utazó laborját, hogy ne legyen mindig az adott helyszín orvosi infrastruktúrájának kiszolgáltatva.
Ugyancsak a COVID-helyzet folyományaként, hasonlóan az egy évvel ezelőtti eseményekhez, Oberhofban 2022-ben is zárt kapuk mögött rendezik meg a világkupa fordulót.

Hiányzók

Egy karácsonykor összeszedett megfázás miatt biztosan kihagyja az oberhofi hétvégét az összetett világkupa címvédője, Tiril Ekchoff. A norvég biatlonos, aki ebben a szezonban még dobogóra sem állhatott, már az Annecy-ben rendezett legutóbbi hétvégét sem fejezte be, inkább idő előtt hazautazott. Mint azt a norvég sajtóban azóta elmondta, a megfázást követően időre van még szüksége, hogy formába lendüljön, ezért Oberhofba nem utazik el, egy héttel később azonban már szeretne ott lenni Ruhpoldingban, majd azt követően Antholzban is.
Ugyancsak biztosan nem áll rajthoz 2022 első németországi versenyein Franziska Preuss, valamint Lukas Hofer sem.
picture

Tiril Eckhoff

Fotó: AFP

Hétvégi menü

Ahogyan az a fentiekből már kiderülhetett, Oberhofban mindkét nem számára pénteken rendezik a sprintversenyeket. A szombat a vegyes számoké, a 2021/2022-es szezon során első alkalommal láthatunk vegyesváltó, valamint vegyespáros versenyeket. Az olimpiai programban is szereplő vegyesváltóra azért is érdemes különösen is figyelni, mivel a pekingi futam előtt ez az oberhofi lesz az egyetlen, ahol versenykörülmények között mérethetik meg magukat az országok. A hétvége zárónapja az üldözőversenyeké lesz mindkét nem számára.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása