„Nem hiszem, hogy egyelőre feladnánk a 400 méteres gátfutást, de mindenképpen szeretnénk hozzátenni a 400 méteres síkfutást, és megnézni, hogy ott mi lehetséges" – mondta Sydney McLaughlin-Levrone az NBC Sportsnak egy nemrég adott interjúban.
McLaughlin-Levrone 23 éves korára mindent elért 400 méteres gátfutásban: olimpiai aranyérem, világbajnoki cím és világrekord. Miután a júliusi világbajnokságon 50,68 másodpercre faragta a rekordot, arról kérdezték, hogy a párizsi játékokra készülve esetleg új versenyszámokkal bővítené-e programot.
Atlétika
„Isten nélkül megőrülnék” – az olimpiai bajnok összeomlott, de aztán rátalált a belső békére
10/08/2022 - 08:15
Akkoriban McLaughlin-Levrone azt mondta, hogy ő és edzője, Bobby Kersee a szezon után döntik el, hogy továbbra is csak a 400 méteres gátfutásban fog-e versenyezni a nagyobb versenyeken. Még a világbajnokság előtt Kersee azonban azt mondta, versenyzője valóban kipróbálhatja magát 400 m síkfutásban, és üldözőbe veszi a 37 éves világcsúcsot. Ez a legrégebb óta fennálló rekord az összes sprintszám közül.
Ezt pedzegeti most már maga a versenyző is. A jövő évi budapesti világbajnokságon nem lesz könnyű dolga, de 2024-ben Párizsban őt segíti a versenyszámok időbeosztása.

A vb-n nehezebben, de az olimpián összejöhet

„Ez a világrekord már nagyon régóta áll, és senki sem tudta megközelíteni" – mondta. „Szóval mindenképpen ki akarjuk próbálni, és megnézni, hogy mit tudunk elérni."
McLaughlin-Levrone a 4x400 méteres váltóban mutatta meg a világbajnokságon, hogy mit tud 400 síkon. A futó 47,91 másodperces időeredménye a hetedik leggyorsabb váltó a történelemben, és a második leggyorsabb az elmúlt 33 évben Allyson Felix mögött. A világcsúcs 47,60.
McLaughlin-Levrone még soha nem futott 400 méteres egyéni számban felnőtt mezőnyben. Személyes legjobbja 50,07 másodperc 2018-ból, amikor még elsőéves volt a Kentucky Egyetemen.
A világcsúcson túl fontos rekord lehet az is, hogy egyazon nagy tornán mindkét számban arany(érmet) szerezzen. A női mezőnyben ez még soha senkinek nem sikerült. Nem lenne meglepő, ha McLaughlin-Levrone a következő szezonban a világbajnoki válogatóként is szolgáló amerikai bajnokságon a 400 méter síkon indulna, hiszen gátfutásban címvédőként már biztosan ott van a vb-n.
Mindezek ellenére a budapesti program nem ideális.

A jövő nyári világbajnokságon a női 400 méteres gátfutás előfutamai 2 óra 20 perccel előzik meg a női 400 méteres elődöntőket.

Márpedig nem szerencsés 200 m-nél hosszabb távon egy délutáni programban kétszer futni. Ha ezt megcsinálja, akkor érdemes csak belevágni.
Az olimpiai menetrendben azonban meg lehet ezt tenni. Az olimpiák történetében először fordul elő, hogy az említett versenyszámok egyik fordulóját sem ugyanazon a napon rendezik meg. De mindkettőt végigcsinálni a döntőig még mindig kihívást jelentene: hat egymást követő napon versenyezni az olimpián (és egy hetedik napot a végén, ha a 4x400 méteres váltót is hozzáadjuk).
Csak kétszer fordult elő, hogy egy sportoló egy olimpián 400 méteres síkfutásban és 400 méteres gátfutásban is érmet nyert. Az amerikai Harry Hillman és Frank Waller mindkét versenyszámban kettős győzelmet aratott. Mindezt azonban elég régen, az 1904-es St. Louis-i játékokon, ahol a mezőny kicsi és nagyrészt amerikai volt. Az olympedia.org szerint mindössze öt nő versenyzett mindkét versenyszámban egy olimpián.

Az egyik legrégebbi világcsúcs nyomában

Az elmúlt szezonban a bahamai Shaunae Miller-Uibo 49,11 másodperces idővel világbajnoki címet nyert 400 méteres síkfutásban. Az amerikai rekord 48,70, amelyet a 2012-es olimpiai bajnok Sanya Richards-Ross állított fel 2006-ban.

Sydney McLaughlin az amerikai váltó tagjaként az idei atlétikai világbajnokságon 2022. július 24-én a Hayward Fielden, Eugene-ben

Fotó: AFP

A világrekord 47,60, amelyet a keletnémet Marita Koch tart 1985 óta. A női mezőnyben ennél régebbi csak Jarmila Kratochvílová 800-as rekordja, de a férfiaknál is csak a kalapács- és diszkoszvetés csúcsa dőlt meg ennél is korábban. Koch egyike volt azon keletnémet sportolóknak, akiknek az 1970-es és ’80-as években elért rekordjaik az illegális teljesítményfokozó szerek gyanúját keltették. Kochnak soha nem volt pozitív a tesztje, és az Olympedia szerint tagadta, hogy valaha is használt volna tiltott szereket.
A világcsúcs óta senki meg sem tudta közelíteni jobban 0,5 mp-nél Koch idejét. Ha valamire, erre mindenképpen próbálkozhat McLaughlin.
Gyulai István Memorial
És akkor Sydney McLaughlin bájosan beleintegetett a podcastünkbe
09/08/2022 - 09:52
Gyulai István Memorial
Ha Duplantis nem volna elég... újabb világsztár a Gyulai István Memorialon!
04/08/2022 - 16:32