Pénteken a 100 méter női síkfutás előfutamaival megkezdődik az olimpiai játékok atlétika versenysorozata, ami az úszás mellett minden alkalommal a 16 nap gerincét alkotja. Ezúttal néhány nevet hozunk, akiket különösen is figyelni fogunk.

Nem lehet egy ilyen listát nem Armand Duplantisszal, astrid rudugró csodagyerekkel kezdeni, aki agy olimpiai arannyal végképp Szergej Bubka örökébe léphet.Pedig még csak 21 éves és „csak” egyszeres Európa-bajnok. A legutóbbi, 2019 októberében rendezett dohai vb-n második lett. Jót tett neki azonban a karantén. Nagy versenyek nem, de nagy fejlődés annál inkább bekövetkezett. Az elmúlt másfél évben a nagy versenyek közül egyedül a fedett pályás Európa-bajnokságot rendezték meg Lengyelországban, amit megnyert. Még tavaly februárban többször megugrotta a világcsúcsot, amely így 6,18 m-en áll. Mondo olyan szinten van a világ felett, hogy mindenki inkább a világcsúcsra kíváncsi, mintsem a győztes kilétére.
Tavaly decemberben elszakadt az Achilles-ina, Katarina Johnson-Thompson mégis éremesélyes a női hétpróba versenyében. A brit atléta svéd kollégájánál régebb óta futja a köröket, hiszen már 2015-ben fedettpályás Európa-bajnok volt, két évvel ezelőtt pedig megnyerte az eddigi utolsó világbajnokságot. Később azonban súlyos sérülését hosszú rehabilitáció követte, mégis úgy tűnik, sikeresen felépült. A visszatérés esélyeiről múlt heti cikkünkben írtunk részletesen.
Atlétika
Az ötszörös olimpiai bajnok a Gyémánt Liga szezonzáró zürichi viadalán sem talált legyőzőre
09/09/2021 21:02
Egy másik technikai számban minden szem a lengyel Pawel Fajdekre fog szegeződni. Az azóta már négyszeres világbajnok kalapácsvető még fiatalon ott volt már Londonban is, három érvénytelen kisérlete azonban talán betudható a túlzott izgulásnak. A riói olimpia hidegzuhanyként érte. A legutóbbi játékokon a döntőbe sem jutott be az akkor már kétszeres világbajnok, az ott elért 17. helynél most biztosan jobb eredmény néz ki. Fajder 32 éves, elképzelhető tehát, hogy ez lesz az utolsó lehetősége. Nehéz elképzelni, hogy 3 sikertelen kísérlet után 35 évesen Párizsban érje el ezt a sikert. Reményeink szerint helyzetét a mi fiatal versenyzőnk, a dohai vb bronzérmese, Halász Bence fogja megnehezíteni.
Noah Lyles 2016 óta a világ négy leggyorsabb 200 méteres idejét futotta, de ez nem nagyon látszott a júniusi olimpiai válogató rajtjánál. Miután a 23 éves floridai versenyző nem tudta megnyerni sem a futamát, sem az elődöntőt, néhányan elgondolkodtak a formáján – és azon, hogy vajon túlzás-e a körülötte keletkező hype, hogy ő lehet a következő Usain Bolt.

Noah Lyles

Fotó: Getty Images

A döntőben azonban a mezőny élére állt, hogy ott legyen Tokióban, élete első olimpiáján, és a 200 méteres síkfutás aranyérmének favoritjává váljon. Erre amerikai férfi sprinter esetében 2004 óta nem volt példa. Lyles nyíltan beszélt a mentális egészséggel és a versenynyomással kapcsolatos küzdelmeiről, ami Naomi Osaka és Simone Biles keddi váratlan kiesése után további óvatosságra int mindenkit. Tavaly nyáron nyíltan Beszélt arról, hogy antidepresszáns gyógyszeres kezelésbe kezdett, és ezt „az egyik legjobb döntésnek nevezte, amit az utóbbi időben hozott". Tokióba tartva azt mondja, tisztán látja a helyzetet. „Nincs mit bizonyítanom” – mondja Lyles. „Ha össze tudom rakni a futamot fejben, akkor mindannyian bajban lesztek.”
Ha a listát egy fiatal világklasszissal kezdtük, zárjuk egy, a pályája vége felé járóval. Még egy tokiói éremmel Allyson Felix – aki már eddig is több világbajnoki aranyérmet nyert, mint bármely más atléta – az olimpiai számában utoléri Carl Lewis-t, és megerősíti helyét a legeredményesebb női atléta posztjában. Az amerikai 400-as, aki 200-on is tudott érmet szerezni, és a 4x100-as váltóban is győzött Londonban és Rióban is, egy páratlan korszakot zárhat le. a 2001-ben, a Debrecenben, még Junior korú ként indult karrier utolsó éveiben azonban nem jöttek már az érmek. egy utolsó siker azonban biztosan nagyot szólna.
Memorial Van Damme
Duplantis megpróbált rekordot dönteni a Gyémánt Liga-sorozat brüsszeli versenyén
04/09/2021 10:35
Olympic Games
Rocky is alig bírt a csirkelábakkal, nem csoda, hogy a világ sem bírt Allyson Felixszel
08/08/2021 10:50