Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése
World Athletics Indoor Championships
Élő
Élő frissítések

Fedett pályás atlétikai vb - hírek, eredmények, a magyarok programja élőben az Eurosporton!

Eurosport Magyarország

Frissítve 03/03/2024 - 23:19 GMT+1


Bahamai világcsúcs és Bol újabb aranya a zárónapon
A papírformának megfelelően a bahamai Devynne Charlton nyerte a 60 méteres női gátfutást, a döntőben saját világrekordját átadva a múltnak, míg Femke Bol a 4x400-as váltóval is világbajnoki címet ünnepelhetett a glasgow-i fedett pályás vb vasárnapi zárónapján.
A 27 éves bahamai két századot faragott saját, három héttel ezelőtt felállított világrekordján. Ebben a fináléban kapott helyet az Európa-bajnoki ezüstérmes Kozák Luca is, aki a nyolcadik helyen zárt.
A női hármasugrást - a címvédő, olimpiai és négyszeres világbajnok venezuelai Yulimar Rojas távollétében - 15,01 méteres ugrásával Thea Lafond nyerte, aki az egyetlen dominikai versenyzőként érkezett Skóciába. Férfi magasugrásban is borult a papírforma, a két évvel ezelőtt Belgrádban harmadik Hamish Kerr ugyanis 2,36 méteres egyéni rekorddal győzött, míg a címvédő dél-koreai Vu Szang Hjok csak a dobogó legalsó fokára állhatott fel.
A 4x400-as váltók egyik legnagyobb meglepetéseként a döntőben Noah Lyles is feltűnt az amerikai csapatban, amely a második helyen végzett a belgák mögött. A női váltók versenyében hamar átvették a vezetést a hollandok, majd a szombaton 400-on világcsúccsal diadalmaskodó Femke Bol biztosította be számukra az aranyérmet.
A svéd világklasszis rúdugró, Armand Duplantis ismét magabiztosan nyerte versenyszámát, majd megkísérelte a 6,24 méteres világcsúcsot is, ezúttal viszont nem sikerült rekordot döntenie.
A glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokság vasárnapi dobogósai:
férfi 4x400 m-es váltó, világbajnok:
Belgium (Jonathan Sacoor, Dylan Borlée, Christian Iguacel, Alexander Doom) 3:02.54 p
2. Egyesült Államok (Jacory Patterson, Matthew Boling, Noah Lyles, Christopher Bailey) 3:02.60
3. Hollandia (Liemarvin Bonevacia, Ramsey Angela, Terrence Agard, Tony Van Diepen) 3:04.25
női 4x400 m-es váltó, világbajnok:
Hollandia (Lieke Klaver, Cathelijn Peeters, Lisanne De Witte, Femke Bol) 3:25.07 p
2. Egyesült Államok (Quanera Hayes, Talitha Diggs, Bailey Lear, Alexis Holmes) 3:25.34
3. Nagy-Britannia (Laviai Nielsen, Lina Nielsen, Ama Pipi, Jessie Knight) 3:26.36
férfi 800 m, világbajnok:
Bryce Hoppel (Egyesült Államok) 1:44.92 p
2. Andreas Kramer (Svédország) 1:45.27
3. Eliott Crestan (Belgium) 1:45.32
...19. VINDICS BALÁZS 1:47.83
női 800 m, világbajnok:
Tsige Duguma (Etiópia) 2:01.90 p
2. Jemma Reekie (Nagy-Britannia) 2:02.72
3. Noélie Yarigo (Benin) 2:03.15
...22. KÉRI BIANKA 2:03.95
férfi 1500 m, világbajnok:
Geordie Beamish (Új-Zéland) 3:36.54 p
2. Cole Hocker (Egyesült Államok) 3:36.69
3. Hobbs Kessler (Egyesült Államok) 3:36.72
női 1500 m, világbajnok:
Freweyni Hailu (Etiópia) 4:01.46 p
2. Nikki Hiltz (Egyesült Államok) 4:02.32
3. Emily Mackay (Egyesült Államok) 4:02.69
