Chusovitina a közösségi médiában jelentette be, hogy mégsem vonul vissza, 46 évesen is maradt még célja a sportban.

A sportélet egyik ikonikus alakja a nyolc olimpiát megjárt Oksana Chusovitina, aki 46 évesen olyan lányok ellen versenyez, akik többségében még meg sem születtek, mikor ő elkezdte aktív sportolói karrierjét. 1989-ben mutatkozott be a nemzetközi mezőnyben, 1992-ben a Szovjetunió felbomlását követően a Független Államok Közössége, azaz az Egyesített Csapat részeként nyert csapatban olimpiai aranyérmet. Ezután üzbég színekben versenyzett, majd miután kisfiánál leukémiát diagnosztizáltak, a kezelések miatt Németországba költözött a család, és Chusovitina éveken át Németországot képviselte. Fia meggyógyult, a tornásznő pedig kérvényezte, hogy ismételten üzbég színekben versenyezhessen, így pályafutása utolsó szakaszát ismét Üzbegisztán zászlaja alatt tette meg. Csapataranyérme mellett 2008-ban Pekingben Németországnak szerzett olimpiai ezüstérmet ugrásban, világbajnokságokról három arany, négy ezüst- és négy bronzérme van. Legutóbb 2011-ben szerzett érmet világbajnokságon, de a 2016-os riói olimpián is közel állt ahhoz, hogy 41 évesen olimpiai dobogóra álljon: egy borzasztóan nehéz ugrással kockáztatott, végül nem sikerült hiba nélkül végrehajtania gyakorlatát, így a hetedik helyen zárta az ugrás döntőjét. Egy korábbi cikkünkben mi is részletesen foglalkoztunk Chusovitina egészen páratlan karrierjével.
A 46 éves tornásznő a tokiói olimpia előtt még arról beszélt, nyolcadik olimpiáját követően felhagy a versenyzéssel. Tokióban, ahol végül nem jutott be ugrásban a döntőbe, el is köszönt a sportágtól. Szurkolók sajnos nem lehettek a nézőtéren, de a csarnokban jelenlévők felállva tapsolva búcsúztatták el Chusovitinát.
Artistic Gymnastics
Torna Eb: Csak az olimpiai bajnok tudta legyőzni Mészárost a talajdöntőben
21/08/2022 - 12:32
„Ezek örömkönnyek, amiért ennyi ember támogatott. Készültem rá, hogy itt befejeződik számomra, de képtelenség teljesen készen állnod arra, hogy lezárd a karriered”- nyilatkozta Tokióban Chusovitina.

Oksana Chusovitina elbúcsúzott már Tokióban

Fotó: Getty Images

Mint kiderült, minden idők egyik legrövidebb visszavonulását mutatta be az üzbég tornásznő. A napokban ugyanis a közösségi médiában tett nagy bejelentést. Chusovitina elmondta, még maradtak céljai, ezért meghosszabbítja pályafutását, és újrakezdi az edzéseket. A 2022 szeptemberében sorra kerülő Ázsia-játékokon mindenképp szeretne elindulni.
Szeretném elmondani nektek, hogy úgy döntöttem, felkészülök a 2022-es Ázsia-játékokra. Nem fejezhetem be úgy a pályafutásomat, hogy nem nyerek érmet Üzbegisztánnak.
Chusovitina nyolc érmet szerzett Ázsia-játékokon eddigi pályafutása során, köztük két aranyat. Legutóbb 2018-ban gyűjtött be egy ezüstérmet, amivel ő minden idők legidősebb Ázsia-játékokon érmes tornásznője.

Egészen hihetetlen Chusovitina karrierje

Fotó: Eurosport

Az üzbég sportoló nem először vonult vissza, majd gondolta meg magát. A 2012-es londoni olimpia után is felhagyni készült a sporttal, majd rápakolt még két olimpiát. Arra azért nem vennénk most mérget, hogy a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon is látjuk még az akkor 49 éves versenyzőt, Chusovitina esetében azonban talán már ezen sem lepődnénk meg.
Forrás: részben Olympic Channel
Artistic Gymnastics
Felfoghatatlan: a nyolcadik olimpiája után a kilencediket is bevállalja a 46 éves tornászlegenda
10/05/2022 - 14:44
Artistic Gymnastics
51 éves korában elhunyt az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter
24/01/2022 - 16:38