A biatlonban egyedülálló jelenségnek számít, hogy a nemzetközi sportági szervezet már Karácsony környékén összetett világkupa-győztest hirdet. Pláne, ha egyszerre kettőt.

A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) honlapján megjelent közlemény azonban épp egy ilyen döntésről tájékoztatja a sportág közvéleményét. Persze, ne ijedjen meg senki, nem az eddig ragyogó versenyeket hozó 2021/2022-es szezon végére került most pont, hanem egy hétéves történet ért a végére.
Az IBU közleménye szerint ugyanis a 2013/2014-es szezon női összetett világkupa-címét, az eredeti győztes Kaisa Mäkäräinennel megosztva Tora Bergernek is odaítéli. Logikus kérdésnek tűnhet ebben a helyzetben, hogy mégis miért született ez a döntés, és vajon miért most, hét évvel a szóban forgó szezont követően? Igyekszünk ezeket a kérdéseket most megválaszolni.
Biatlon
Mese köré gyűjti a szurkolókat év végén a biatlon család
30/12/2021 11:46
A 2018-as pjongcsangi téli olimpia volt az első azon események sorában, amelyen a NOB nem engedte, hogy az orosz sportolók saját országuk zászlaja alatt szerepeljenek a játékokon. A meglehetősen szigorú döntés hátterében az állami szinten szervezett központi orosz doppingolás gyakorlata állt, amely mind a mai napig megkeseríti az orosz sportolók életét.
A biatlonban sem újkeletű az orosz csapat és a dopping szavak egyazon mondaton belüli említése, elég csak a közelmúltból Alexander Loginovra gondolni, akit bizonyított doppingvétsége miatt el is tiltottak egy időre. Az IBU minapi, a 2013/2014-es női összetett világkupa végeredményét módosító döntésére is egy orosz doppingvétség miatt volt szükség.
A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) immáron jogerős határozata ugyanis helybenhagyta az orosz biatlonos, Olga Zaitseva ellen alkalmazott szankciókat. Az orosz biatlonost bizonyított doppingvétség miatt összesen tizenöt, a 2013/2014-es szezonban megrendezett futamról zárták ki, köztük hat olimpiai versenyszámból a Szocsi olimpiáról, valamint kilenc világkupa futamról. Miután az orosz biatlonos eredményei elvesztek, az IBU illetékesei újraszámolták az idény során gyűjtött pontokat, és itt jött az igazi meglepetés. A pályán ugyanis ha csak szűken is, mindössze öt ponttal, Kaisa Mäkäräinen nyerte az összetett világkupát, a Zaitseva kiesése utáni új felállás azonban Tora Bergert hozza ki győztesen még karcsúbb, mindössze négypontnyi előnnyel.
Ezt a meglehetősen nehéz helyzetet oldotta meg az IBU úgy, hogy a bajnoki címét a pályán kiharcoló Mäkäräinenösszetett győzelmét most megosztotta Bergerrel. Így pedig az az elv is sértetlenül érvényesül, miszerint doppingoló társaik miatt a tiszta sportolók nem szenvedhetnek semmilyen hátrányt. Márpedig a jogerős ítélet ismeretében akár Berger megkoronázásának elmaradása, akár Makarainen összetett győzelmének törlése épp ezen elv érvényesülésébe ütközött volna.
A pályafutását a 2019/2020-as szezon végeztével befejező finn legenda a döntést értékelve elégedetten nyilatkozott:
“Nagyon örülok, hogy megtarthatom az összetett bajnoki címemet. Azt hiszem a bajnoki cím megosztása még akkor is a lehető legjobb döntés, ha Tora sajnos így hét év elteltével már nem élheti át a pályán a győzelem mámorát. Mindig elkeserítő értesülni egy doppingvétségről, ami az eredmények újraszámolását is maga után vonja. Remélem, hogy hasonló esettel többet nem kell szembesülnünk, és hogy sportágunk jelene és jövője egyaránt doppingmentes lesz.”
Kaisa Mäkäräinen ezzel a döntéssel változatlanul háromszoros összetett világkupa-győztesnek vallhatja magát (2010/2011, 2013/2014, 2017/2018), emellett pedig van még egy összetett második (2014/2015), valamint egy harmadik helyezése is (2016/2017).

Kaisa Mäkäräinen

Fotó: Getty Images

A Nemzetközi Biatlon Szövetség döntése ugyanakkor megduplázta Tora Berger összetett vk-címeinek számát, aki így zsinórban két szezonban is (2012/2013, 2013/2014) a csúcsra ért biatlonban.
“Abszolút fair döntés született, nagyon bántott volna, ha Kaisának vissza kellett volna adnia a kristálygömböt. Jól emlékszem arra a szezonra és ahogyan Kaisával harcoltunk az összetett címért, amit ő megérdemelten nyert meg, hiszen ő volt a legerősebb. Nagyon szép lett volna ezt a címet akkor ott a pályán, életem utolsó versenyén megnyernem, de a pályafutásommal kapcsolatban így sincs hiányérzetem.”
Az egyelőre még nem tisztázott, hogy az IBU mikor tartja meg az új díjátadót, amelyen korrigálja a 2013/2014-es szezon végeredményét. A nemzetközi szövetség egyelőre annyit közölt, hogy Mäkäräinen és Berger közös méltatására valamikor a jelenleg is zajló szezonban, az egyik világkupa-állomáson kerül sor. Nem valószínű, hogy az olimpiai felkészülésbe beleférne akár csak egy szerényebb ünnepség is, jóval valószínűbb azonban, hogy valamelyik olimpiát követő állomáson ejthetik meg a díjátadót. Erre egyaránt kiváló alkalmat kínál a március elején Kontiolahtiban, valamint a hónap közepén Osloban rendezendő világkupa hétvége.
Forrás: biathlonworld.com
Olympic Games
Elvéttek az orosz váltó hazai olimpián szerzett ezüstérmét
13/10/2021 13:27
Peking 2022
Jó passzban utazik Pekingbe a biatlon olasz királynője
EGY ÓRÁJA