női 60 m gát, világbajnok:
Devynne Charlton (Bahama) 7.65 mp - világcsúcs
2. Cyréna Samba-Mayela (Franciaország) 7.74
3. Pia Skrzyszowska (Lengyelország) 7.79
...8. KOZÁK LUCA 8.01
...18. KEREKES GRÉTA 8.12
női hármasugrás, világbajnok:
Thea Lafond (Dominikai Köztársaság) 15,01 m
2. Leyanis Pérez Hernández (Kuba) 14,90
3. Ana Peleteiro Compaoré (Spanyolország) 14,75
férfi magasugrás, világbajnok:
Hamish Kerr (Új-Zéland) 2,36 m
2. Shelby McEwen (Egyesült Államok) 2,28
3. Vu Szang Hjok (Koreai Köztársaság) 2,28
férfi rúdugrás, világbajnok:
Armand Duplantis (Svédország) 6,05 m
2. Sam Kendricks (Egyesült Államok) 5,90
3. Emmanouil Karalisz (Görögország) 5,85
női távolugrás, világbajnok:
Tara Davis-Woodhall (Egyesült Államok) 7,07 m
2. Monae' Nichols (Egyesült Államok) 6,85
3. Fatima Diame (Spanyolország) 6,78
...11. LESTI DIÁNA 6,35
...13. BÁNHIDI-FARKAS PETRA 6,30
férfi hétpróba, világbajnok:
Simon Ehammer (Svájc) 6418 pont
2. Sander Skotheim (Norvégia) 6407
3. Johannes Erm (Észtország) 6340
Forrás: MTI
Kozák Luca nyolcadik
Kozák Luca nyolcadik lett a 60 méteres női gátfutásban a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokság vasárnapi zárónapján.
A 27 éves, országos csúcstartó Kozák idei legjobbjával, 7.98 mp-cel mutatkozott be Skóciában, majd az elődöntőben három századot faragott ebből, és 7.95 mp-ces idejével bejutott a vb-fináléba.
Az Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó féltávig tudta tartani a ritmust a mezőnnyel, de a végén ellépett mellette az élboly és 8.01 mp-cel a nyolcadik helyen ért célba.
"Bevallom őszintén, hogy elfáradtam, nyolc másodpercen belül akartam futni harmadjára is" - mondta az MTI-nek Kozák Luca.
"Ez a nap tényleg nagyon hajtós volt, nemcsak nekem, hanem mindenkinek, úgyhogy most jó lesz pihenni. Szerintem kihoztam a mai napból a legtöbbet, és a világon a nyolcadik legjobb vagyok 60 gáton, ezzel pedig nem nagyon lehetek elégedetlen" - tette hozzá.
A versenyszámot a bahamai Devynne Charlton nyerte 7.65 mp-ces világcsúccsal.
Kerekes Gréta az elődöntőben búcsúzott és a 18. helyen végzett Glasgowban 60 m gáton.
A tízfős magyar csapat így két döntős helyezéssel zárta a vb-t: Kozák mellett Molnár Attila az ötödik volt 400 méteren.
Forrás: MTI
picture

Fotó: facebook

Bánhidi-Farkas Petra és Lesti Diána sem jutott döntőbe
Bánhidi-Farkas Petra és Lesti Diána sem jutott döntőbe, azaz a nyolc közé női távolugrásban a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokság vasárnapi zárónapján.
A 15 fős mezőnyből Lestit szólították először vasárnap este az Emirates Arénában, aki első próbálkozásánál belépett, majd 6,35 méterrel szállt be a versenybe. Ezen viszont már nem tudott javítani, utolsó nekifutásra 6,09 m-rel zárt, és a 11. helyen végzett.
"Lehet, hogy az eredményen nem látszik, de nagyon jó ugrásaim voltak a melegítésnél is. Új nekifutásom van, még rá kell éreznem arra, hogy pontosan hol van a deszka, de ha ez összeáll, akkor nagyon jó dolgok történhetnek majd szabad téren" - mondta az MTI-nek Lesti Diána.
