Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A doppinggyanús rekordokat hamarosan megdöntik a „természetesen” tehetséges atlétáink

Kálmán Laci

Publikálva 03/08/2023 - 07:00 GMT+2

Bő két hét, és kezdődik az atlétikai világbajnokság Budapesten. Ennek kapcsán a nemzetközi szövetség elnöke, Sebastian Coe beszélt arról, hogy minden jel arra mutat, hogy Magyarország nagyszerű vb-t rendez majd, elmondta, hogy ha most lenne aktív atléta, hogyan versenyezne Jakob Ingebrigtsen ellen, és szóba kerültek a ’80-as években futott kétes tisztaságú világcsúcsok is.

Tokyo 2020 - Highlights - Athletics - Women's 100m hurdles heats

Fotó: Eurosport

Budapest maximálisan felkészült egy ekkora esemény megrendezésére.
Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke azt mondja, minden oka megvan rá, hogy optimista legyen a világbajnokság helyszínét, megrendezését illetően.
„Elkészült a rendezvény helyszíne, a Nemzeti Atlétikai Központ, egy vadonatúj, 35 ezer ember befogadására alkalmas stadion, amely a Duna keleti oldalán helyezkedik el. A pálya borítása frissen lerakott Mondo, úgyhogy a gyors idők garantáltak.”
„A város felkészült egy ekkora esemény megrendezésére, biztosan tudom, hisz elég sok időt töltöttem ott az elmúlt években. A szervezők rendkívül izgatottak, ami jól mutatja, milyen fontos nekik ez a vb."
Remek éve van az atlétikának, hisz eddig 11 hivatalos versenyszámban született világcsúcs az idén. A világbajnokságon lesznek olyan atléták, akik leginkább a saját határaikat igyekeznek kitolni, mint Jakob Ingebrigtsen, Faith Kipyegon vagy Sydney McLaughlin-Levrone, illetve lesznek hatalmas csatát ígérő párharcok is. Ilyen lehet Karsten Warholm és Rai Benjamin meccse 400 gáton, vagy mondjuk Athing Mu és Keely Hodgkinson összecsapása 800 méteren.
Az elmúlt két hónap fantasztikus eredményeket és óriási küzdelmeket hozott a Diamond League-versenyeken, ami Coe szerint feltétlenül jó jel a vb előtt.
picture

Jakob Ingebrigtsen.

Fotó: NTB

„Nem emlékszem olyan szezonra, amelyik annyira ígéretesen indult volna, mint ez. Kiváltságosnak érzem magam, hogy ott lehettem például Firenzében, amikor Faith Kipyegon bement 3:50 alá 1500-on. De nem voltam olyan szerencsés, mint Jon Ridgeon [a szövetség vezérigazgatója], aki a rákövetkező hétvégén Párizsban volt, ahol három világcsúcs is született. Minden adott tehát, hogy egy hihetetlenül jó világbajnokságot lássunk.”
Coe beszélt a Brit Atlétikai Szövetség azon döntéséről is, miszerint legalább 19 brit atléta nem lehet itt Budapesten, holott a világranglistás helyezésük alapján indulhatnának. Néhány atléta úgy élte meg a döntést, hogy kirabolták őket, megfosztották őket egy nagy lehetőségtől, miközben Stephen Maguire, a brit szövetség technikai igazgatója azt mondta, hogy az az elv, hogy csak döntő- ás éremesélyes versenyzőket indítanak.
Coe ugyan igyekezett pártatlan álláspontot képviselni, ám válaszában inkább a technikai igazgató véleményét vitte tovább.
„A nemzeti szövetségek döntenek arról, milyen filozófia alapján küldenek versenyzőket egy világversenyre. Én inkább azokra összpontosítok, akik ott lesznek a vb-n, arra, hogy ők milyen szintet képviselnek. Ez egyébként nem egy olimpia, itt nem a részvétel a fontos, itt a legjobbak legjobbjait akarjuk látni.”
A LetsRun olvasói között felmerült egy érdekes kérdés, amelyben Coe is érintett lehet. Jelesül az, hogy vajon ki nyerné meg azt a képzeletbeli all-star 1500-as döntőt, ahol a legutóbbi 12 olimpia győztese indulna, mindenki élete legjobb formájában.
picture

Faith Kipyegon

Fotó: Getty Images

Coe, az 1980-as és az 1984-es olimpia bajnoka meg is kapta a kérdést, hogy vajon hogyan próbálná megverni Jakob Ingebrigtsent. A sportvezető elismerte, hogy bizony komoly fejtörést okozna neki a dolog.
„Nem vagyok benne biztos, hogy különösebb stratégiával állnék ki ellene. Én mindig kényelmes helyzetben szerettem lenni. Ha valaki keményen nyomta elöl, és ez időnként én voltam, akkor én jól éreztem magam. Ugyanakkor megvolt a kellő végsebességem is. Ő ugyanígy van ezzel. Számomra nagy előny volt, hogy az utolsó 2-300 méteren nagyon gyors voltam, és nagyon hatékony.”
Jakob egy egyedülálló atléta, és még csak 22 éves, úgyhogy nem látom be, miért ne fejlődhetne tovább.
Coe-t a két legszakállasabb női világcsúcsról is kérdezték annak apropóján, hogy Jarmila Kratochvilova 1:53.28-as 800-as rekordja a múlt héten lett 40 éves. Ez a legidősebb világrekord, de Marita Koch 400-as csúcsa is csak két évvel fiatalabb.
A kérdés igazából az volt, hogy megdönthetők-e Coe szerint ezek a rekordok, hisz 800-on az elmúlt 15 évben, csak egyedül Caster Semenya tudott bemenni 1:55 alá.
picture

Sydney McLaughlin

Fotó: Eurosport

Athing Mu, aki 1:55.04-et tud 800-on, már beszélt arról, hogy komoly cél számára a rekorddöntés, ahogy Sydney McLaughlin-Levrone számára pedig cél Koch 47.60-as 400-as világcsúcsának a megjavítása.
Nem hivatalosan, de a fent említett két rekordról széles körben azt gondolják, hogy dopping használatával érték el őket. Ezt Coe is elismerte indirekt módon, majd hozzátette, úgy véli, ezeknél a jelenleg aktív, tiszta atléták tudnak majd gyorsabban futni.
Mindkét rekord kőkemény. Talán jobb, ha nem megyek bele ezek elemzésébe, de véleményem szerint megdönthetők. Vannak atlétáink, természetesen tehetséges atlétáink, akik tudnak majd ezeknél jobbat.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés