Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ingebrigtsen a vb-arannyal elégedett, a saját teljesítményével nem

Németh Dániel

Publikálva 29/08/2023 - 11:06 GMT+2

Jakob Ingebrigtsen megvédte a címét 5000 méteren, így immáron kétszeres világbajnoknak mondhatja magát. A norvég azonban mégsem teljesen elégedett a teljesítményével, fő számában ugyanis kikapott Josh Kerrtől. Ingebrigtsen elmondta: sosem volt még annyira jó állapotban, mint a mostani vb előtt, éppen ezért keserédes számára a budapesti szereplése.

Óriási csatában Jakob Ingebrigtsen megvédte világbajnoki címét 5000 méteren

Jakob Ingebrigtsen egy arannyal és egy ezüsttel távozott, mégsem teljesen elégedett a budapesti világbajnoksággal.

A norvég futóklasszis 23 éves korára mindent megnyert, amit csak lehetett: három évvel ezelőtt 1500 méteren olimpiai bajnok lett, tavaly Eugene-ben 5000-en győzött a világbajnokságon, majd idén Budapesten úgy védett címet, hogy a saját bevallása szerint nem volt 100%-os állapotban. Ingebrigtsen azonban nem feltétlenül az érmek száma alapján értékeli a teljesítményét.
„Nyilvánvalóan nagyon boldog vagyok az 5000-es győzelem miatt, számomra azonban az a legfontosabb, hogy mindent kihozzak magamból. Ezen a világbajnokságon ez nem sikerült nekem a vírus és egyéb tényezők miatt. Ezt fontosabbnak tartom az érmeknél is, mert hiszek a képességeimben, és ha mindent kihozok magamból, akkor a versenyeim többségét meg tudom nyerni.”
Az éremszerzést inkább következménynek tartom, ami abból fakad, hogy kihoztam magamból a legtöbbet. Mivel ez nem sikerült, nem vagyok elégedett a világbajnoksággal.
Ingebrigtsen az 1500 után azt mondta, körülbelül 88%-os állapotban volt a döntő napján egy kisebb betegség miatt. A norvég az 5000 előtt visszafogottabb volt az edzéseknél, kihagyott pár lazább kocogást (ő mondta így, ennek fényében érdemes ezt elképzelni), és jobb erőállapotban volt, de még vasárnap sem volt teljesen egészséges.
"Próbáltam a lehető legokosabban futni, hogy annyi erőt spóroljak, amennyit csak tudok. Szerintem ez most egészen jól sikerült. Nem voltam 100%-os ma sem, ezért kevésbé voltam éber, mintha teljesen jól éreztem volna magam."
picture

Óriási csatában Jakob Ingebrigtsen megvédte világbajnoki címét 5000 méteren

A norvég ezúttal nem nevezett meg konkrét számot, hogy érzékeltesse, mennyire volt a legjobbjától, de már a nap legelején úgy érezte, csak egy jól felépített, okos futással nyerheti meg az 5000-et. Ehhez főleg az etióp hármas eszén kellett túljárnia, ami végül sikerült: még a ritmusváltás után sem tudták megtörni a norvégot, aki a végén egyértelműen gyorsabb volt.
„Igen is, meg nem is” – felelte arra a kérdésre, gyorsabban kellett volna-e futniuk az etiópoknak. „Szerintem mindent megtettek, amit megtehettek. Nem gondolnám, hogy tízezren bárki is meggyőző lett volna a csapattársaik közül. Mindenki arra törekszik, hogy kihozza magából a maximumot, és amikor nem futnak gyorsabban, az általában azért van, mert nem tudnak.”
Nyilván megkönnyebbültem egy kicsit. Szeretnék elérni annyit, amennyit csak tudok, most mégis úgy érzem, mintha valami visszatartana attól, hogy megmutassam a valódi potenciálomat.
Ingebrigtsen ezt a szezont úgy építette fel, hogy 1500-on is világbajnok legyen, ugyanis ezt tartja a fő számának. „Egyértelműen az 5000 méter a legerősebb számom, de nem ez az az táv, amelyen jól szeretnék szerepelni. Az 1500-ra koncentrálok, az 5000 méter inkább a következménye az edzéseken elvégzett munkának, valamint az adottságaimnak.”
A norvég azt is elmondta: a csalódottsága elsősorban abból fakad, hogy soha nem érezte magát ennyire jó formában, mint ezen a világbajnokságon, de ebből – részben a betegsége miatt – kevesebbet mutatott meg, mint szeretett volna.
picture

Őrületes szenzáció: a brit Kerr megverte Ingebrigtsent az 1500 méter döntőjében

„Sosem volt még ennyire jó felkészülés mögöttem. Ez a legrosszabb abban, hogy nem tudtam megmutatni a világnak, képes lettem volna megnyerni a hosszabb távot és az 1500-at is. Erőnlétileg nem voltam még jobb helyzetben, mint most, nem volt valami kellemes élmény, hogy nem tudtam ezt megmutatni, ezért sem mondhatom, hogy mindent kihoztam magamból ezen a vb-n.”
A norvég azt is elárulta: összességében tetszett neki a budapesti világbajnokság, és csak a saját teljesítménye miatt maradt benne keserűség. "Remek világbajnokság volt, remek közönséggel, egy remek városban. Nagyszerű esemény volt, de mindent megteszek azért, hogy ne kerüljek még egyszer ilyen helyzetbe."

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása