Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Duplantis, két további világcsúcstartó és tíz olimpiai bajnok indul a Gyulai Memorialon

Kálmán Laci

Frissítve 13/05/2022 - 13:04 GMT+2

A Gyulai István Memorial szervezői tartottak a minap egy sajtótájékoztatót, amelyen bejelentették három világcsúcstartó, köztük Armand Duplantis indulását. Ennél extrábbat nemigen tudtak volna közölni, bár azért az sem kis dolog éppen, hogy várhatóan legalább 10 olimpiai bajnok áll rajthoz augusztus 8-án Székesfehérváron.

Armand Duplantis.

Fotó: Getty Images

Kezdésnek bedobnánk három nevet: Armand Duplantis, Anita Wlodarczyk, Ryan Crouser. Közös bennük, hogy mindhárman világcsúcstartók, és hogy mindhárman indulnak a Gyulai Memorialon.

A székesfehérvári verseny egyre rangosabb, ráadásul az idei tömött versenynaptárban kifejezetten jó helyet foglal el, így nem csoda, hogy várhatóan hatalmas sztárparádét láthatunk majd augusztus 8-án.
A sztárparádé megnevezés egyáltalán nem túlzás, hisz nemcsak, hogy három világcsúcstartó, hanem legalább 10 olimpiai bajnok is eljön majd Magyarországra. A verseny így remek ráhangolódás is lehet a 2023-as budapesti világbajnokságra.
Itt lesz a háromszoros olimpiai és négyszeres világbajnok kalapácsvetőlegenda, Anita Wlodarczyk, aki a Gyulai Memorial rendszeres vendége, egyszersmind címvédője és hatszoros bajnoka. A lengyel klasszis célja, hogy Budapestre már ötszörös világbajnokként érkezzen, hisz három héttel a verseny előtt Eugene-ban rendezik a vb-t, ahol feltétlenül aranyesélyes lesz majd.
Ha már Eugene, a sportág legendás amerikai helyszínén, a Hayward Fielden javította meg a súlylökés világcsúcsát Ryan Crouser a tavalyi amerikai válogatón. Ezt megelőzően fedettpályán is rekordot döntött, majd nyáron megvédte olimpiai bajnoki címét Tokióban.
Természetesen nem feledkezünk meg Armand Duplantisról sem, aki saját rúdugró világcsúcsát javította meg márciusban, Belgrádban, majd néhány héttel később, ugyanott egy újabb centit rápakolt a rekordra. A világcsúcs így már 6.20, amivel a svéd tehetség világbajnoki címet is megszerezte.
Anita Włodarczyk - Królowa młota
Nemrégiben az idei céljairól kérdezték Duplantist, a válaszai pedig eléggé egyértelműek voltak: világbajnoki cím, mert olyan még nincs neki és további világcsúcsok.
Néhány hónappal ezelőtt lézeres szemműtéten esett át, amelynek köszönhetően megváltozott az élete, egy új világ nyílt ki a számára.
„A legnagyobb félelmem mindig is az volt, hogy a kontaktlencse valamilyen problémát okoz nekem a versenyeken” – mondta Duplantis. „Főleg egy nagy világversenyen. Hogy kiesik, vagy ilyesmi. Ez mindig is ott volt a fejemben, stresszeltem miatta. Ráadásul nem is volt komfortos, időnként irritálta a szemem. A lényeg, hogy szerintem az operáció után jobb ugró lesz belőlem. Leginkább azért, mert eltűnik belőlem a félelem, valami, ami mindig emésztett belülről.”
Armand Duplantis
De nézzük a többieket, mert lesznek még nagy nevek bőven. A Puerto Ricó-i Jasmine Camacho-Quinn megnyerte a tavalyi Gyulai Memorialt 100 gáton, majd olimpiai bajnok lett Tokióban. Itt lesz Gianmarco Tamberi is, aki a sportág egyik legszínesebb figurája és holtversenyben lett olimpiai bajnok Muaz Barshimmal.
picture

Shot put athlete Ryan Crouser of the US competes in the 114th Millrose Games in New York on January 29, 2022. - Crouser set a world indoor shot put record of 23.38 meters on Saturday at the Millrose Games with the longest heave in history, indoors or outd

Fotó: Getty Images

Daniel Stahl is indul a versenyen, aki korábban már háromszor győzött, és amúgy a diszkosz olimpiai és világbajnoki címvédője.
Férfi kalapácsvetésben láthatjuk majd Halász Bencét, aki a dohai vb-n, és a berlini Eb-n egyaránt bronzérmet szerzett.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés