Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kihasználta a járvány alatti szünetet, és még erősebben venné célba a tokiói aranyat

Németh Dániel

Publikálva 16/06/2021 - 19:34 GMT+2

A világbajnok sprinter aranyért utazik Tokióba, bár pontosan tudja, mennyire nehéz dolga lesz.

Dina Asher-Smith continued her winning record for 2021 at the Diamond League meeting in Florence

Fotó: Getty Images

Dina Asher-Smith számára rosszkor jött a koronavírus-járvány miatti leállás, ugyanis a 2019-es szezon remekül sikerült. De ha már úgy alakult, hogy kapott egy évet, nem ült tétlenül.


Nem sokkal azt követően, hogy Dina Asher-Smith felért a csúcsra, egészen új helyzetben találta magát. 2019-ben a dohai világbajnokságon aranyérmet szerzett 200-on és ezüstöt 100-on, bizonyítva ezzel, hogy ő az egyik leggyorsabb nő a világon, 2020-ban pedig már javában készült az olimpiára, amikor hirtelen az egész világ megállt, őt és a sportágát is beleértve. A 25 éves sprinter a járvány előtt el sem tudott volna képzelni olyat, hogy önként kiüljön egy évet, tavaly márciusban mégis így alakult.
„Hirtelen olyan helyzetbe kerültünk, amit korábban nem tapasztalt a világ, tisztában vagyok azzal, hogy én sem voltam kivétel” – mondta csütörtökön, nem sokkal a firenzei Diamond League versenyét követően. „Minden nap aggódtam a szüleim, nagyszüleim egészsége miatt. Ezekkel a gondolatokkal a fejemben felmerült bennem, hogy vajon helyes dolog-e utazni a világban és folytatni tovább? Nem tudom, de ez volt az érzelmi keret.”
„Az atlétika oldaláról nézve viszont láttam: rendben, egy évvel elhalasztották az olimpiát. Mit tennél, ha kaptál volna egy év felkészülést? Mi úgy voltunk vele, hogy próbáljunk meg erősödni, fejleszteni a technikámon, a mentalitásomon, a táplálkozásomon, az alvásomon, mindenen. Arra használtuk ezt az időt, hogy újabb szintre kerüljek, és nagyon remélem, hogy a teljesítményem azt tükrözi, sikerült ezt elérnünk” – fogalmazott Asher-Smith.
A brit sprinter azonban nem tagadja: akkoriban inkább rizikót, mintsem lehetőséget láttak a szünetben, hiszen le kellett térniük a sikerhez vezető, már jól ismert ösvényről, kivárásra játszani, miközben a riválisok már tavaly év végén rajthoz álltak. Edzője, John Blackie azonban hitt abban, hogy ez a megfelelő döntés, amely épp akkor fog legjobban kifizetődni, amikor már Tokióban lesznek. Egyelőre úgy tűnik, hogy jól döntöttek.
Asher-Smith múlt hónapban tért vissza a nemzetközi színtérre, a gatesheadi Diamond League állomáson megnyerte a 100 métert, olyan klasszisok mellett, mint a legfrissebb amerikai reménység, Sha’Carri Richardson, valamint a kétszeres olimpiai bajnok Shelly-Ann Fraser-Pryce – ráadásul mostoha körülmények között. „Meg kell ragadni a jó teljesítményeket, ha már jönnek, én is boldog voltam, hogy jól teljesítettem hazai közönség előtt.”
picture