A 25 éves Bánhidi-Farkas 6,30-at ugrott az első kísérleténél, ezt nem tudta túlszárnyalni a folytatásban, mivel előbb 6,17, majd 6,20 méter következett. A BHSE sportolója így honfitársához hasonlóan búcsúzott, és 13. lett Glasgowban.
"A melegítés jól sikerült, de a nekifutás végén, a rágyorsuláson csúszott el a mai nap. Az egész fedett pályás szezonban ez volt az, ami igazán hiányzott, hogy tényleg oda merjem tenni a lábamat. Ezt nyilván ki kell majd javítani, és menni tovább" - hangsúlyozta Bánhidi-Farkas Petra.
Forrás: MTI
Kozák Luca döntős, Kerekes Gréta kiesett
Kozák Luca döntőbe jutott, míg Kerekes Gréta kiesett a 60 méteres női gátfutás elődöntőjében a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokság vasárnapi zárónapján.
A 27 éves országos csúcstartó Kozák idei legjobbjával, 7.98 mp-cel mutatkozott be Skóciában, ezzel biztosította helyét az elődöntőben.
A debreceni atléta vasárnap három századot tudott faragni idei legjobbján, és 7.95 mp-ces idejével harmadikként haladt át a célvonalon, így az utolsó futamon múlt a fináléba kerülése, amelyben idővel ott lehet.
Kerekes Gréta ugyanebben a versenyszámban ötödik lett előfutamában, és 8.06 mp-cel, a hat legjobb idő egyikével jutott tovább az esti elődöntőbe.
A háromszoros szabadtéri és hétszeres fedett pályás magyar bajnok jól kapta el a rajtot, de az első két gátat felborította és ez kizökkentette a megszokott ritmusból, végül 8.12 mp-cel, a harmadik elődöntős futam hatodik helyén búcsúzott a glasgow-i vb-től.
"Egyáltalán nem találtam a pályának a ritmusát, mert ez egy nagyon gyors és fantasztikus pálya, és pont az beszéltük az edzőmmel, ha ebbe beletalálok, akkor nagyon nagyot futhatok, ha meg nem, akkor jön ez a szenvedés. Körülbelül a harmadik gát után kezdtem felvenni a ritmust, de hát ez benne van, nincs kifogás" - mondta az MTI-nek Kerekes Gréta. Hozzátette, hosszú volt a szezonja és nagyon sokat versenyzett, de éppen ezekből a bíztató eredményekből táplálkozik a szabadtéri szezonra. Kiemelte, az idei fő célja a párizsi olimpia, ezért innentől kezdve a 110 gátra koncentrál.
A 22.00 órakor kezdődő fináléban a három elődöntős futam első két-két helyezettje, valamint a további két legjobb idővel rendelkező futó folytatja.
Forrás: MTI
Kozák Luca és Kerekes Gréta is elődöntős 60 méter gáton
Kozák Luca második helyen ért célba a 60 méteres női gátfutás ötödik előfutamában, míg Kerekes Gréta időeredménnyel jutott elődöntőbe a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokság vasárnapi zárónapján.
A 27 éves országos csúcstartó remek futással, idei legjobbjával 7.98 mp-cel mutatkozott be Skóciában, ezzel biztosította helyét az elődöntőben.
"Nagyon örülök, mert bíztam benne, hogy nyolc másodperc elején tudok futni reggel, pedig a bemelegítést nem éreztem ennyire jónak, mint amennyi az idő lett" - mondta az MTI-nek Kozák Luca. Hozzátette, elsőre úgy tűnt, nem lesz erős az ötös futam, ennek ellenére egészen jó időket futottak. Elárulta, sikerült javítania azt a technikai hibát, amit a szezon eddigi futásaiban elkövetett, ugyanakkor kiemelte, az elődöntőben új verseny kezdődik, ezért addig megpróbál a lehető legtöbbet pihenni.
