Elaine Thompson-Herah négyszeres, Anita Wlodarczyk pedig háromszoros olimpiai bajnok lett kedden a tokiói olimpia atlétikai versenyein, ahol Armand Duplantis először ért fel a csúcsra.

A férfi rúdugrás toronymagas esélyese, a világcsúcstartó, mindössze 21 éves Duplantis az 570 és az 587 centiméteres magasságot is kihagyta, utóbbi után rajta kívül már csak az amerikai Christopher Nielsen és a címvédő brazil Thiago Braz volt versenyben. Egy ugrással később a svéd rendkívül magabiztosan vitte át az 592 centit, de ezen Nielsen is átjutott, sőt az 597-et is sikerrel vette az amerikai. A skandináv versenyző azonban nem remegett meg, könnyedén megugrotta a 602 centit, és mivel riválisán kifogott ez a magasság, pályafutása első olimpiáján egyből aranyérmes lett. Sikere bebiztosítása után megpróbálkozott a 619 centis világcsúcsmagassággal is, és bár első és harmadik kísérletre nagyon közel állt a rekorddöntéshez, ez végül nem sikerült neki.

Duplantisnak az arany simán összejött, az új világcsúcs hajszállal nem

Atlétika
Az ötszörös olimpiai bajnok a Gyémánt Liga szezonzáró zürichi viadalán sem talált legyőzőre
09/09/2021 21:02
férfi rúdugrás, olimpiai bajnok:
 • Armand Duplantis (Svédország) 6,02 méter
 • 2. Christopher Nielsen (Egyesült Államok) 5,97
 • 3. Thiago Braz (Brazília) 5,87
A nőknél a világ legjobb vágtázói ezúttal 200 méteren mérték össze tudásukat, közülük ezúttal is - akárcsak 100-on - a jamaicai Elaine Thompson-Herah bizonyult a leggyorsabbnak. Az immár négyszeres ötkarikás aranyérmes, még mindig csak 29 éves bajnok fölényes győzelmet aratott a namíbiai Christine Mboma és az amerikai Gabrielle Thomas előtt, ezzel az első női atléta lett, aki két egymást követő olimpián meg tudta nyerni a 100 és a 200 métert is. Érdekesség, hogy Thompson világbajnokságon egyéni számban még nem tudott győzni, sőt váltóban is csak egyszer, 2015-ben állhatott a dobogó tetejére.

Minden idők második leggyorsabb futása 200-on

női 200 m, olimpiai bajnok:
 • Elaine Thompson-Herah (Jamaica) 21.53 mp
 • 2. Christine Mboma (Namíbia) 21.81
 • 3. Gabrielle Thomas (Egyesült Államok) 21.87
A kalapácsvetők között triplázott a lengyel Anita Wlodarczyk, aki London és Rio de Janeiro után harmadszor is olimpiai bajnok lett. A 35 éves, négyszeres világbajnok sportoló idei legjobbjával, 78,48 méterrel végzett az élen. A második nagyszerű utolsó dobásával a kínai Wang Zheng lett, míg a harmadik helyen Wlodarczyk honfitársa, Malwina Kopron végzett. Wlodarczyk az első női atléta lett, aki ugyanabban az egyéni számban egymás után háromszor tudott diadalmaskodni olimpián.

London és Rio után harmadszor is olimpiai bajnok lett a lengyel kalapácsvető

női kalapácsvetés, olimpiai bajnok:
 • Anita Wlodarczyk (Lengyelország) 78,48 méter
 • 2. Wang Zheng (Kína) 77,03 m
 • 3. Malwina Kopron (Lengyelország) 75,49 m
Női 800 méteren a címvédő Caster Semenya hiányában a 19 éves Athing Mu győzött: az amerikai középtávfutó, aki az idei válogatón robbant be a köztudatba, a táv legelején az élre állt, és egy pillanatra sem adta ki a kezéből a vezetést, s végül egyéni és országos csúccsal nyert. Második helyen a brit Keely Hodgkinson végzett, míg a dobogó harmadik fokára a végén nagyot sprintelő amerikai Raevyn Rogers állhatott fel.

Olyan könnyedén nyerte meg az amerikai tini a 800 métert, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne

Korábban történt:

Fantasztikus döntőt hozott a férfi 400 méteres gátfutásé kedden a tokiói olimpián, melyen a világbajnok Karsten Warholm saját világcsúcsát közel egy másodperccel megdöntve nyert meg, az eddigi rekordnál szintén sokkal jobb idővel célba érkező amerikai Rai Benjamin előtt.

Óriási világcsúcs 400 gáton

férfi 400 m gát, olimpiai bajnok:
 • Karsten Warholm (Norvégia) 45.94 másodperc - világcsúcs
 • 2. Rai Benjamin (Egyesült Államok) 46.17
 • 3. Alison dos Santos (Brazília) 46.72
női távolugrás, olimpiai bajnok:
 • Malaika Mihambo (Németország) 7,00 méter
 • 2. Brittney Reese (Egyesült Államok) 6,97
 • 3. Ese Brume (Nigéria) 6,97
Forrás: MTI
Memorial Van Damme
Duplantis megpróbált rekordot dönteni a Gyémánt Liga-sorozat brüsszeli versenyén
04/09/2021 10:35
Atlétika
Fausti alku, amit az atlétika köt a szupercipővel és a szuperpályával
13/08/2021 11:53