Dina Asher-Smith

Fotó: Getty Images

„Pszichológiai értelemben jót tett, hogy a körülmények ellenére, mint például, hogy az volt az első 100-as versenyem és otthon szerepeltem, sikerült megtartanom a koncentrációt. Az első 100-hoz viszonyítva elég nagy verseny volt, elképesztően tehetséges lányokkal, nagyon komoly egyéni csúcsokkal, nagyon gyors idei eredményekkel, ám én fenn tudtam tartani a koncentrációmat, ahogyan azt elterveztem.”
Hengelóban, a World Athletics Continental Gold Touron már jobb körülmények várták, sikerült is megfutnia az idénybeli első 11 másodperc alatti idejét (10.92), Firenzében pedig a 200-ra irányult a figyelme. A verseny előtti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy picit rozsdásnak érzi magát, de ez a teljesítményén egyáltalán nem érződött: 22.06-os idejével magabiztosan győzött, és ez már alig marad el a világ idei legjobb eredményétől (22.03), ami Shaunae Miller-Uibóhoz köthető.
Tudtuk a csapatommal, hogy jó formában vagyok, örülök, hogy sikerült a pályán megmutatni, de azt is tudom, hogy még gyorsabbra is képes vagyok, izgatottan várom, hogy újra bizonyíthassak.
Az már most biztosnak látszik, hogy Tokióban minden korábbinál jobb teljesítményre lesz szüksége. Richardson áprilisban már 10.72-t futott, míg Fraser-Pryce 10.63-mal zárt egy jamaicai versenyen, amely az elmúlt 30 év legjobb ideje. Asher-Smith következő célja a június 25. és 27. között esedékes válogató, illetve néhány nemzetközi esemény is ott van a terítéken, például a második gatesheadi Diamond League-verseny.
Jelenleg frissnek és felszabadultnak érzi magát, amely ideális kombináció, ha valaki gyorsan szeretne futni. Részben ez a járvány egyik pozitív következménye, hiszen több ideje volt a sporton kívüli szenvedélyeit előtérbe helyezni: írt, olvasott, divattal foglalkozott. Ehhez hozzáfűzte: „nem feltétlenül a vásárlás oldala, sokkal inkább a művészeti ág, illetve hogy hogyan változott az öltözékek ereje az évek során, hogyan alakítja át az embereket.”
„Ezeket nagyon érdekesnek tartom, és teljesen kiszakítanak a sportból. Nagyon fontos a teljesítmény szempontjából, hogy meglegyen a kellő egyensúly. Tulajdonképpen az az én érdekem is, hogy a sporton kívül más tevékenységekre is szakítsak időt. Mindenki különbözik, de nekem minden tekintetben boldognak kell lennem – ha nem vagyok önmagam, akkor nem tudok boldog lenni, ami a személyiségem alapja. Ha pedig boldog vagyok, sokkal gyorsabban futok.”
picture

Dina Asher-Smith

Fotó: Getty Images

Az, hogy a mindennapok darálójából kiszakadhatott egy kis időre, segített neki, hogy jobb állapotból várja az olimpiát. „Amennyiben tavaly mindent a normális menetrend szerint csináltunk volna, most azt érezném, mintha az olimpiai ciklus ötödik évéhez értünk volna, ami idegen a számunkra, szóval örülök, hogy mi így döntöttünk” – tette hozzá Asher-Smith. A fejlődésre való törekvésnek azonban itt még nincs vége, még mindig vannak olyan elemek, amiket szeretne letudni az olimpia előtt.
„Szeretnék javítani a fordulatszámon, valamint élesebbé válni, amelyek természetesen jönnek a versenyzéssel, mondjuk egy magas színvonalú Diamond League-eseményen. Az lenne a lényeg, hogy ilyen körülmények között is megoldjam a feladatot, reagáljak a versenyhelyzetekre, mert azt sosem lehet előre látni, mi lesz egy világversenyen. Sok futamon álltam rajthoz, amikor a lányok elsuhantak mellettem, szeretném, ha tudnék ezekre reagálni, és tényleg magasabb szintre lépnék.”
Az általánosabb céljai között azt említette, hogy egészséges és erős maradjon, és nyitott legyen az idei lehetőségeivel kapcsolatban. „Viszonylag fiatal vagyok, de ahhoz már elég rutint szereztem, hogy tudjam: a világversenyek kiszámíthatatlanok, ki tudja, milyen esélyekkel indulunk. Formában kell maradni, megőrizni a koncentrációt, azon a napon van szükség a jó teljesítményre. Nekem az a célom, hogy jól teljesítsek az olimpián.”
Nyilvánvaló, hogy először is be kell kerülnöm a csapatba, majd lehetőleg egyben megérkeznem, szóval még mielőtt elkezdeném elképzelni és megjósolni, hogyan nézne ki egy ideális olimpia a számomra, a szükséges lépcsőket meg kell másznom előtte.

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés