Minden idők egyik legnagyobb formátumú bajnoka bejelentette a visszavonulását.
Allyson Felix, a legtöbb olimpiai éremmel rendelkező atlétanő, egyszersmind az Egyesült Államok legeredményesebb olimpiai atlétája a közösségi médiában írta meg, hogy a szezon végén befejezi a karrierjét.
Példátlanul eredményes pályafutása során öt különböző olimpián összesen hét arany-, három ezüst- és egy bronzérmet szerzett. A világbajnokságokon tizenhárom alkalommal állhatott fel a dobogó tetejére, és van egy győzelme a fedett vb-kről is.
Olympic Games
Rocky is alig bírt a csirkelábakkal, nem csoda, hogy a világ sem bírt Allyson Felixszel
08/08/2021 10:50
„Kislányként, amikor csirkelábnak csúfoltak, a legvadabb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ilyen karriert futok majd be” – írta Felix az Instagramon. „Hálával tartozom a sportnak, amely megváltoztatta az életem.”
„Mindent beleadtam a futásba, amit csak bele tudtam, és most először nem vagyok benne biztos, hogy maradt még bennem több, amit odaadhatnék. El szeretnék búcsúzni, és köszönetet mondani a sportnak és az embereknek, akik segítettek, formáltak engem. Köszönetemet egy utolsó futással, egy utolsó nekirugaszkodással tudom csak kifejezni.”
„Ez a szezon számomra nem az időeredményekről szól majd, hanem egyszerűen csak az örömről. Aki lát majd a pályán az idén, azzal remélem, megoszthatok egy pillanatot, egy emléket, és remélem, kifejezhetem a hálámat is mindenért.”
„Ebben a szezonban az édesanyákért futok. Azért futok, hogy segítsek megteremteni egy jobb jövőt a lányom számára. Értetek futok. Ezzel kapcsolatban több bejelentést is teszek majd az elkövetkezendő időszakban, mert remélem, hogy jobbá tehetem ezt a világot a nők számára.”
A tokiói olimpián Felix egyike volt annak a hat édesanyának, akik tagjai voltak az amerikai atlétika-csapatnak. 2018 novemberében adott életet kislányának, Camrynnek, azonban a szülés nem volt komplikációmentes, ugyanis sürgősségi császármetszést kellett alkalmazni.
Felix amellett, hogy édesanya és élsportoló, aktivista is. A rendelkezésre álló felületeket elég nagy részben arra is használja, hogy kiálljon a női sportolók terhességhez, anyasághoz, szülési szabadsághoz való joga mellett. Bő két évvel azután, hogy kislánya megszületett, és ő felgyógyult egy olyan állapotból, amely anya és gyermeke számára egyaránt életveszélyes volt, úgy döntött, felkészül a tokiói játékokra, az ötödik olimpiájára.
https://i.eurosport.com/2022/04/13/3355070.jpg
Tokióban megszerezte tizedik és tizenegyedik érmét, amivel minden idők legeredményesebb amerikai atlétája lett. Világszinten is csak Paavo Nurmi előzi őt meg a maga 12 érmével. Felix utolsó olimpiáján szerzett egy egyéni bronzot 400 méteren, és egy aranyat a 4x400-as váltóval, amivel az örökranglistán lehagyta a 10 éremmel rendelkező Carl Lewist.
Aki látta, aligha bírta ki borzongás nélkül a 4x400 döntőjét, melyben az amerikaiak minden idők ötödik leggyorsabb idejét repesztették. A libabőr azonban elsősorban nem is az időeredménynek szólt, hanem annak, hogy együtt futott a múlt, a jelen és a jövő. Egészen kiváló atlétanők adták át egymásnak a botot, hisz Felix mellett tagja volt még a csapatnak Sydney McLaughlin, Dalilah Muhammad és Athing Mu is. Brutálisan gyors és káprázatosan szép futásoknak lehettünk szemtanúi.
https://i.eurosport.com/2021/06/24/3160342.jpg
„Úgy gondolom, hogy ez egy rendkívül különleges összeállítás, mert nem feltétlenül vagyunk négyszázasok” – mondta Felix az aranyérmet érő futás után. „Én sem tartom magam specialistának, és mindannyian többféle dolgot csinálunk. Nagyon menő volt összeállni, és így lezárni az olimpiai pályafutásomat.”
Az amerikaiak zsinórban hetedszer nyerték meg az olimpiai női 4x400-at, és Felix öt alkalommal is ott futott a váltóban.
Bár azt mondta, az idén nem az időeredmények lesznek igazán fontosak, azért alighanem szívesen rajthoz állna a hazai rendezésű, eugene-i világbajnokságon. Elnézve a tokiói formáját, erre minden esélye meglehet.
Arról nem is beszélve, hogy szívesen látnánk egy búcsúfutást tőle.
Forrás: BBC, USA Today
Olympic Games
Öt várva várt szereplés az olimpia atlétika programjából
28/07/2021 19:31
Atlétika
Allyson Felix 400 méteren is egyre jobb formát mutat
19/05/2021 08:27