Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy ígéretes, kettőnek már féltik a karrierjét – felfordulás az újonc irányítók idénye az NFL-ben

Szabó Bence

Publikálva 12/10/2023 - 14:10 GMT+2

Az újonc irányítókat minden évben nagy érdeklődés övezi az NFL-ben, idén sincs ez másképp. A három korán kiválasztott QB közül Bryce Young eddig nem várt problémákba ütközött, C.J Stroud minden elvárást túltejesít, Anthony Richardsonnak pedig meggyűlik a baja a sérülésekkel. Öt forduló után áttekintettük, melyikükkel szemben hogyan állnak most a várakozások.

Anthony Richardson

Fotó: AFP

A sorrend, amibe tavasszal helyezték az újoncokat, teljesen felborult.
Az NFL-t az irányítók mozgatják. Az egész sportvilág talán legnehezebb pozíciójáról nem hiába készített a nyáron külön sorozatot a Netflix, ahogy az sem véletlen, hogy az amerikai focira irányuló médiafigyelem legnagyobb részét a kiemelkedő QB-k kapják. A már ismert sztárokkal pedig többnyire csak egy csoport veszi fel a versenyt: az ismeretlen tényezők, vagyis az újoncok.
A ligába minden évben érkeznek újonc irányítók, a szezonok túlnyomó többségében pedig van egy, de inkább több felkapott rookie, akit a tavaszi draft első választásaink egyikével visz el csapata és a jövő nagy irányítóját látják benne.
Nem volt ez másképp 2023-ban sem, amikor tavasszal három QB, Bryce Young, C.J. Stroud és Anthony Richardson is az első öt helyen belül kelt el. A három játékos nagyon különböző előjelekkel érkezett a ligába, és egyelőre profi karrierjük is elég másképp alakul. Ráadásul nem úgy, ahogy arra a többség számított.
Érdemes a sort az első kör első választásával elvitt Bryce Younggal kezdeni. A 22 éves játékost a Carolina Panthers választotta ki 1/1-re, akik ráadásul egy óriási üzlet keretében felcseréltek érte a Chicago Bears helyére. Mivel előzetesen Young tűnt a legérettebb, leginkább profi játékra alkalmas irányítónak, a Panthers pedig tavalyi játéka alapján nem volt egy romhalmaz – ráadásul a holtszezonban érkezett vezetőedzőnek az elismert „QB-guru”, Frank Reich – mindenki bizakodott.
Ehhez képest öt forduló után a hármasból legrosszabbul egyértelműen Young mutat. A fiatal irányító dolgát nem könnyíti meg sem a pocsék támadófal, sem a használható elkapók hiánya – a sztár D.J. Moore-t épp miatta cserélte el a Panthers Chicagóba –, ez azonban sok hibára nem magyarázat. Young az eddigi meccsek alapján lassan hoz döntést, nem passzol hosszúakat, ráadásul olyan hibákat vét a védelmek olvasásában, amik egyetemen egyáltalán nem voltak rá jellemzőek és már 5 eladott labdához vezettek.
picture

Bryce Young

Fotó: AFP

Emellett máris előjött az a probléma is, amitől már előzetesen féltették az irányítót, vagyis hogy kis mérete (177 cm, 88 kg) miatt gyakrabban érhetik sérülések. Young az öt meccsből egyet kihagyott, ráadásul a támadósor pont nélküle, a veterán Andy Daltonnal mutatta a legéletképesebb formáját.
Még rosszabb, hogy felmerülnek kételyek azzal kapcsolatban, az edzői stáb mennyire bízik az irányítóban. Előkerültek olyan tavaszi felvételek, amin a Panthers QB-edzője, Josh McCown a másik magasra tartott prospecttel, Strouddal beszél a jövőbeni közös munkáról, ennek hatására pedig beindultak a pletykák, hogy Youngot valójában csak a tulajdonos David Tepper nyomására választotta a csapat. A jelek semmiképp sem bíztatóak az újonc számára.
Persze az említett pletykák azért is kaphattak ennyire szárnyra, mert a második helyen kiválasztott C.J. Stroud ellenben minden várakozást felülmúlóan, remekül játszik a Houston Texansban. Előzetesen sokan tartottak attól, hogy a védelmi nyomástól egyetemen rendre zavarba jövő QB a profi között semmire sem viszi, a fiatal irányító viszont eddig a Texans sérülések miatt kritikán aluli támadófala mögött is jól állja a sarat.
Stroud öt meccsen 1461 yardot és 7 TD-t passzolt, mindezt eladott labda nélkül. Utóbbi rekord, eddig korábban egyetlen újonc sem dobott karrierje kezdetén ennyi yardot interception nélkül. Mindezt úgy, hogy a Houston sem a liga legjobb elkapó sorával rendelkezik, Nico Collins vagy Robert Woods legfeljebb jó iparosok, a szintén újonc Tank Dell pedig leginkább pont a Strouddal meglévő kémiája miatt tűnik ígéretesnek.
picture

C.J. Stroud

Fotó: AFP

Valahol a két eddig említett játékos között helyezhető el a harmadikként (1/4-re) kiválasztott Anthony Richardson. Az Indianapolis Colts újonc irányítójának teljesítményét leginkább úgy lehetne összefoglalni, hogy amikor pályán van, bíztató. Csak épp ez sajnos túl sokszor nem történik meg.
Az iszonyatos méretekkel (193 cm, 111 kg) és atletikus adottságokkal megáldott Richardson nagyon nyers játékosként, egyetlen végigjátszott egyetemi szezonnal a háta mögött érkezett az NFL-be, a pályán pedig ennek megfelelően mutat: vannak buta hibái, szép játékai, képességeit pedig jól használja ki az edzői stáb. Ez kiindulópontnak tökéletes lenne, de közbejönnek a sérülések.
Richardson az eddigi öt meccsből hármat nem tudott befejezni, egyet pedig ki is hagyott agyrázkódás miatt. Több kisebb probléma után az előző hétvégén a Tennessee Titans ellen a jobb vállában ficamodott ki egy ízület, a csapat pedig azóta sérültlistára is helyezte az irányítót. Ez minimum négy hét kihagyást jelent, az ilyen jellegű sérülések teljes felépülése viszont állítólag 6-12 hét, vagyis a probléma akár Richardson újoncszezonjának végét is jelenheti.
Az egy dolog, hogy egy tapasztalatlan újonc esetében ez szinte a legrosszabb, ami történhet, de az eset különösen rossz emlékeket ébreszthet a Colts drukkereiben. A csapat előző korszakos irányítója, Andrew Luck szintén sérülések miatt vonult vissza idő előtt, az ő karrierjét pedig sokak szerint a felelőtlen edzői stáb tette tönkre. Richardson esetében úgy kellene óvatosabban bánni a QB testével, hogy közben eddigi karrierje során főleg az atletikusságára építette a játékát.
Pár szót érdemes még említeni más újoncokról is. A negyedik QB-ként kiválasztott Will Lewis egyelőre nem került pályára a Tennessee-ben, a hátsó körös választások közül ellenben sérülések miatt már Dorian Thompson-Robinson és Aidan O’Connel is kapott már lehetőséget. Egy meccs alapján egyikük sem élt a sansszal, egyelőre nem úgy tűnik, hogy idén kialakulna a tavalyi hetedik körös Brock Purdy csodájához hasonló történet.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés