Erős mezőny gyűlt össze a 2022-es fedett pályás atlétikai világbajnokságon.


Sebastian Coe-t az Atlétikai Világszövetség (AW) elnökeként akár némi elfogultsággal is lehetett volna vádolni, amikor azt állította: a héten kezdődő fedett pályás atlétika világbajnokság „hihetetlenül magas színvonalú” lesz.
Atlétika
Sérülése után győzelemmel tért vissza az olimpiai bajnok Jacobs
26/06/2022 08:31
Az indulók listáján végignézve azonban megállapíthatjuk, hogy Coe kijelentésében az égvilágon semmi túlzó nem volt, 12 tokiói olimpiai bajnok mellett számtalan korábbi világbajnok küzd meg az érmes helyekért.
Az AFP Sports nyomán hozunk öt párharcot, amire érdemes lesz figyelni.

Coleman – Jacobs, férfi 60 méter

A 100 méter szabadtéri világbajnoka a címvédés szándékával áll rajthoz Belgrádban 60 méteren. Christian Coleman doppingvétség miatt 18 hónapig nem versenyezhetett, lemaradt a tokiói olimpiáról, távollétében pedig az olasz Marcell Jacobs nyakába került az arany.
Jacobs a 2017-es belgrádi fedett pályás Eb-n még távolugrásban versenyzett, rá egy évre azonban már a sprinterek között próbálkozott, láthatóan kiváló eredményekkel. Jelenleg egy négyes győztes sorozatnál tart 60 méteren, minden adott tehát egy emlékezetes küzdelemhez.
„Elégedett vagyok, hogy ő is itt van” – mondta Jacobsra utalva Coe. „Nyilvánvalóan az a szándéka, hogy nyerjen. Azt érezheti, hogy ez egy remek lehetőség, hogy a szabadtéri szezont megelőzően egy világbajnokságon tesztelje magát.”

Duplantis – Nilsen, férfi rúdugrás

Meglehetősen jó előjel, hogy Duplantis a múlt heti belgrádi versenyen megdöntötte saját, 6.19 méteres rekordját. „Nem hiszem, hogy ez lesz a legnagyobb magasság, amíg eljutok a karrierem során. Sok van még benne” – mondta a svéd klasszis.
Ez egy nagyszerű helyszín, hogy a világbajnokságért ugorhassunk, megpróbálok még magasabbra jutni.
Három rúdugró jutott ebben a szezonban Duplantis mellett 6 méter fölé, közülük a Tokióban ezüstérmes amerikai Chris Nilsen szólhat bele legnagyobb eséllyel az aranyért folytatott küzdelembe. Múlt héten Rouenben 6.05-tel új észak-amerikai fedett pályás rekordot állított fel, a forma tehát rendben van.

Miller-Uibo – Bol, női 400 méter

„Ez egy fantasztikus párosítás” – mondta Coe a 400 méteres női versenyre utalva, amelyben a kétszeres olimpiai bajnok Shaunae Miller-Uibo küzdhet az aranyért Femke Bollal. A bahamai klasszis ritkán versenyez fedett pályán, ellentétben a Tokióban bronzérmes Bollal, aki két éve veretlen ebben a műfajban.

Shaunae Miller-Uibo

Fotó: Getty Images

Ingebrigsen – Tefera, férfi 1500 méter

A férfiaknál 1500 méteren ott lesz az olimpiai bajnok Jakob Ingebrigtsen, akire a fedett pályás világbajnok Samuel Tefera jelentheti a legnagyobb veszélyt. Legutóbb Lievinben csaptak össze, akkor Ingebrigtsen megdöntötte Tefera fedett pályás csúcsát 3:30.60-nal, ezen a versenyen elsősorban rajta lesz tehát a nyomás.

Vuleta – Ugen, női távolugrás

Nem maradnak aranyesélyes nélkül a hazaiak sem, akik leginkább Ivana Vuleta (Španović) esetében bízhatnak jó teljesítményben. A 31 éves sportoló címvédőként indul a fedett pályás vb-n, múlt héten pedig egy 6.88 méteres kísérlettel jelezte, hogy rendben van a forma.
Vuleta a múlt heti, belgrádi versenyen háromszor ugrott legalább 6,83-at, a riválisok egész évben nem jutottak ennek kötelébe. A hazai kedvenc mellett a brit Lorraine Ugen mutatta a legjobb formát, akinek 6,75 méter a legjobbja ebben a szezonban.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Atlétika
Kerley és Jefferson nyerte a 100 métert, Allyson Felix nem került döntőbe
25/06/2022 07:40
Atlétika
Életveszélyben volt a világcsúcstartó, de a lélekjelenléte megóvta a nagyobb bajtól
20/06/2022 15:03