Yulimar Rojas ezüstérmet nyert a riói olimpián hármasugrásban, mindössze 19 évesen. Azóta valamennyi igazán fontos versenyt megnyert, sőt, néhány napja már egészen közel került Inessa Kravets több, mint 25(!) éves, legendás világcsúcsához is.

A fedett pályás világrekord már bő egy éve az övé, tavaly februárban ugyanis egy madridi versenyen 15.43-at ugrott. Ezzel Tatyana Lebedeva 2004-ben, Budapestben elért rekordját adta át a múltnak. Ezt követően jött a koronavírus-járvány, így a szezon hátralévő részében nem tudott kiteljesedni.
Rojas azonban jelezte, hogy nem lehetett elvenni a kedvét, és hogy a 2021-es szabadtéri szezon elején is már nagyszerű formában van. Megint ugrott egy 15.43-at, megint egy spanyolországi versenyen, ezúttal azonban szabadtéren, amivel 7 centiméterre megközelítette Inessa Kravets világcsúcsát.
Doha
Történelmi triplázásra tör a sprinterkirálynő
29/05/2021 10:29
Úgy látszik, Spanyolországban különösen szeret versenyezni, hisz a korábbi szabadtéri legjobbját, a 15.41-et is itt ugrotta, még két évvel ezelőtt. A venezuelai így már ott tart, hogy minden idők öt legnagyobb ugrásából három az ő nevéhez fűződik.
Rojas iszonyatosan eltökélt. Célja természetesen, hogy olimpiai bajnok legyen, valamint kőkeményen dolgozik azért, hogy övé legyen a szabadtéri világcsúcs is.
„A különféle érmeken túl úgy gondolom, fantasztikus dolog lenne, ha sikerülne világcsúcsot ugranom. Erről álmodom, és minden egyes nap azért dolgozom, hogy ezt valóra váltsam.
A VENEZUELAI HŐS
Hazájában a közvélemény természetesen imádja, amiért végigveri a világot. De nem csak az eredményei miatt tisztelik, hanem azért is, mert borzasztóan mélyről indulva sikerült ezeket az eredményeket elérnie.
„Szerény körülmények közül jövök. Nagy a család – hat testvér, apa, anya. Egy kis farmon éltünk meglehetősen bizonytalan körülmények között. Ez a nehéz kezdet egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy ilyen sikeres tudjak lenni. Ezeknek köszönhetően lett belőlem egy másik Yulimar Rojas. Csak így válhattam egy sokkal jobb emberré.”
„A NYOMOR, A HÁNYATTATOTT INDULÁS SEGÍTETTEK, HOGY HINNI TUDJAK MAGAMBAN ÉS A KÉPESSÉGEIMBEN.
AZ ERŐS SZEMÉLYISÉG
A sugárzó mosolya, a jellegzetesen különc hajviselete és a 192 centis magassága miatt elég nehéz volna őt nem kiszúrni a tömegben. De vajon az extra külsőségek mögött milyen személyiség rejtőzik?
„Yulimar Rojas egy bátor, vidám, kitartó, az elveihez hű ember. Mindig kiadom magamból, ami bennem van, és mindenekelőtt egy valódi harcos vagyok.”
Mivel elég szuggesztív egyéniség, az emberek igyekeznek is ebben vele tartani. Ő pedig tudatosan is törekszik arra, hogy jó példát mutasson, hogy inspiráljon másokat.

Yulimar Rojas

Fotó: Getty Images

„Lépésről lépésre, apránként valóra váltottam az álmaim. Szépen egymás után teljesítettem a magam elé kitűzött célokat. Bármit el lehet érni. Nincs olyan, amit ne lehetne véghez vinni, ha az ember igazán küzd érte.”
IMÁDJA A SZUPERHŐSÖKET
Noha most már ő is egyfajta hőssé vált, neki is megvannak a saját maga által választott hősei a képregények világából.
„A kedvencem Batman. A személyisége miatt és mindazért, amit tesz. De rajta kívül mondanám még Wonder Womant is. Elképesztően erős, hihetetlen energiái vannak, és tetszik az is, amit tesz azért, hogy megmentse a világot.”
„ILYEN ÉRTELEMBEN EGY KICSIT MÉG GYEREK VAGYOK. IMÁDOM A SZUPERHŐSÖKET, ÉS SZERETNÉM, HA A HAZÁMBAN ÉS A VILÁGBAN IS EGYFAJTA SZUPERHŐSKÉNT TEKINTENÉNEK RÁM.
RIVALIZÁLÁS CATHERINE IBARGUENNEL
Ahogy ő, az olimpiai bajnoki cím védője, a kolumbiai Catherine Ibarguen sem egy szokványos egyéniség. A Jóisten mindkettejüket a versenysport legnagyobb színpadaira, hatalmas stadionokba, óriási nézőközönség elé teremtette.
Mindketten imádnak show-t csinálni, sajátos tánccal hergelni és hergelődni, ünnepelni és szórakoztatni.
„A tánc egy ajándék a számomra. Odavagyok érte. Úgy gondolom, így szabadítom fel magamban az adrenalint. A tánc és versenyzés tökéletesen megfér egymás mellett, és az mindig jó, ha tudok nyomni egy jó kis show-t.”
https://i.eurosport.com/2013/08/15/1075612.jpg
Kettejük kapcsolata leginkább a versengésben merül ki. Kölcsönösen tisztelik egymást.
„Két testvér országból, Kolumbiából és Venezuelából származunk. Mindkettőnkkel szemben hatalmas elvárások vannak, ami jót tesz a sportágnak. Nagyon tisztelem őt, ő egy kivételes atléta. Rengeteg sikert és örömöt szerzett már magának és a hazájának. Barátok azonban ebben a helyzetben nem lehetünk, túl erős ugyanis a rivalizálás közöttünk.”
AZ LMBTQ-IKON
Mivel a szivárványszínű emoji ott virít az Insta-profiljában, Rojas nyilvánvalóan nem titkolja a szexuális beállítottságát.
„Az orientációm mindig is fontos volt nekem az egész pályafutásom során. Amióta elkezdtem sportolni, folyamatosan harcolok a nők és az LMBTQ közösség jogaiért. Az élethez, a szeretethez, a szerelemhez mindenkinek joga van. Fontos elfogadni mindenki vágyát arra, hogy szeressen és szeretve legyen. Az emberi jogokat pedig tiszteletben kell tartani minden egyes nap.”
via részben olympics.com, L’Équipe
Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről, iratkozz fel HÍRLEVELÜNKRE!
Olympic Games
Az utolsó pillanatban visszalépett az olimpiától az 1500 méter londoni bajnoka
10 ÓRÁJA
Olympic Games
Édesanyja mágikus mantrája teheti olimpiai bajnokká a masszív aranyesélyest
11 ÓRÁJA