Kerekes Gréta ugyanebben a versenyszámban ötödik lett a második futamban és időeredménnyel továbbjutott az elődöntőbe, amelyben a hat futam első három-három helyezettje, illetve a további hat legjobb idővel rendelkező futó folytatja 20.40-től.
"Adrenalinfüggő vagyok, de azért haragudtam magamra, mert minden alkalommal eljátszom ezt a határon táncolást. Olyan hibát csináltam futás közben, hogy már ott az járt a fejemben, hogy nem fogok beérni. Ennek ellenére örülök a 8.06 másodperces időnek, és annak, hogy ott vagyok az elődöntőben, mert ilyen az első kör, túl kell élni" - fogalmazott Kerekes.
Hozzátette, az esti futás jobban megy neki és "az lesz az én terepem". A pályával kapcsolatban megjegyezte, az új borítás nagyon gyors, és valószínűleg ez zavarta meg, mert nagyon közel ért a gátakhoz, amit korrigálnia kellett.
MTI
Live comment icon
Íme a szombati történések összefoglalója Bol világcsúcsával és a magyar eredményekkel:
Live comment icon
Santa Lucia világbajnokot adott az atlétikának. Egészen konkrétan Julien Alfred révén női 60 méteren. Két századdal verte a lengyel Ewa Swobodát.
Live comment icon
Budapest világbajnoka, Hugues Zango a fedettpályás vb-címet is begyűjtötte.
Live comment icon
Grant Holloway meggyőző fölénnyel húzta be a 60 gátat.
Live comment icon
Molnár Attila ismét nagyon nagyot futott (46.11), és 5. lett 400 méteren. Karsten Warholm pedig kikapott, ugyanis a belga Alexander Doom megverte őt az utolsó métereken, és így világbajnok lett.
Live comment icon
Femke Bol nyerte a 400 métert a nőknél. Nem mellesleg világcsúccsal.
Live comment icon
Gudaf Tsegay óriási meglepetésre kikapott 3000 méteren, a világbajnok Elle St. Pierre, ráadásul világbajnoki csúccsal.
Live comment icon
Josh Kerr nyerte a 3000 métert Yared Nuguse előtt.
Takács Boglárka ötödik helyen ért célba a 60 méteres síkfutás első elődöntős futamában, ezzel búcsúzott a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokságon.
A BHSE sprintere, aki két héttel ezelőtt 60 és 200 méteren is országos csúcsot állított fel a nyíregyházi országos bajnokságon, a délelőtti előfutamból 7.23 mp-cel a harmadik helyen jutott tovább az elődöntőbe, ahol ismét a lengyel fedett pályás Európa-bajnok Ewa Swoboda mellől rajtolhatott.
Takács 7.21 másodperces idejével egy századra megközelítette az országos rekordot, ez azonban nem volt elég a továbbjutáshoz, így az elődöntő után búcsúzott a vb-től.
"Talán az előfutamban egy picit higgadtabb tudtam maradni, és úgy futni a végét, hogy gyorsabban haladjak, és jobb időeredmény legyen. Ugyan az idő most lett jobb, futástechnikailag talán az előfutamban teljesítettem jobban, de lehet, hogy ezt az edzőm pár perc múlva majd megcáfolja. Kíváncsi vagyok az ő véleményére, mert belülről nem sok mindent éreztem. Nem tudom, hol ment el, de a végén úgy gondoltam, közel vagyok a többiekhez" - mondta a vegyes zónában a kétszeres U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes sprinter, majd hozzátette, jobb időre számított, és nem elégedett, de a szezonja stabil volt, és sokat lépett előre, ami biztató a szabadtéri viadalokra nézve.
A 22 éves magyar atléta azt is elárulta, az utóbbi években nem úgy sikerült a 60 méter, ahogy szerette volna, így el is keseredett, és úgy érezte, ez nem az ő versenyszáma.
