Sört még nem nagyon kérhet magának, de egy hete csak róla beszél a baseballt szerető közvélemény. Fernando Tatís Jr. 20 évesen robbant be az amerikai profi ligába, és csapata, a San Diego Padres is hamarosan könnyen tényező lehet.

Nyár elején az újraindult futballbajnokságok kapcsán mind több fórumon megcsillagozott szezonról beszéltünk, köszönhetően annak, hogy a jelentősen megrövidített, feje tetejére állt befejezések könnyebben segíthetik a kisebb csapatokat. Noha a nemzeti bajnokságokban többnyire nem történt meglepetés, és a BL-döntőt is két nagy csapat játszotta, de a jelentősen megkurtított baseball szezonban ennek akár lehet felhajtóereje.
Az eredetileg ugyanis márciustól szeptemberig tartó, csapatonként 162 mecces alapszakaszt majd az ezt követő egy hónapos rájátszást a járvány miatt idén július 23-án kezdték, és összesen 60 alapszakasz mérkőzést játszik minden klub.
Baseball / Softball
Minden ellenük szólt, de az Atlanta Braves behúzta az idei baseball World Seriest
07/11/2021 20:58
Kinek kedvezne ez, ha nem a kevésbé mogul csapatoknak, még ha nem is a World Seriesbe (magyarul nagydöntő) jutáshoz, de legalább valamilyen szinten előrelépéshez
Mert noha az idei szezonban a Los Angeles Dodgers és a New York Yankees költségvetése kiemelkedő (a teljes 30-as mezőnyben csak ők költenek fizetésre 100+ millió dollárt), az elmúlt hetekben sokkal több szó esett a San Diego Padres csapatáról.

Apáról fiúra


Fernando Tatís Jr. neve után nem véletlenül szerepel a rövidítés. Már apja is játszott különböző MLB csapatoknál 1997-2010 között, fiát pedig tavaly, alig húszévesen szerződtette első major csapata, a San Diego Padres. Mint az amerikai baseballban oly sokan, ők is a Dominikai Köztársaságban, San Pedro de Macorísban születtek, onnan kerültek át előbb minor, majd major csapatba. Az apa ma már minor csapat edzője, a fiú azonban még csak most kezd bele igazán.
A különbséget mi sem jelzi jobban, mint hogy Jr. már négy évvel fiatalabban bemutatkozott MLB-csapatnál, és már kezdő évében nagy tehetségnek tartották. Amíg az apa 13 év alatt 113 Home Runt ütött, addig a fiú már első évében 22-nél jár,
a második szezonban lejátszott 30 meccs alatt pedig már 13-at jegyez, ezzel pedig vezeti a vonatkozó ranglistát.
Az idei csonka szezonban ugyan elmarad a szokásos all-star gála, a liga hivatalos weboldalán megjelent összeállításban beválasztották posztjára, vagyis egészen biztosan játszana, ha idén lenne gála.
Ami nem is meglepő, hiszen Tatís Jr. szinte minden mérkőzésen felhívja magára valamivel a figyelmet. A legtöbben akkor kezdjünk el figyelni rá, amikor augusztus 17-én a Texas Rangers ellen két egymást követő, 7. és 8. inningben ütött 1-1 home runt. Az elsőnél két másik játékostárs állt a bázison, ez így 3 pont, a másodiknál pedig mindegyiken álltak, vagyis négy pont, azaz grand slam. 4-3-as vezetésnél tehát a mérkőzés vége felé egymaga 7 ponttal növelte meg a csapat előnyét.
Tatís Jr. azonban nemcsak ütni tud. Elképesztő elkapásai már az újonc évét összefoglaló videóban is látványosak, de az idei szezonban ott van a legjobb bázislopók között. (Bázislopás az, amikor a valamelyik bázison lévő játékos csapattársa ütése nélkül „átszökik” a következő bázisra.)

Slam Diego és az íratlan szabályok


Egy fecske persze nem csinál nyarat az egyébként különleges klímájú dél-kaliforniai határvárosban sem. A San Diego sosem tartozott a fancy baseball csapatok közé. Noha maga a liga a legrégebbi az amerikai major sportok közül, az 1860-as években történt alapítás után majd’ 100 évvel, 1968-ban alakult meg a Padres. Eddig mindössze ötször jutottak be a rájátszásba, igaz, ebből kétszer a World Series nagydöntőig mentek. Utoljára 1998-ban, akkor azonban a rendkívüli időket élő New York Yankees sima 4-0-lal elsodorta őket. Azóta semmi.
Sodró erejű volt azonban a múlt hét. Tatís Jr. korábban említett, két ütéssel szerzett 7 pontja kiütötte a Texas Rangers vezetőedzőjét is. Jayce Tingler szerint elnézhető egy 21 éves fiúnál, hogy az utolsó előtti inningben 10-3-nál üt egy grand slamet,
de majd idővel megtanulja a baseball íratlan szabályait.
Való igaz, hogy a major sportok közül a hagyományokhoz leginkább ragaszkodó baseballban vannak íratlan szabályok. Például amit Tatís is csinált: három dobóhiba után ne lendíts!
A közvélemény azonban Tatís és a Padres mellé állt, szinte egyöntetűen az íratlan szabályok idejétmúlt voltát taglalja. Tetszettek volna jobb dobójátékost választani – reagálták sokan.
Mi volt erre a csapat válasza? A hétfői különös esetek után újabb és újabb grand slamek: előbb a Texas Rangers elleni későbbi meccseken, de ugyanúgy utána a World Series döntős Houston Astros ellen is. A négy egymást követő meccsen ütött grand slam eddig még soha nem látott rekord lett. Azóta az amerikai sajtó új nevet adott a csapatnak: Slam Diego.
Szóval kicsi ugyan a bors, de erős, gondolhatják San Diegóban. Kaliforniában a tavalyi évhez hasonlóan idén is jól választottak újoncot. Ugyan már 26 éves, de Jake Cronenworthot sokan az év egyik felfedezettjének tartják  Tatísszal és a 27 évesen legjobb korban lévő Manny Machadóval hamar arca lett ennek a csapatnak, ami pár év múlva ott lehet a nagyok között. Sokunk tavaszi filmélménye, a The Last Dance jut eszembe. Az 1990-es évek közepén Chicagóban sokra nem tartott sportágban, a kosárlabdában jött össze egy rendkívüli fiatal csapat. A többi már ismerős...
Te hol voltál, amikor Michael Jordan bejelentette a visszavonulását? | Eurosport
Rengeteg olyan emlékezetes pillanat van az életünk során, amelyek valamely oknál fogva kiemelkednek a többi közül. És vannak az igazán különleges momentumok, azok az emlékek, történetek, események, amelyek kitörölhetetlenül megmaradnak bennünk. Földindulás-szerűek, amelyek, ha szóba kerülnek, akkor rögtön tudjuk, hogy hol voltunk, mit csináltunk abban a szent pillanatban.
Baseball / Softball
Rájátszás a Yankees vagy a Red Sox nélkül?
29/09/2021 06:59
Tokyo 2020
A hazaiak legyőzték az amerikaiakat baseballban, Japáné az aranyérem
07/08/2021 13:43