Sha’Carri Richardson első versenyére készül azután, hogy marihuána használat miatt ki kellett hagynia a tokiói játékokat.

A 21 éves amerikai sprinter 100 és 200 méteren is rajthoz áll a Eugene-ban zajló Diamond League-versenyen. Mint ismeretes, az amerikai válogatót követően THC nyomaira bukkantak a szervezetében, így az ott elért eredményeit törölték, és a versenyzéstől egy hónapra eltiltották.
„Keserű érzés volt otthonról követni az olimpiát” – mondta Richardson. „Ugyanakkor az jó volt, hogy kaptam egy kis időt, hogy megmutassam a világnak, hogy itt vagyok és itt is maradok. Az, hogy követtem a tokiói eseményeket, csak még inkább inspirált engem, hogy jobb legyek, és hogy tanuljak ebből az egészből.”
Atlétika
Az olimpiai ezüstérmes Kerley tarolt, Sha'Carri Richardson az előfutamból sem jutott tovább
24/06/2022 - 07:28
Richardson épp azon a pályán nyerte meg az amerikai válogatót 10.86-tal, amelyiken a szombati versenyt is rendezik. Akkor még úgy tűnt, ő lehet majd az olimpia egyik legnagyobb sztárja. Nem csak az elképesztő gyorsaságával, hanem az élénk narancs hajával, az orrkarikájával, a színes körmeivel és a tetkóival is.
Az álom azonban szertefoszlott, amint kiderült, hogy megbukott azzal a szerrel, ami a világ számos pontján, így Eugene-ben, Oregon államban is legális. Arról, hogy mennyire vitatható a marihuána doppinglistás volta, itt írtunk korábban.
A sprinternő elismerte vétségét, egy pillanatig nem tagadta, hogy elszívott néhány füves cigit, és maximálisan vállalta tettéért a felelősséget. Egyébként, mint elmondta, édesanyja halála miatti fájdalmát próbálta meg ily módon valamelyest enyhíteni.
„Pontosan tudom, mit tettem. Pontosan tudom, hogy az enyém a felelősség. Voltak előttem lehetőségek, és én azt választottam, amit. A valóság elől nem lehet elfutni. Akkor is veled lesz, ha megpróbálod a szőnyeg alá söpörni. Próbálhatod elhessegetni, ameddig csak akarod, úgyis meg fog találni.”
Ha esetleg eljön az a pont, amikor a marihuánára vonatkozó tiltást feloldják, boldog leszek, hogy részt vállalhattam az addig vezető úton. A többi sportoló érdekében is.

Sha'Carri Richardson

Fotó: AFP

Richardson őszintesége abból a szempontból is fontos volt, hogy felhívta a figyelmet az élsportolók mentális egészségének kérdésére. Ezt tette korábban Naomi Osaka, valamint az olimpián Simone Biles is.
„Most már sokkal jobban érzem magam, és büszke vagyok arra, hogy rajta vagyok azon az úton, hogy még jobban legyek. Mi teljesíteni akarunk, a legjobbat akarjuk kihozni magunkból, de közben ugyanolyan emberek vagyunk, mint ti, srácok. Miután lejövünk a pályáról, befejezzük a meccsünket vagy végrehajtjuk az utolsó gyakorlatot, ugyanolyan emberek leszünk, mint ti vagytok.”
„Csak rövid ideig tűnünk szuperhősnek, utána kiderül, hogy nagyon is átlagemberek vagyunk.”
Ez feltétlenül igaz kell, hogy legyen, hisz a szuperhősöknek aligha volna szüksége marihuánára ahhoz, hogy enyhítsenek a fájdalmukon.

Briana Williams, Elaine Thompson-Herah, Shelly-Ann Fraser-Pryce és Shericka Jackson

Fotó: Getty Images

Richardson most boldog, hogy újra visszatérhet a pályára, ahol megküzdhet azzal a jamaicai trióval, amelyik mindhárom érmet elvitte 100-on Tokióban. Elaine Thompson Herah-val, Shelly-Ann Fraser-Pryce-szal és Shericka Jacksonnal.
Richardson most először versenyez majd az ellen a Thompson-Herah ellen, aki első nőként nyerte meg két egymást követő olimpián a 100 és a 200 métert is. A rövidebb távon ráadásul megdöntötte Florence Griffith-Joyner 33 évet megélt olimpiai csúcsát is, amikor 10.61-et futott a döntőben.
Az amerikai üzent is jamaicai riválisainak egy, az Instagramon közzétett TikTok videóval. Ebben Nicki Minajt imitálva fedte fel vadiúj, szőke hajkoronáját. Az üzenet szövege nagyjából annyi, hogy volt ideje pihenni, úgyhogy készen áll, jöhet a meccs.
Richardson 200-on is indul Eugene-ben, csakúgy, mint a Tokióban újabb rekordokat döntögető Allyson Felix és az ott bronzot szerző Gabby Thomas.
„Hálás vagyok, hogy újra versenyezhetek. Igaz ugyan, hogy hibáztam, de az semmit nem vett el a tehetségemből, semmit nem vett el abból, aki vagyok.”
via today.com

Reggelente összegyűjtjük a legérdekesebb cikkeinket és a legfontosabb híreket a sport világából, és elküldjük hírlevélben az olvasóinknak. Aki fel szeretne iratkozni, ezen a linken megteheti.
Atlétika
A fekete nő, aki megtanulta magát szeretni, és most már a saját versenyét futja
27/02/2022 - 17:15
Atlétika
Válogatott aranyköpések a 2021-es szezon rekorddöntögetőitől
03/11/2021 - 12:08