"Szerencsére ezt az edzőm kinevelte belőlem, csak el kell hinnem, hogy jó 60-as sprinter leszek. Dolgoznunk kell a rajtomon meg az erőn, és technikai szempontból is mindenen. Ez az elődöntő nagyon nagy előrelépés az előző évhez képest, mivel tavaly Isztambulban az Eb-n még oda se kerültem be. Szépen lépegetünk előre, ez a következő lépcsőfok volt, szabadtéri Eb-n és vb-n is voltam már elődöntős, várom, hogy mikor leszek végre döntős" - hangsúlyozta Takács.
A három elődöntős futamból az első két-két helyezett mellett a további két legjobb idővel rendelkező futó biztosítja be helyét a 22.45 órakor kezdődő fináléban.
MTI
12:53
Live comment icon
Budapest világbajnoka, Miltiadis Tentoglou nyerte a távolugrás aranyéremét 8.22-vel.
Live comment icon
Takács Boglárka elődöntős
Takács Boglárka második helyen ért célba a 60 méteres síkfutás második futamában, ezzel elődöntős a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokság szombati versenynapján.
A BHSE sprintere, aki két héttel ezelőtt 60 és 200 méteren is országos csúcsot állított fel a nyíregyházi országos bajnokságon, a lengyel fedett pályás Európa-bajnok Ewa Swoboda mellett kapott helyet az előfutamban és 7.23 másodperccel magabiztosan jutott az elődöntőbe.
"Amikor először megláttam ezt a futambeosztást, akkor egy pillanatra megijedtem, hogy a mezőny legerősebb rajtolója mellett fogok állni, így ha nem rajtolok jól még magamhoz képest sem, akkor az kontrasztos lesz.
Az előbb azt mondták, hogy beragadtam a rajtnál, de szerintem magamhoz képest nem annyira vészesen. Nyilván láttam, hogy Swoboda elment az első pár lépésben, utána viszont úgy éreztem, tudom tartani a tempót. A közepén viszont éreztem, hogy szépen jövök el a kanadai lány mellett, és amikor a végén beestem a célba, akkor láttam, hogy egy vonalba lehetek a jamaicai lánnyal."
Összességében elégedett vagyok ezzel a futással
- mondta az MTI-nek Takács, majd megjegyezte, hogy a 20.45-kor kezdődő elődöntőben szeretne magához képest jó időt futni és majd meglátja, ez helyezésben mire lesz elég.
Az elődöntőben a hét futam első három-három helyezettje, valamint a további három legjobb idővel rendelkező futó folytathatja.
MTI
Live comment icon
Szeles Bálint az előfutamban búcsúzott
Szeles Bálint hatodik helyen ért célba a férfi 60 méteres gátfutás ötödik előfutamában, így búcsúzott a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokságtól.
A 25 éves egri atléta 7.86 másodperc alatt teljesítette a távot, és időeredményével sem sikerült kiharcolnia a továbbjutást.
"A rajtot jól elkaptam, de a ritmust nem. Hiába indultam el jól, egyszerűen képtelen voltam megtalálni a ritmust. Azt éreztem, hogy ez egy szenvedős futás volt, ezért ebben most ennyi volt" - mondta az MTI-nek a kétszeres szabadtéri és háromszoros fedett pályás magyar bajnok futó, aki hozzátette, bár nem olyan formában érkezett, amilyenben tervezte, ezért nem voltak nagy elvárásai magával szemben, de a középdöntőt vagy az egyéni csúcs közeli teljesítményt célozta meg.
Szeles elmondása szerint hosszú szezonon van túl és alig pihent, ami ezen a versenyen meg is mutatkozott.
Az elődöntőben a hat futam első három-három helyezettje, valamint a további hat legjobb idővel rendelkező futó folytathatja.
MTI
Live comment icon
Kettős amerikai siker férfi 60 méteren
Az amerikai Christian Coleman nyerte a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokság pénteki nyitónapjának slágerszámát, a férfi 60 métert.
