Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Történelmi triplázásra tör a sprinterkirálynő

Kálmán Laci

Frissítve 29/05/2021 - 12:30 GMT+2

Shelly-Ann Fraser-Pryce bizonyította, hogy joggal és eséllyel pályázik arra, hogy harmadszor is olimpiai bajnok legyen 100 méteren.

Shelly-Ann Fraser-Pryce, après son sacre sur 100m aux Mondiaux de Doha 2019

Fotó: Getty Images

Alig egy hete, hogy Gatesheadben még szenvedett a cudar időjárási körülmények között, Dohában azonban már nem lehetett megállítani.

A 34 éves Fraser-Pryce, aki két évvel ezelőtt ugyanezen a pályán világbajnoki címet szerzett, 10.84-et futva magabiztosan nyerte a női 100 métert a szezon második Diamond League-versenyén. A nigériai Blessing Okagbare jött be másodiknak 10.90-nel, az amerikai Javianne Oliver pedig harmadikként zárt.
Nem is maga a győzelem lehet igazán fontos Fraser-Pryce számára, hanem sokkal inkább az időeredmény. Ezzel a 10.84-gyel ugyanis ő a harmadik leggyorsabb nő az idén, és még csak most kezd formába lendülni. Magának a győzelemnek pedig azért nincs talán olyan nagy jelentősége, mert jó néhány nagy név hiányzott a mezőnyből. Nem indult el a brit Dina Asher-Smith, az amerikai Sha’Carri Richardson pedig visszalépett a rajt előtt.
Fraser-Pryce, aki kisfia születése kedvéért több, mint egy évet kihagyott 2017 környékén, aranyérmes volt 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban ezen a távon, 2016-ban pedig bronzot szerzett Rióban.
Kifejezetten érdekes versenyt hozott a férfi 400 méter is Dohában. Nagy csatára lehetett számítani a győzelemért, végül azonban Michael Norman a világ idei legjobb eredményével, 44.27-tel simán győzött. Az amerikai három tizedet vert a kolumbiai Anthony Zambranóra, Kirani James pedig csak a negyedik helyen végzett. Wayde van Niekerk nem vett részt a versenyen.
Szoros küzdelem volt férfi 200 méteren. Az élete formájában lévő, nemzetközi színtéren eddig nem igazán versenyző Kenny Bednarek 19.88-at futva egy századdal verte a háromszoros riói érmes Andre De Grassét. A 22 éves amerikai Ostrava és Gateshead után már a harmadik rangos versenyét húzta be zsinórban.
picture

Kenny Bednarek celebrates victory in the 200m, Diamond League, Qatar Sports Club stadium in the capital Doha on May 28, 2021

Fotó: Getty Images

Férfi 800 és 1500 méteren is kenyai győzelem született, Előbbit Wyclife Kinyamal nyerte honfitársa, Ferguson Rotich előtt, utóbbi pedig sima Timothy Cheruiyot sikert hozott.
A hazai kedvenc Mutaz Barshim két éve itt szerezte meg második világbajnoki címét, és nyilván ismét győzelemre készült. Ezen az estén azonban „csak” 230 centiig jutott, Ilya Ivanyuk viszont átvitte a 233-at is, így ezúttal az orosz örülhetett a végén.
A nőknél a kenyaiak taroltak a középtávokon. Faith Kipyegon nyerte a 800-at, Beatrice Chebet a 3000-et, ahol ráadásul ötös kenyai siker született. Aztán ott volt még a 3000 akadály is, ahol Norah Jeruto győzött.
Az ügyességi számok közül a nőknél a hármasugrást kísérte a legnagyobb figyelem. Ott volt ugyanis a mezőnyben a négyszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes Yulimar Rojas, aki egy hete 15.43-at ugrott egy spanyolországi versenyen. Ezzel 7 centire megközelítetteInessa Kravets 1995-ös szabadtéri világcsúcsát.
picture

Yulimar Rojas 15,43m

Fotó: Getty Images

Rojas ezúttal „csak” 15.15-ig jutott, de ezzel is simán nyerte a versenyt az amerikai Kimberly Williams előtt, aki 14.69-et ugrott. A nagy rivális kolumbiai Caterine Ibarguen csak a nyolcadik helyen zárt.
„Elégedett és boldog vagyok az eredményemmel és a kemény munkával, amit elvégeztem” – mondta Rojas. „Jó úton járok, remekül érzem magam fizikálisan és örülök, hogy Dohában is bizonyítani tudtam. Készen állok majd, ha Tokióra kerül a sor, és megpróbálok aranyérmet nyerni.”

Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel hírlevelünkre!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés