Végetért a biatlon világkupa 2020/2021-es, eseményekben gazdag idénye. Az östersundi szezonzárón a hatalmas széllel támadó természet csavart még egy jókorát az erőviszonyokon, ami különösképpen a hölgyek tömegrajtos versenyén eredményezett egy őrült futamot. Ingrid Landmark Tandrevold ugyanis az utolsó körben élre állva szerezte meg élete első vk-futamgyőzelmét, amivel ráadásul a szakági összevetést is megnyerve egy kristálygömböt is hazavihetett.

..AdChoicesADVERTISING


A vasárnapi zárónap előtt a nők mezőnyében két fontos kérdés maradt megválaszolatlan: egyrészt ismeretlen volt még a tömegrajtos szakág győztese, másrészt pedig eldöntetlen volt még az a kérdés, hogy Dorothea Wierer vagy Hanna Oeberg végez-e az összetett világkupa harmadik helyén. Az időjárás finoman szólva sem fogadta kegyeibe a versenyzőket Östersundban, hiszen délelőtt olyan viharos erejű szél fújt a helyszínen, hogy a szervezők a versenyek későbbre halasztásáról döntöttek. A délelőtti állapotokhoz képest a délután 15:30-ra halasztott női futam előtt javultak a körülmények, a bemelegítés képeit elnézve azonban már számítani lehetett rá, hogy hibátlan lövészetekkel aligha kell számolnunk, a szél ugyanis néha majd felborította a lőállásban gyakorló versenyzőket.
A futam alakulása pedig bőven igazolta az alapfeltevést. Két lövészetet követően Tiril Eckhoff öt, Marte Olsbu-Roiseland hat, a piros trikóban, tehát a szakági világkupa vezetőjeként rajtoló Julia Simon pedig kilenc (!) lövőhibánál járt. A büntetőkör parádé a futam végére sem csillapodott, az utolsó két helyen végző Roiseland-Simon páros ugyanis végül 10, illetve 15 büntetőkörrel fejezte be a versenyt. Azt a versenyt, amelynek megnyerésére az utolsó lövészetet követően Dzinara Alimbekavának volt a legnagyobb esélye, hiszen nagyjából tíz másodperces előnnyel vezetett Ingrid Landmark Tandrevold előtt. A Sturla Holm Laegreidhez hasonlóan Baerum városából származó norvég azonban irtózatos energiákat mozgosítva az utolsó kör alatt előbb utólérte, majd maga mögé is utasította a kék trikót viselő fehéroroszt, amivel 124. Világkupa rajtján első egyéni győzelmét aratta.
Biatlon
Pár nap alatt berobbant a biatlonosok klíma-kihívása
06/05/2021 20:43

000_96G3W2.jpg

Fotó: Eurosport

“Hihetetlen érzés, hogy nyertem. Azok után, hogy tegnap minden a lövészetbe vetett hitemet elvesztettem, ma úgy álltam oda a versenyhez, hogy lesz ami lesz. Meg kellett mutatnom, hogy azért tudok valamit.” – értékelt a célba érkezést követően az egyik norvég portálnak az újdonsült győztes. Valóban volt honnan mentálisan visszakapaszkodni, hiszen a szombati üldözőversenyen, sokkal kedvezőbb időjárási körülmények között, Tandrevold kilenc lövőhibát követett el.
A huszonnégy esztendős sílövő jópár éve stabil tagja a biatlonos mezőnynek, a váltóban aratott győzelmek mellett azonban az egyéni siker eddig még elkerülte. A futamot követő hivatalos sajtótájékoztatón elmondta, erre a szezonra két célt tűzött ki maga elé: érmet nyerni a világbajnokságon és megszerezni az első győzelmet. A jelek szerint ezt követően érdemes lesz a tömegrajtos szakágra koncentrálnia, hiszen Pokljukában ugyanebben a műfajban szerzett ezüstérmével pipálta ki az első célt, az östersundi sikerrel pedig teljesült a második vállalás is. Az pedig már csak hab a tortán, hogy az őrült lövöldözést hozó futam végül úgy alakult, hogy Tandrevold első egyéni futamgyőzelme egyben a tömegrajtos szakág kristálygömbjét is jelenti a számára. Utóbbi összevetésben egyébként Tandrevold mindössze három ponttal előzte meg a futamot harmadikként záró Franziska Preuss-t, aki viszont Oeberg és Wierer gyengélkedése folytán végül fellépett az összetett világkupa dobogójára Eckhoff és Roiseland mögé.

000_96G422.jpg

Fotó: Eurosport

Tandrevold számára úgy január magasságában sok mindennel kecsegtetett ez az idény, csak épp a világbajnoki érem és a vk-futamgyőzelem nem látszott igazán. 2021 elején ugyanis a dupla oberhofi hétvége első sprintversenyén csupán a 73. helyen ért célba, az üldözőversenyben így rajthoz sem állhatott. Egy héttel később, szintén a németországi helyszínen be sem fejezte a sprintet, az egyik lövészetet követően ugyanis elszédült és összeesett. A pillanatnyi keringési zavar megrémisztette a versenyzőt, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a képernyők előtt is ezrek izgultak érte. Tandrevold azonban talpra állt, és egy tömegrajtos negyedik hellyel még Oberhofban jelezte, számolni kell vele. Ezzel együtt is azonban komolyabb reményei a szezon hátralévő részére aligha lehettek:
„Hihetetlen ez az egész. Januárban úgy tűnt, hogy ez életem legrosszabb idénye, és hogy egyik bajból a másikba esem anélkül, hogy egyenesbe jönnék. Most meg itt állok és azt mondom, ez álmaim szezonja. Nem tudom szavakba önteni az érzéseimet.”
A friss győztes, aki saját bevallása szerint nem is volt tisztában vele, hogy egyáltalán matematikai esélye van a szakági világkupa megnyerésére, szintén a sajtótájékoztatón beszélt arról is, mennyire tervezi biatlonmentesnek a következő időszakot:
„Ha visszamegyünk a szállodába, tuti, hogy rendelünk pár hamburgert. Ha hazamegyek, biztos, hogy behajítom a fegyveremet a szekrénybe, és nagyjából májusig felé sem nézek. Addig is pedig sok időt töltök a családommal és a barátommal.”
via VG.no
Biatlon
A bolond lány, aki mára kétségkívül a világ egyik legjobb biatlonosa lett
23/03/2021 18:00
Holmenkollen
Ketten is megelőzték, de Johannes Boe így is örülhetett
21/03/2021 17:01