A szám 2018-as világbajnoka 6.41 másodperces idejével három századdal előzte meg honfitársát, Noah Lylest, aki tavaly a budapesti szabadtéri vb-n három aranyérmet nyert.
Az első világbajnoki címet női súlylökésben osztották ki még délelőtt egy rendkívül szoros verseny végén. A tavalyi, budapesti vb-n ezüstérmes kanadai Sarah Mitton a negyedik sorozatban vette át a vezetést mindössze egy centiméterrel, majd az utolsó kísérletével még két centit javított, így 20,22 méteres dobásával diadalmaskodott a német Yemisi Ogunleye előtt. A férfiaknál ugyanebben a versenyszámban az amerikai Ryan Crouser 22,77 méteres versenyrekorddal váltotta aranyra két évvel ezelőtti ezüstérmét fedett pályán.
A glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokság pénteki dobogósai:
női súlylökés, világbajnok:
  • Sarah Mitton (Kanada) 20,22 méter
  • 2. Yemisi Ogunleye (Németország) 20,19
  • 3. Chase Jackson (Egyesült Államok) 19,67
női magasugrás, világbajnok:
  • Nicola Olyslagers (Ausztrália) 1,99 m
  • 2. Jaroszlava Mahucsih (Ukrajna) 1,97
  • 3. Lia Apostolovski (Szlovénia) 1,95
férfi súlylökés, világbajnok:
  • Ryan Crouser (Egyesült Államok) 22,77 m - versenycsúcs
  • 2. Tom Walsh (Új-Zéland) 22,07
  • 3. Leonardo Fabbri (Olaszország) 21,96
női ötpróba, világbajnok:
  • Noor Vidts (Belgium) 4773 pont
  • 2. Saga Vanninen (Finnország) 4677
  • 3. Sofie Dokter (Hollandia) 4571
  • ...10. Szűcs Szabina 4219
férfi 60 m, világbajnok:
  • Christian Coleman (Egyesült Államok) 6.41 másodperc
  • 2. Noah Lyles (Egyesült Államok) 6.44
  • 3. Ackeem Blake (Jamaica) 6.46
(MTI)
22:57
Molnár Attila országos csúccsal, futamából a harmadik helyen jutott döntőbe 400 méteren a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokság pénteki nyitónapján.
21:29
Szűcs Szabina mindössze egy ugrást vállalt az ötpróba utolsó előtti számában, a távolugrásban a glasgow-i fedett pályás atlétikai világbajnokság nyitónapján.
A BHSE 22 éves atlétája 8.65 másodperces eredménnyel mutatkozott be 60 méter gáton, amellyel 984 pontot gyűjtött, majd magasugrásban 1,64 méterrel 783 pontot szerzett. A délelőtti programot a súlylökéssel zárta, amelyben 12,25 métert dobott, ami további 678 pontot jelentett a számára.
Az U20-as világbajnoki bronzérmes többpróbázó a távolugrásban 6,06 métert ugrott első próbálkozásra, ezzel versenyben maradt, de sarokfájdalma miatt kísérletezett többet.
Szűcs összetettben 3313 ponttal a tizedik helyen várja a 800 méteres síkfutást, amelyre 21.30-kor kerül sor.
A horvát Jana Koscak a magasugrás előtt, míg az utánpótlás korosztályokban négyszeres Európa-bajnok spanyol María Vicente a magasugrás közben szállt ki a versenyből sérülés miatt.
Az esti program kezdete előtt Sebastian Coe, a nemzetközi szövetség elnöke a sportág idén elhunyt kiemelkedő alakjaira emlékezve nyitotta meg hivatalosan a glasgow-i világbajnokságot. Az utóbbi két hónapban elhunyt a maraton futás kenyai világcsúcstartója, Kelvin Kiptum, és ruandai edzője, Gervais Hakizimana, valamint a szintén kenyai négyszeres világcsúcstartó Henry Rono és a rúdugrás 2015-ös amerikai világbajnoka, Shawn Barber is.
MTI