Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Duplantisszal és az olimpiai aranyon osztozó magasugrókkal indul az idei Diamond League

Sergő Z. András

Frissítve 11/05/2022 - 11:52 GMT+2

Pénteken Dohában rendezik a szabadtéri atlétikai szezon legfontosabb egynapos versenysorozatának, a Diamond League nyitányát. A vb-nek legutóbb otthont adó város 2019 után ismét nyitóhelyszínül szolgál, amelyet sokan az idei vb felkészülő eseményeinek is használnak. Sűrű lesz tehát a mezőny Dina Asher-Smithtől Rai Benjaminon át az sokszoros világcsúcstartó magasugró Armand Duplantisig.

Armand Duplantis

Fotó: AFP

Péntek 13: az egyébként általában szerencsétlen szám nem tartotta vissza a szervezőket attól, hogy ez legyen a 2022-es Diamond League nyitóeseményének dátuma.

Mi is remélni tudjuk, Dohában jó ómen lesz, és a számtalan kiváló versenyző magas színvonalat és izgalmakat hoz. És persze nagy meleget: a városban pénteken 37 °C várható.
Okozott idén már elég bonyodalmat – zsinórban harmadik évben – a koronavírus-járvány. Így a rajt előtti utolsó pillanatban került be a programba augusztus 6-ra a lengyelországi Chorzow, hiszen a kínai helyzet miatt sem Sanghajban (július 30.), sem Shenzhenben (augusztus 6.) nem lehet versenyt tartani. A szeptember közepéig tartó sorozat eleje azonban változatlan: Doha után nemsokkal Birmingham (május 21.) és az idei vb-nek is helyszínt adó Eugene (május 28.) következik.
Dohában pedig tényleg nagy nevek gyülekeznek:
hét olimpiai címvédő teszi tiszteletét Katar fővárosában.
Ebben nyilván szerepet játszik az, hogy ez a szezon első alkalma, az is, hogy idén világbajnokságot rendeznek. Ráadásul Doha még inkább kivívta a maga helyét a világ atlétika sportjában a 2019-es világbajnokság óta.
De mire, kire számíthatunk?
Két hónappal azután, hogy Belgrádban fedettpályás világbajnokká koronázták, Monda Duplantis is berúgja a szabadtéri szezon ajtaját. Nem lesz könnyű dolga: a 22 éves világcsúcstartó kihívója Tokió amerikai ezüstérmese Chris Nilsen és lengyel bronzérmese, Piotr Lisek.


De újra találkozik az olimpia megosztott első helyén végző két magasugró, Mutaz Essa Barshim és Gianmarco Tamberi. Sokaknak valószínűleg a tavalyi játékok egyik legemlékezetesebb pillanata volt, amikor a két atléta úgy döntött, nem versenyez egymás ellen tovább, hanem együtt állnak fel a dobogó tetejére. Ezúttal azonban picit valószínűleg más lenne a forgatókönyv: Barshim ugyanis hazai pályán, ráadásul világbajnoki címvédőként versenyez, valószínűleg ezúttal nem állna meg. Fontos neki ez az év, hiszen ő lehet az első magasugró, aki a nyáron megvédi világbajnoki címét.
Tamberi is jó éved fut. 2016-ban súlyos sérülés akadályozta meg, hogy ott legyen Rióban. Hosszú felépülés után azonban érmet nyert Glasgowban a 2019-es fedettpályás Eb-n, Tokióban holtversenyben első lett, márciusban pedig harmadik Belgrádban. De ott lesz még Belgrád győztese, a dél-koreai Woo Sang-hyeok is.
Jöjjenek a futók!
A világ- és Európa-bajnok Dina Asher-Smith a női 200 méteres síkfutás legnagyobb neve. De rajthoz áll két olimpiai érmes is, az amerikai Gabrielle Thomas és a jamaicai Shericka Jackson, valamint a brit Beth Dobbin is. Itt sajnos van hiányzó is: a namíbiai Christine Mboma a múlt hétvégi kenyai Kip Keino Classicon elszenvedett sérülése miatt kénytelen volt visszalépni.
Asher-Smith számára ez lesz az első nagy verseny 2022-ben. Kulcsfontosságú nála is a jó szereplés, hiszen nyolc nappal később Birminghamben hazai közönség előtt versenyezhet 100 méteren az olimpiai bajnok Elaine Thompson-Herah ellen.
400 m gátfutásban ott lesz az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes amerikai Rai Benjamin és a hazai világbajnokságon bronzérmes katari Abderrahman Samba. De fontos résztvevő még az olimpiai bronzérmes brazil Alison Dos Santos is.
Karsten Warholm nyeri a tokiói olimpia 400 m férfi gátfutó döntőjét Rai Benjamin előtt a Tokiói Olimpiai Stadionban 2021. augusztus 3-án.
Lesz mit nézni a férfi 200 m síkfutás versenyszámában is. Itt lesz a kanadai olimpiai bajnok Andre de Grasse, az amerikai világbajnok Noah Lyles és a 100 m olimpiai ezüstérmese, Fred Kerley. Ugyancsak a férfiaknál 3000 m akadályfutásban a teljes olimpiai dobogó felsorakozik: Soufiane El Bakkali (Marokkó), Lamecha Girma (Etiópia) és Benjamin Kigen (Kenya).
A női 400 méteren a bahamai olimpiai bajnok Shaunae Miller-Uibót várjuk leginkább. A női 3000 méter síkfutás versenyszámán az 1500 méteren olimpiai bajnok kenyai Faith Kipyegon áll rajthoz, ellenfelei a Diamond League 5000 méteres burundi győztese, Francine Niyonsaba, az etióp Ejgayehu Taye és a kenyai Beatrice Chepkoech ellen.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés