Családi szálakat pengető biatlon tartalommal búcsúztatjuk a 2021-es évet

A téli sportok közül, a teljesség igénye és reprezentatív felmérés elvégzése nélkül állítva mindezt, a biatlon tűnik a leginkább jó értelemben véve “belterjesnek”. Az évek során jónéhány, nemzetiségeken átívelő házasság köttetett a mezőnyben, és manapság is szerepelnek olyanok a világkupa-sorozatban, akik a magánéletben egy párt alkotnak. A “szerzett” rokonság mellett a születésből fakadó kapcsolat is jelen van a biatlonban, testvérként versenyez a hölgyek között Hanna és Elvira Oeberg, valamint a férfiaknál Johannes és Tarjei Boe. A versenyek hangulata is, ebben abszolút osztva a többi téli sportág mással össze nem hasonlítható sajátos atmoszféráját, eleve családiassá teszi az egész versenysorozatot.
Mint ahogyan az egy családi környezetben szokványos, a család tagjai nagy események alkalmával apró meglepetésekkel lepik meg egymást. Téli sport lévén erre kiváló alkalmat nyújthat a karácsonyi-újévi rövid leállás néhány napja, amikor a sílövők, szemben a többi nagy téli sportág képviselőivel, egy kicsit megállnak, és szüneteltetik a versenyzést. Néhány éve közös karácsonyi kántálással lepték meg a biatlon család tagjait, azaz a nézőket, szurkolókat, idén pedig a mesék felé irányult a figyelem. Mindezt persze egyedi, "biatlonos” módon, tele rengeteg vidámsággal és leleménnyel.
Peking 2022
Jó passzban utazik Pekingbe a biatlon olasz királynője
2 ÓRÁJA
A Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) hivatalos felületein december 24-én jelent meg az a videó, amelyben a világkupa-mezőny tagjai közösen hoznak össze egy rövidke, karácsonyi mesét. Minthogy a mesék tartalma bőven megállja a helyét a karácsonyt követő, év végi időszakban is, szokásos csütörtöki írásunkban a nemhivatalos biatlonos meseíró kihívás legjobb pályamunkáival búcsúztatjuk a 2021-es naptári évet.

A feladat, amelyben a képsorokat végigpörgetve, a mezőny jelentős hányada részt vett, viszonylag egyszerű volt. Egy közös karácsonyi témájú mesét kellett összehozni úgy, hogy mindenki csak egyetlen mondatot tehetett hozzá a projekthez. A kivitelezést nehezítette, hogy azt a bizonyos mondatot úgy kellett kontextusba helyezni, hogy éppen a szövegkörnyezet hiányzott, hiszen a biatlonosok nem tudhatták, kollégáik miket írtak előttük, vagy miket fognak utánuk írni.
Közös vonás az elkészült művekben, hogy valamennyi cselekménye a karácsonyt megelőző napon játszódik, és egy elsőre kritikusnak tűnő helyzet zárul végül happy enddel. A mesékben találkozhatunk a csillagokat kémlelő Lisa Theresa Hauserrel, a rénszarvasként ábrázolt Lukas Hoferrel, vagy épp a hóba szorult Mikulást kiszabadító Dorothea Wiererrel.

Dorothea Wierer

Fotó: Getty Images

Tartalmát tekintve mindenképpen külön említést érdemel a Sturla Holm Laegreid által felolvasott rövid szösszenet, amely szerint karácsony előtt a békésen pihenő mezőny tagjaira a másnapi versenyre készülő norvég csapat rúgta rá az ajtót, éneklésre buzdítva az álmos társaságot. Végül a sok elfogyasztott édesség és a puncs győzött, a verseny ugrott, a jó hangulat viszont megmaradt. Az összes verzió közül talán itt értek össze leginkább az egymástól függetlenül papírra vetett mondatok, és hoztak össze egy szürreális, de mindenképpen mulatságos kis történetet.
A biatlon család év végi “esti mesefiguráinak” sorában ott van még a szárnyukat vesztett karácsonyi angyalok segítségére siető Tarjei Boe, aki mindenkinek készít ajándékot, csak épp az öccsét hagyja ki a sorból, továbbá a rosszul célzó Ingrid Landmark Tandrevold, valamint a még mindig gyorsan futó Kaisa Mäkäräinen.

Kaisa Makarainen

Fotó: Getty Images

A 2021-es naptári évben összesen hetven világkupa futamot rendeztek meg, ezek döntő többsége még a 2020/2021-es szezonhoz kapcsolódott. Az egyéni számokat tekintve tíz futamgyőzelmével messze Tiril Eckhoff emelkedett ki leginkább a mezőnyből, a férfiaknál Sturla Holm Laegreidnek feleennyi egyéni siker is elegendő volt ahhoz, hogy a naptári év legtöbb győzelmet begyűjtő biatlonosa legyen.
A folytatásban a mezőny a jól bejáratott helyszínek közül 2022-ben is ellátogat Oberhofba, Antholzba és Kontiolahtiba, visszatér továbbá a napokban a World Team Challenge során a mezőny által már érintett Ruhpolding. Új helyszínként bemutatkozik a rutinos IBU Kupa-rendező észtországi Oetepaa, valamint a tervek szerint a szezon, két év kihagyást követően, 2022-ben ismét Oslo-Holmenkollenen zárul. A szezon és az év legnagyobb durranása azonban minden kétséget kizáróan a pekingi olimpia lesz, ahol világbajnoki programot bonyolítanak, azaz tizenkét különböző versenyszámban osztanak majd érmeket a biatlonosok között.
Valamennyi fent nevezett versenyt továbbra is közvetítjük majd az Eurosporton, és 2022-ben is igyekszünk érdekes háttéranyagokkal ellátni honlapunkon a sportág iránt érdeklődő nézőinket és olvasóinkat. Tartsanak velünk 2022-ben is!
Ruhpolding
Szabálymódosítást követelnek a norvégok a férfiváltó eltévedt lövéseit követően
20/01/2022 16:25
Oberhof
Oberhofban indítja nagy olimpiai sorozatát a biatlon-világkupa
06/01/2022 10:27